fbpx

Vi alla älskar snabba lättlagade luncher som gärna fungerar att äta på utflykten, hemma i trädgården eller kanske lägga i lunchlådan för att ta med till jobbet. Idag tänkte vi därför ge er fyra snabba luncher som vi själva gillar.

Rödbetsbiffar med quinoasallad (2-3 port)

Biffar:

500 g rödbetor
2 ägg
1 dl ströbröd
0,5 dl blandade fröer (expelvis sesamfrön, pumpakärnor och solros frön).
Salt
Peppar
Chilliflakes

Gör så här:
Skala och riv rödbetorna på den grova sidan av rivjärnet. Blanda rödbetorna med ägg, ströbröd, kryddor och fröer. Forma till biffar. Stek i olja på svag värme.

Quinoasallad:

2 dl quinoa
1/2 rödlök
200 g sockerärtor
200 g cocktailtomater
1 näve solrosskott

Gör så här:
Koka quinoan och låt den sen svalna i kyl. Hacka grönsakerna och blanda den tillsammans med quinoan. Servera tillsammans med kvargsås.

Laxrulle (1 port)

En av våra favoriter när det kommer till snabbmat är omeletter av alla de slag. De funkar bra till både middag och lunch, så länge man använder rena råvaror och undviker att tillsätta bacon, massa ost eller dyl.

Nedan är en riktigt favorit med kallrökt lax i.

Ingredienser:

2 st ägg
3 st äggvitor
Salt, peppar och chilliflakes
100 g kall eller varmrökt lax

Gör så här:
Vispa äggen och äggvitorna, krydda med salt, svartpeppar och chilliflakes. Stek omeletten i kokosfett på svag värme först på ena och sen på andra sidan. Lägg omeletten på bakplåtspapper och lägg på laxen. Rulla ihop tajt och servera med en god grönsallad.

 

Tonfisksallad (1 port)

Tonfisken, guds gåva i en liten burk som är fullproppad med protein. Perfekt att ha som bas i en sallad om man vill göra en enkel och snabb lunch. Vi har komponerat vår sallad såhär, se nedan.

Ingredienser:

1 ägg
1 burk tonfisk
5 sparrisar
1 näve ärtskott
några broccolibuketter
1 dl av valfri bönmix. Vi har valt en som även innehåller matvete
1 polkabeta
Balsamvinäger, ringla över.

Gör så här:
Skölj sparrisen och skär eller bryt av den nedersta biten. Koka dem i lättsaltat vatten i 5-10 minuter. Koka ägget i ca 8 minuter för ett hårdkokt resultat. Skiva och hacka samtliga grönsaker till önskad storlek. Polkabetan ska först skalas och skivas med fördel tunt. Toppa salladen med lite balsamvinäger.

 

Varmrökt lax med rödbetor (1 port)

En fjärde favorit som likaså går snabbt och lätt att komponera. Du väljer själv vilka tillbehör du vill ha.

Ingredienser:

1 bit varmrökt lax, ca 125 g
2 st rödbetor
2 nävar bladspenat
75 g keso
1 näve broccolibuketter
1/2 äpple

Gör så här:
Skala och koka rödbetorna till de är mjuka. Det finns i många mataffärer färdigkokta vakuumförpackade rödbetor som är perfekta när det ska gå fort. I så fall skivar du upp samtliga grönsaker på en tallrik och serverar laxen med keso till.