fbpx

Creme Ninon (grön ärtsoppa) med Elis salta fröknäcke

Creme Nino (4 port):

Recept:

  • 2 schalottenlökar – hackas och fräs i kokosolja tills de är mjuka
  • 5 dl grönsaksbuljong (5 dl vatten + 1 msk Lantbuljong)
  • Ca 500 g ärtor – tillsätts, koka upp
  • Ca 2 stjälkar mynta – strimlas
  • Vitvinsvinäger
  • Kokosgrädde
  • Parmesan ost
  • Myntablad
  • Olivolja

Gör så här:
Mixa alltsammans. Tillsätt en ca 3-4 msk kokosgrädde (det vita) och en liten skvätt vitvinsvinäger) – mixa lite till. Krydda med svartpeppar, ev lite salt. Garnera med riven parmesanost, myntablad och ringla olivolja – gärna ganska pepprig för att skapa en otroligt härlig smakupplevelse mellan det gröna lena, myntans fräschhet och oljans sting.

Kan serveras som förrätt, gärna i kopp, eller som huvudrätt.

 

Elis salta fröknäcke (ca 16 bitar)

Recept:

  • 1 ¾ dl mandelmjöl
  • 1 dl chiafrön
  • ¾ dl skalade sesamfrön
  • ¾ dl linfrön
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 tsk fiberhusk
  • 2 krm salt
  • ½ dl ekologisk rapsolja
  • 2 ½ dl vatten, kokhett
  • Garnering – flingsalt

Gör så här:
Sätt ugnen på 160 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt olja och vatten, rör om. Kavla ut degen tunt mellan två bakplåtspapper. Lägg på plåt, ta bort övre papper. Strö över flingsalt efter smak och tycke. Skär degen i rutmönster ( ca 16 bitar). Grädda brödet i ugnen i ca 45-60 minuter (beroende på ugn). Brödet kan med fördel stå och svalna i ugnens eftervärme.

Njut!

Bidraget inskickat av Elisabeth Bargel