by Sara Broden | Dec 9, 2021 | Träning
Här kommer träningsprogrammet som vi enligt tradition kör på julafton, helt enkelt bästa starten- julfys före julmys! Programmet tar ca 30 minuter. Varje övning genomförs under 1 minut, bara den sista (24st burpees) som kommer ta lite extra tid.
Super kul om ni på FB/Instagram vill lägga upp en bild och tagga den med #julfysförejulmys och @vetenskapshälsan så kan vi och våra andra vänner heja på varandra. Kanske kan vi inspirera andra till julfys!
Vetenskapshälsan önskar er alla en riktigt god jul!
Julfys!
Minut 1. Knäböj
Minut 2. Situps
Minut 3. Knäböj
Minut 4. Armhävningar
Minut 5. Knäböj
Minut 6. Utfall
Minut 7. Knäböj
Minut 8. Mountain Climber
Minut 9. Knäböj
Minut 10. Plankan
Minut 11. Knäböj
Minut 12. Sneda situps
Minut 13. Knäböj
Minut 14. Skridskohopp
Minut 15. Knäböj
Minut 16. Sidoplankan 30s/sida
Minut 17. Knäböj
Minut 18. Rygglyft
Minut 19. Knäböj
Minut 20. Dips mot stol
Minut 21. Knäböj
Minut 22. Höga knän
Minut 23. Knäböj
24. 24st Burpees
by Sara Broden | Dec 1, 2021 | Annica, Hälsa
För någon vecka sedan gjorde jag ett inlägg i en av våra Facebook grupper om tacksamhetsmuskeln och det är något jag funderat vidare på sedan dess. Först lite mer om hur jag jobbar med tacksamhet i mitt liv.
På precis samma sätt som jag stärker mina biceps eller magmuskler genom övning så stärker jag min tacksamhet genom att medvetet öva på att vara just tacksam i nästan alla lägen. När det regnar har jag ett varmt hus att komma hem till, när mina barn är griniga så kan jag trösta dem, när jag inte känner för att laga middag är jag glad att jag har mat att laga. Ja, ni förstår modellen:) detta kom inte lätt i början och kändes inte naturligt heller men nu kommer det oftare av sig själv eftersom tacksamhetsmuskeln är starkare. Och precis som jag blir mer hälsosam när jag bygger muskler så blir jag mentalt starkare av att vara tacksam.
Vad visar forskningen?
Utöver att jag själv tränar min tacksamhetsmuskel så finns det även vetenskapliga bevis att tacksamhet ökar både det psykiska och fysiska välbefinnandet. Forskare har också sett att individer som utövar tacksamhet regelbundet, istället för att tycka synd om sig själva, sover bättre och har bättre självkänsla. Förstår mig rätt, alla går vi igenom saker i livet som gör att vi behöver både empati och medlidande. Dock att systematiskt tycka synd om sig själv, är inte samma sak och har inte några positiva effekter. Forskning visar också att utöva och uttrycka sin tacksamhet över saker och ting kan leda till nya möjligheter. Med andra ord så kan din tacksamhet påverka din omvärld på många olika positiva sätt som kan vara svårt att föreställa sig i början. Där får man helt enkelt lita på processen. Även om det inte skulle ske några mirakel så är det väl, generellt sett, mycket roligare att få ett tack för ett välutfört arbete eller för att man håller upp dörren i affären. Livet blir helt enkelt också trevligare när man möter det med tacksamhet. Mindre missnöje både hos mig själv och dem jag möter. Känner jag alltid för det, nix men jag känner inte alltid för att träna heller men gör ju det ändå. Och hittills aldrig ångrat ett pass eller när jag möt en tradig situation med tacksamhet. Om ni inte testat kanske det är ett roligt mål inför 2022? /Annica
by Sara Broden | Dec 1, 2021 | Kost
Fett är livsnödvändigt!
Fett är det näringsämne som ger mest kalorier per gram. För oss är fett livsnödvändigt då det finns vissa fettsyror som vi inte kan tillverka själva utan som vi måste få i oss via maten, så kallade essentiella fettsyror (fettsyrorna från omega-3- och omega-6-familjerna). Förutom att ge energi ingår fett också i våra cellers ”väggar”, i de så kallade cellmembranen. Där har fettet en viktig funktion som är att transportera olika ämnen in och ut ur cellen och att reparera cellen. Fett behövs även för att kroppen ska kunna uppta de fettlösliga vitaminerna A,D,E och K från maten vi äter.
Vilket fett bör man välja enligt vetenskapen?
Det är många faktorer som spelar in i diskussionen om blodfetterna men om man äter mycket mättat fett och transfetter får man i allmänhet en sämre sammansättning av blodfetterna. Blodfetterna är alltså inte det fett vi äter, utan de fetter som vi själva producerar i levern från fetterna i maten. Vissa mättade fettsyror som vi får i oss från maten höjer nivåerna av det man brukar kalla för det onda kolesterolet, LDL (low density lipoprotein) vilket i sin tur kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdom. Omättat fett däremot sänker kolesterolet i blodet och kan på så sätt minska risken för dessa sjukdomar. Man har sett att ett byte av mättat fett mot fleromättat fett har visat sig minska hjärtkärlsjukligheten, både i interventions- och prospektiva studier. Ett byte mellan dessa fetter kan enligt studier troligtvis även förhindra uppkomsten av diabetes.
Hur vet man om fettet är mättat eller omättat?
I allmänhet kan man säga att ju hårdare ett fett är i kylen desto mer mättat fett innehåller det. Det finns många som skulle må bättre av att äta mindre mängd fett. Men för de flesta är det alltså ännu viktigare att byta till rätt sorts fett. Förenklat kan man säga att för mycket energi (som man lätt kan få i sig om man har ett högt intag av fett) kan leda till övervikt och dålig fettkvalitet kan leda till hjärt- och kärlsjukdom.
Förslag på fettrika råvaror
Avokado
Cashewnötter
Chiafrön
Mandlar
Oliver
Pumpakärnor
Solroskärnor
Valnötter
Linfrön
Fet fisk (makrill, lax etc)
5 snabba tips!
- Är du normalviktig eller har en övervikt så välj naturella mejeriprodukter med låg fetthalt. Det är lika mycket vitaminer och mineraler i lättprodukter som i de fullfeta, det är bara fetthalten som skiljer. 1 gram fett innehåller mer än dubbelt så många kalorier jämfört med protein och kolhydrater.
- Använd 100% smör vid stekning. Det är en värmetålig fettkälla. Oliv och rapsolja klarar inte av för höga temperaturer utan används istället vid matlagning i t.ex ugn eller naturellt i sallader, dressingar mm.
- Krydda inte din mat med fett
- Undvik margarin
- Välj gärna fetter från växtriket
/Louise och Sara
by Sara Broden | Nov 28, 2021 | Frukost, Mellanmål, Recept
Nu är det äntligen dags att krydda granolan med julsmaker. Jag är riktigt svag för pepparkakor och lussebullar och alla smaker som hör julen till. Självklart så ska även frukosten få en liten “touch” av julen. Här kommer mitt favoritrecept på granola som ni måste testa!
Ingredienser:
6 dl fiberhavregryn
1 dl linfrön
1 dl hackade nötter (jag tog mandlar)
1 dl pumpakärnor
1 dl solrosfrön
1 dl kokosflingor
1 msk honung
1 msk rapsolja
2,5 dl vatten
Pepparkakskrydda efter tycke och smak. (Ca 1 påse till 2 satser)
Hackade torkade aprikoser eller russin
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda gryner, frön och nötter i en skål.
Tillsätt pepparkakskryddan med de torra ingredienserna.
Blanda vatten, honung och olja i en skål.
Slå vätskan över grynblandningen och rör ihop.
Lägg bakplåtspapper på en plåt med kanter och fördela blandningen på plåten.
Torka i ugnen ca 40-30 minuter. Rör om blandningen var 10:e minut för att få en fin gyllene färg. Jag brukar göra dubbel sats och köra allt på varmluft på ca 150 grader.
God Jul!
/Sara
by Sara Broden | Nov 18, 2021 | Kost, Middagsmat, Recept
Vi fullkomligt älskar grönkål i alla dess former. Det bästa av allt är att det är en näringsrik grönsak full av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Den är även närodlad och relativt enkel att odla själv. Här nedan kommer en personlig favorit som vi hoppas ni testar i köket!
Dinkelsallad med grönkål, kyckling och parmesan (2 port)
2 dl dinkel
1 romansallad
2 kvistar grönkål, repad
250 g kycklingfile/lårfilé
400 g kronärtskockshjärtan
0,5 dl tranbär
30 g parmesan
1/2 dl skållad mandel
Vinägrett
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk honung
1/2 krm havssalt
1/2 krm svartpeppar
2 msk olivolja
Gör så här:
Koka dinkel enligt anvisning på förpackning. Ställ undan för att svalna av något.
Stek eller ugnsbaka kyckling till innertemperaturen nått ca 72 grader.
Gör vinägretten. Häll den över den repade grönkålen och massera in den.
Grovhacka romansallad och lägg på ett fat. Lägg därefter på grönkålen och kronärtskockshjärtan.
Blanda i den kokta dinkeln och kycklingen. Toppa med tranbär, hyvlad parmesan och skållad mandel.
Smaklig måltid!
by Sara Broden | Oct 12, 2021 | Kost, Middagsmat, Recept
Vi får många frågor om just sås och hur man ska tänka vid måltiden med den biten. Vi förespråkar att göra olika röror och såser på kvarg, keso, kesella, naturell yoghurt samt grönsaker. Nyttig mat ska absolut inte vara torr och smaklös! Hoppas några av våra egna favoriter kan smaka.
Skagenröra
250 g keso
1/2 dl hackade räkor
1/2 dl hackáde kräftstjärtar
2 msk hackad dill
1 msk hackad rödlök
1 msk citronsaft pressad
Salt & peppar
Gör så här:
Hacka räkor, kräftstjärtar, rödlök samt dill och blanda med kesellan.
Pressa ner 1 msk citronsaft, salta och peppra och rör om.
Tzatziki
250 g kvarg
1 dl riven gurka ej urvattnad
1/2 – 1 st solovitlök
Citronsaft
Salt & peppar
Gör så här:
Hacka ner vitlöken och blanda med kesellan samt den rivna gurkan.
Pressa ner citronsaft salta och peppra efter behag.
Bearnaisesås
1 burk 250 g kesella
2 msk torkad dragon
1/2 msk citronsaft pressad
1/2 msk vitvinsvinäger
1 msk hackad persilja färsk
Salt & peppar
Gör så här:
Blötlägg dragonen med citronsaften och vitvinsvinägern i 10 min.
Blanda sen ner den hackade färska persiljan och smaka av med salt och peppar.
Aioli
250 g kvarg
1 msk Citron pressad
1 st solovitlök
salt & peppar
Gör så här:
Hacka ner vitlöken och blanda med kesellan.
Pressa ner 1 msk citronsaft, salta och peppra och rör om.
Hummus
1 burk kikärtor (400 g)
1 vitlöksklyfta
1 tsk spiskummin
2 msk pressad citron
2 msk olivolja
chiliflakes
salt
peppar
Gör så här:
Häll av kikärtorna och lägg dem i en mixer/matberedare tillsammans med pressad vitlök, citronjuice, olivolja och kryddor
Mixa till en jämn smet. Förvara kallt till serveringen.
Het sås
250 g kvarg
1 tsk sambal olek, eller efter eget tycke och smak
1 tsk honung
Gör såhär:
Blanda alla ingredienserna och smaka av med lite salt.
Dippsås, gott till grönsaksstavar
250 g kvarg
1 msk Ajavar Relis
by Louise | Sep 23, 2021 | Företag
Vi är så otroligt glada och stolta att för vi för sjätte gången fått den stora äran att starta upp en digital hälsochallenge tillsammans med Klima-Therm AB. Denna gången har vi ett olympiskt tema där 100 personer från Polen tävlar mot 100 personer i Sverige.
Under åtta veckor kommer de tävla om poäng som man uppnår via fysisk aktivitet samt olika veckoteman. Vi har denna veckan lite extra fokus på maten, nästa på att boosta sig själv med massa extra kärlek. Andra teman är återhämtning och såklart Olympiska veckan där man uppmuntras till att utmana sig själv genom olika fysiska aktiviteter.
Att få jobba med ett företag som Klima-Therm under så här många år som vi nu gjort, det gör att vi på nära håll får följa hur medarbetarnas hälsa och livskvalité förbättras och hur det påverkar företagets omsättning och vinst på ett helt fantastisk positivt sätt.
Klima-Therms VD- Magdalena Rozmiarek är alltid väldigt drivande och ger själv 100% i varje hälsosatsning som vi startar upp, detta i sig ger motiverade medarbetare. En stark och hälsosam ledning i ett företag ökar chanserna för starka och hälsosamma medarbetare och på sikt ett välmående och lönsamt företag.
Kika gärna på den fantastiskt fina filmen nedan, producerad av Klima-Therm själva.
Jobbar du på ett företag som skulle behöva en lite extra boost, hör av er så berättar vi mer om vad vi kan erbjuda just er.
by Louise | Aug 13, 2021 | Kost, Viktminskning
Denna och nästa vecka är det många som börjar jobba igen efter semestern. Stora planer sätts upp. Det är nu man ska ta tag i livet igen.
Man planerar för att börja träna, man ska gå ner i vikt, kanske helt sluta äta socker och dricka alkohol. Det är dags för förändringar helt enkelt. Till saken hör att så här har man känt inför varje höst och visst har man genomfört förändringar, stora sådana, drastiska sådana. Det märkliga är ju bara att man varje år står på ruta ett igen, man ger sig själv samma löfte i år som man gett sig själv de senaste 5 åren.
Någonstans här skulle jag vilja att man stannar upp och funderar lite.
Varför sker ingen förändring, varför är man kvar och stampar på samma ställe? Varför tränar man inte regelbundet, varför äter man inte bättre, varför går man inte ner i vikt, varför hamnar man fortsatt i skafferiet och fuläter barnens överblivna godis?
Min övertygelse är att det är för att man gör för stora förändringar på en och samma gång, man ändrar på allt, vilket inte gör förändringen hållbar över tid. Man börjar träna fyra gånger i veckan, man slutar äta allt socker, slutar helt med alkohol, gluten och godsaker och börjar gå promenader på lunchen, allt detta första veckan tillbaka på jobbet. När man gör så drastiska och många förändringar på kort tid, så bränner man alltför mycket energi på förändringar som kanske inte ens är nödvändiga. Den viktigaste frågan jag tycker man bör ställa ställa säga är om man skapat sig ett sätt som man vill leva på? Vill man verkligen leva helt utan att någonsin få unna sig godsaker eller ett glas vin? Så som man äter nu, är det så man kan tänka sig att äta resten av ens liv? Är man för hård mot sig själv så tenderar det att slå över åt andra hållet. Det håller kanske en till två månader, men sen är allt åter precis som det var innan.
Mitt råd är att du istället sätter dig ner och gör en rimlig plan på vad du vill förändra, fundera över vad som är viktigast att börja med?
Planera små förändringar över lång tid. Gör det till en hållbar förändring. Om din plan är att gå ner i vikt för att du har en övervikt. Fundera då på vad du tror övervikten framförallt beror på. Är det för mycket socker och godis på vardagarna, är det för stora portioner, är det att du blir för hungrig innan middagen och tömmer skafferiet. Oavsett vad så börja med den största orsaken. Om din övervikt beror på för mycket godsaker så finns det ju ingen vits i att samtidigt som du slutar äta godsaker minska ner på portionsstorleken om den inte är orsaken. Ta tag i det viktigaste först. Prioritera och planera, när väl en förändring är satt så är det dags att ta nästa steg och göra nästa förändring, men först då.
Om du gör som du alltid har gjort, kommer du få samma resultat som du alltid ha fått. Se därför till att du denna hösten gör på ett annat sätt för att uppnå dina mål och en hälsosam livsstil över tid. Se till att detta är sista gången du behöver starta om, att du denna gången skapar vanor som blir hållbara över tid.
Vill du ha hjälp finns vi här för dig!
/Louise och Sara
by Sara Broden | May 26, 2021 | Kost, Mellanmål, Recept
Idag tänkte vi bjuda på en riktig inspirations boost i form av 50 tips och idéer på enkla nyttiga mellanmål. För att få extra mycket förslag så bad vi våra klienter lista deras fem favoritmellanmål som de använder sig av varje vecka. Vi har sammanställt dem i en lista, dock var många samma så en viss upprepning kan förekomma. Kanske kan just du få lite nya tips att testa. Innan vi går in på vår lista så tänkte vi prata lite allmänt om den här typen av måltid.
Frukost och mellanmål kan se ganska lika ut. Det som oftast skiljer sig åt är mängden och storlek på portionen (mellanmål bör vara ungefär hälften så stort som en frukost). Bägge måltiderna ska innehålla protein, kolhydrater, fett och någonting grönt (bär, frukt eller grönsaker).
Det är viktigt att äta mellanmål mellan sina huvudmåltider för att hålla uppe orken och energin och för att inte bli utsvulten och göra osmarta val. Du bör äta 2-3 mellanmål om dagen då det helst inte ska gå mer än 4 timmar mellan varje måltid. Mellanmålen ska inte vara så stora, utan ses mer som ett komplement till huvudmåltiderna. Dina 2-3 mellanmål bör placeras mellan frukost och lunch respektive mellan lunch och middag samt eventuellt ett på kvällen.
Äter man regelbundet är det lättare att låta bli att småäta och att äta lagom mycket vid huvudmåltiderna. Vet man med sig att man ibland kämpar mot ett sötsug är det extra viktigt att man får in mellanmålen som en rutin. Det är olika när (och om) sötsuget smyger sig på, det kan vara när som helst under dagen och oftast har man ganska bra koll på själv vilken del av dygnet som det kan vara svårt att stå emot på. Är det i bilkön hem, när man står och ska laga mat hemma, eller kommer det på kvällen när man nattar barn? Detta kan vara förödande för en viktnedgång, då sötsaker oftast är väldigt energirika. Vid den tidpunkt det än må vara, är det alltså extra viktigt att man har planerat in ett bra mellanmål. För de allra flesta kan kvällen vara den tid då suget på något sött sätter in.
Här nedan ger vi förslag på olika frukostar och mellanmål som innehåller alla de näringsämnen och byggstenar din kropp behöver. Hoppas du ska hitta massor av inspiration och göra vardagen enklare. För recept så kika på vår hemsida alternativt klicka hem vår Receptsamling här!
50 mellanmålstips
- Fruktsallad med grekisk yoghurt (0% fett och 10% protein) och nötter
- Knäckebröd med skina och paprika
- Bananpannkaka (av banan och ägg)
- Keso med äppelbitar och mandel
- Rågkuse med ägg och en liten frukt
- Kvarg med proteinkeso bär och solroskärnor
- Ägg och morot
- Overnight oat med hallon
- Knäckebröd m skivat ägg och äpple
- Proteinfralla med halv avokado som pålägg
- Lättostkaka med kvarg och bär
- Kokt ägg och en frukt
- Keso med skivad frukt och lite fröer
- Avokado och skinka på knäckebröd
- Barbell proteinbar (nödfall, på resande fot)
- Keso, hallon och cashewnötter
- Keso, äpple, kanel och granola
- Proteinfralla, 10% ost och paprika
- Naturell yoghurt, bär och lite granola (Vetenskapshälsans recept)
- Gröt med hallon och 2 tsk solrosfrön
- Brödskiva (osötat) med avokado
- Grekisk yoghurt (0% fett och 10% protein) med hallon och lite fröer
- Brödskiva (osötat) med mager ost och tomat
- Nyttig ris à la Malta (Vetenskapshälsans recept)
- Proteinbröd med mager ost och grönsaker
- Rågkuse med 10% ost och grönsaker
- Keso el kvarg med bär och nötter
- Bananvåfflor
- Smoothie med ägg, yoghurt, mjölk och bär
- Fincrisp med 10% ost och paprika
- Riskaka med banan och osötat jordnötssmör
- Nyttiga mellanmålsmuffins
- Ägg på surdegsknäckebröd och spenatblad
- Keso, frukt och lite frön
- Proteinfralla med ägg, lättkaviar och dill
- Bananpannkaka (saffran) med bär och kvarg
- Blåbärskvarg med granola och frukt
- Frukostfralla från vetenskapshälsan med ost och frukt
- Fiberhavregrynsgröt med frukt, bär och lättmjölk
- Bakad gröt med en klick kvarg till (recept från Vetenskapshälsan)
- Grön smoothie på ägg, mango, spenat, lime, vatten och päron
- Kesomellanmål med bär och nötter (från Arla)
- Majskakor med Fjällbryt mjukost, kalkon och paprika
- Nyttig bärpaj med havregryn och kvarg till
- Kalorisnål rawfoodboll, kaffe med lite kvarg till
- Tonfiskröra (keso, tonfisk, dill, paprika, citron) på surdegsmacka
- Äggmuffins (recept från Vetenskapshälsan)
- Bakad energibar (recept från Vetenskapshälsan)
- Kesopannkaka (recept från Vetenskapshälsan)
- Kesoostkaka (recept från Vetenskapshälsan)
Lycka till i köket!
/Sara och Louise
by Sara Broden | May 24, 2021 | Hälsa, Hälsoresan, Kost, Löpning, Träning, Vetenskapshälsoresan
Idag får vi ta del av ännu en Vetenskapshälsoresa. Läs om Emma Waréns fantastiska utveckling och som idag är i sin livs form. Jag som coach känner mig oerhört tacksam för förtroendet och såklart extra stolt när jag får följa med på en sån här resa. Tacksam/ Coach Sara Brodén
“Höst och Coronapandemi, som för min del gav lite extratid hemma, där och då kändes det bra att försöka använda den situationen till något värdefullt. Hade länge funderat på att ta hjälp med löpträning då jag tidigare haft skador och nu ville hålla för längre sträckor. Hittade då Vetenskapshälsan på nätet och tyckte deras upplägg med kost, träning och inriktning på löpning lät inspirerande. Första mötet med Sara var i september 2020 och hon ville då lägga upp ett program med fokus på styrketräning och bara löpning en dag i veckan. Hade ingen erfarenhet av styrketräning och blev därför väldigt fundersam om detta var något för mig. Samtidigt ville jag ha långsiktiga och varaktiga resultat och allt hon sa lät vettigt och bygger på vetenskap. Sagt och gjort, jag signade upp mig för 12 månader direkt för att ha tiden på mig och inte stressa fram resultat. Det valet är jag glad över idag. De första sex veckorna körde jag kanske tre-fyra pass i veckan (mest hemifrån) och började så smått tycka om träningsformen. Appen var kanon och maten kändes också bra, även om många saker var nya för mig. Däremot kände jag inte av så mycket resultat i kroppen.”
-Känslan av att vara stark är så oerhört skön!
“Därefter började saker och ting hända. Jag kände mig starkare, fick mer energi och fick även positiva resultat i löpningen. Visste ju att det är mer utmanande att bygga muskler ju äldre du är, men underbart att känna att det gick trots att jag ska fylla 45 i år. På nyårsafton satte jag personbästa på milen och är idag i riktigt bra fysisk form. Är så otroligt glad att jag tog steget och kontaktade Vetenskapshälsan, på 6-9 månader har jag fått bra matvanor som jag tycker mycket om och träningen är numer något jag längtar efter och har starkt behov av. Är så skönt att inte behöva motivera sig att träna utan att det tvärtom är min egen kvalitetstid. Känslan av att vara stark är så oerhört skön. Finns ju så mycket saker i livet man inte kan påverka, men en sund livsstil är ju faktiskt något man till viss del kan välja. Hade dock inte klarat den här resan utan hjälp. Så tusen tack Sara och Vetenskapshälsan för allt stöd, kunskap och pepp, kommer fortsätta med er träning även till hösten. Ska nu även passa på att testa paddlingen i havet. ”
/Emma Warén
Vill du precis som Emma ta hjälp av Vetenskapshälsans coacher och abonnemang. Tveka i så fall inte att höra ev er till oss. Fyll i dina uppgifter i formuläret så ringer vi upp och berättar mer!
/Sara och Louise