Creme Ninon (grön ärtsoppa) med Elis salta fröknäcke
Creme Nino (4 port):
Recept:
- 2 schalottenlökar – hackas och fräs i kokosolja tills de är mjuka
- 5 dl grönsaksbuljong (5 dl vatten + 1 msk Lantbuljong)
- Ca 500 g ärtor – tillsätts, koka upp
- Ca 2 stjälkar mynta – strimlas
- Vitvinsvinäger
- Kokosgrädde
- Parmesan ost
- Myntablad
- Olivolja
Gör så här:
Mixa alltsammans. Tillsätt en ca 3-4 msk kokosgrädde (det vita) och en liten skvätt vitvinsvinäger) – mixa lite till. Krydda med svartpeppar, ev lite salt. Garnera med riven parmesanost, myntablad och ringla olivolja – gärna ganska pepprig för att skapa en otroligt härlig smakupplevelse mellan det gröna lena, myntans fräschhet och oljans sting.
Kan serveras som förrätt, gärna i kopp, eller som huvudrätt.
Elis salta fröknäcke (ca 16 bitar)
Recept:
- 1 ¾ dl mandelmjöl
- 1 dl chiafrön
- ¾ dl skalade sesamfrön
- ¾ dl linfrön
- 1 dl solrosfrön
- 1 tsk fiberhusk
- 2 krm salt
- ½ dl ekologisk rapsolja
- 2 ½ dl vatten, kokhett
- Garnering – flingsalt
Gör så här:
Sätt ugnen på 160 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt olja och vatten, rör om. Kavla ut degen tunt mellan två bakplåtspapper. Lägg på plåt, ta bort övre papper. Strö över flingsalt efter smak och tycke. Skär degen i rutmönster ( ca 16 bitar). Grädda brödet i ugnen i ca 45-60 minuter (beroende på ugn). Brödet kan med fördel stå och svalna i ugnens eftervärme.
Njut!
Bidraget inskickat av Elisabeth Bargel