by Sara Broden | May 19, 2022 | Frukost, Mellanmål, Recept
Smoothies är ett smidigt och gott alternativ som passar i många lägen. Det finurliga är att man nästan kan göra smoothies på allt. Det är dock viktigt att tänka på syftet med smoothien. Är det ett mellanmål, frukost eller en del utav din måltid?
Tänk på att inte tillsätta färdiga juicer utan använda rena frukter/grönsaker. Tänk också på att man inte blir lika lätt mätt på en smoothie som man blir om man hade tuggat i sig alla ingredienser.
Mangosmoothie (1 port)
1 dl mango
2 st äggvitor
1 dl mandelmjölk
1/2 banan
1/2 msk chia
Gör så här:
Mixa mango, äggvitor, mandelmjölk och banan i mixer. Blanda på slutet i chiafrön. Låt det svälla en stund innan servering. Späd med vatten till önskad konsistens.
Bärsmoothie (1 port)
1/2 banan
1 dl frysta hallon
1/2 dl frysta blåbär
1 ägg
1 dl lättyoghurt
1 tsk vaniljpulver
kokos till topping
Gör så här:
Mixa alla ingredienserna i en mixer och häll upp i ett glas. Om den blir för tjock späd med en skvätt mjölk till önskad konsistens. Dekorera med bär och kokosflingor.
Grön vitaminsmoothie (1 port)
1,5 dl vatten
1 stor näve babyspenat
1 mogen banan
1/2 mogen avokado
1 apelsin, riv gärna i lite av det yttre skalet
1/2 äpple
juice från 1/2 citron
ev. ingefära
Gör så här:
Skölj allt. Skala banan och avokado, pressa apelsinen, hacka all frukt och lägg alla ingredienser i en mixer. Tillsätt ev. riven ingefära. Häll sedan upp i ett glas och servera.
Den här smoothien är perfekt till frukost men bör kompletteras med ett kokt ägg till så att man får upp proteinhalten.
by Sara Broden | May 4, 2022 | Kost, Sara, Vetenskapshälsoresan
I dagens blogginlägg får ni träffa Marika som varit klient hos mig, Sara på Vetenskapshälsan under ca 13 månader. Den här resan som Marika gjort är sååå häftig. Jag som coach är galet stolt och imponerad, extra roligt att läsa Marikas egna ord och tankar i det här blogginlägget.
Min Vetenskapshälsoresa- Marika Persson
Jag är vanlig kvinna i mina bästa år, även om födelsedagarna visar främmande siffror varje år (senast 60), som vanligtvis jobbar för mycket med HR på en statlig myndighet och ständigt söker efter balans mellan arbete och fritid utan att riktigt lyckas annat än i mycket korta perioder.
Jag har alltid tränat, i alla fall något och i alla fall i perioder. Självbilden visar en sportig person som är lite för bekväm för att ta i det där lilla extra, eller hålla i när det blir jobbigt. Jag njuter av livet med mina vuxna barn och numera ett litet barnbarn, att fjällvandra, åka skidor och paddla kajak med min särbo. Allt var frid och fröjd tills Covid gjorde entré.
Varför kontaktade jag vetenskapshälsan?
Efter ett års hemarbete med digitala möten från tidig morgon till sen kväll och massor av arbetsuppgifter att hantera utöver alla möten befann jag mig plötsligt i ett läge där all energi var slut. Jobbet hade tagit över allt, jag rörde mig nästan ingenting och träffade inga andra människor än mina närmaste. I normala fall äter jag nyttig mat och lyckas hålla min förkärlek för godis och vetebröd inom rimliga gränser men nu hade dessa gränser försvunnit helt. Jag mufflade i mig hela chokladkakor och godispåsar utan att orka sätta stopp.
Vändpunkten kom under en bilresa från Österlen. Med ena handen i en godispåse och den andra på mobilen fick jag syn på Vetenskapshälsans nioveckors utmaning på Facebook. Det var något med uttrycket som väckte mitt intresse och eftersom jag inte har någon vidare impulskontroll hade jag plötsligt anmält mig till utmaningen. Inom några minuter ringde min mobil och plötsligt hade jag Sara i örat. Oj, detta gick fort, tänkte jag.
Så här började det…
Det klickade direkt och den 16 april 2021 började min resa med ett uppstartsmöte hos Sara på Vetenskapshälsan. Naturligtvis blev det ingen nioveckors utmaning. Jag är en tacksam kund så jag gick all in på ett helt år med en gång. Att skapa vanor som ska hålla länge tar tid och jag har inte ångrat vårt samarbete en minut – inte ens när det varit jobbigt. Och när jag tänker efter så har det inte varit så jobbigt, faktiskt. Bara kul!
Mitt mål har varit att ta mig upp på fjälltoppar och må bra under tiden – oavsett om det är på toppturskidor eller med kängor på fötterna. Innan pandemin har jag och min särbo tagit oss upp på toppar i norska fjällen och det har varit kul och utmanande. Det ville jag kunna göra igen, men dessutom med mer energi och styrka i kroppen än förut! Jag vill orka!
Med hjälp av Sara har jag följt ett träningsprogram som framför allt fokuserat på styrketräning för att bygga muskler. Förr handlade det mest om löpträning, men den har fått ett mycket begränsat utrymme och det har varit både skönt och på något sätt befriande, i alla fall inledningsvis. Nu är det kul att springa lite igen. Styrketräningen har dock varit guld värd! Dessutom har jag försökt följa det förhållningssätt till kost som Vetenskapshälsan har: antingen ska det vara 100% nyttigt för mig eller 100 % njutning när jag äter. Jag gillar verkligen det förhållningssättet, men kan ibland finna det lite svårt att hålla mig till fördelningen 90 % av tiden bra och 10 % av tiden njutning…..
Utmaningen det här året har varit den stora mängd hemarbete. I och med det har min vardagsmotion inte kommit så naturligt. Inga cykelturer till jobbet, inga promenader mellan våningsplanen på kontoren och så vidare. Det blir inte riktigt samma sak att ta sig ut och röra på sig ”utan anledning” till vardags när man inte är på väg någonstans.
Ni kanske undrar hur det gick?
Den 16 april 2022 stod jag på en topp i Jotunheimen, 2 124 möh med toppturskidorna på fötterna och njöt av utsikten 😊 Då hade vi tagit oss upp ca 1000 höjdmeter. Turen ner var grym utan bendarr! Dagen efter stod jag högst upp på Leirbreen, en helt fantastisk glaciär som når drygt 2000 möh.
Det har aldrig gått så bra förut och jag hade krafter kvar även efter den tredje dagen då det var dags att åka hem.
Vilka hälsovinster har jag gjort?
Framför allt så har jag blivit starkare! Jag orkar mer, har mer energi och är mycket gladare än för ett år sedan. Jag har lärt mig att äta mellanmål och märker att det faktiskt är avgörande för om man lyckas avstå från impulsätandet. Varje gång jag misslyckats kan jag konstatera att jag också hoppat över det medvetna mellanmålet.
Jag har också lyckats skapa en vana att styrketräna regelbundet. Det är skönt att svettas för mig själv på gymmet, även jag ibland fått klura lite på hur maskinerna funkar.
Vad är hemligheten till lyckade resultat?
För mig har framgångsnycklarna varit att ha ett träningsprogram som någon annan (läs Sara) tänkt ut och som varierar över tid. Det blir aldrig tråkigt och jag behöver bara göra – inte komma på själv!
Sedan är jag en person som går igång på kunskap och att läsa om träning, kost och hälsa. Jag kan lätt köpa böcker och läsa om teorier, träningsupplägg och forskning och blir inspirerade till olika träningsprojekt. Till exempel, första gången jag sprang Göteborgsvarvet så var det uteslutande för att jag just läst boken ”Born to run” och fick frågan om jag ville ha en startplats från en granne som blivit sjuk. Utan någon som helst impulskontroll slängde jag på mig träningskläderna, tog med mig en näve salta pinnar och körde som en galning till starten och hann precis i tid till startskottet. Det tog hela 13 km innan jag insåg att detta kanske inte var världens smartaste idé. Men jag kom i mål i alla fall.
Det jag vill ha sagt med detta exempel är att just kunskapen om kroppen, vad den behöver och hur den fungerar är teorier som bidrar till inspiration för mig. Där kommer Saras beskrivning in, när hon vid vårt första möte förklarade varför jag inte ska springa så fort jag ska träna utan istället bygga muskler genom styrketräning så att min förbränning ökar så jag kan äta ordentligt. Det ger så mycket potential att känna till detta. Vad jag gör av det är ju upp till mig. Sådant gillar jag!
Nu är jag inne på år två. Träningen ska fortsätta och jag ska nog bli lite bättre på att hålla mig till 100 % njutning bara 10 % av tiden, när det gäller vad jag äter. För övrigt ska jag fortsätta njuta hela tiden av att jag känner mig stark 😊.
/Marika Persson
by Louise | Apr 19, 2022 | Hälsa, Louise
Jag möter ganska ofta personer i mitt jobb som PT och coach som frågar mig om jag anser att de är hopplösa fall eller om jag tror att jag kan hjälpa dem.
Att känna sig hopplös innebär att man inte har någon tillit till sin egen förmåga, att man mist tron på sig själv. Anledningarna till detta kan såklart vara väldigt många; tidigare misslyckade försök, dålig självkänsla, att personer i ens närhet är negativt inställda, att ens förutsättningar inte är de bästa eller helt andra orsaker. Viktigt att ta reda på vad som framkallar känslan för att kunna förstå och försöka lösa den.
Faktum är att jag aldrig ser någon som hopplös, eller som omöjlig till att uppnå sina mål.
Däremot kan jag förstå varför känslan av hopplöshet kring en livsstilsförändring ibland uppstår. Tidningar och sociala medier svämmar över av olika kostråd och träningsprogram. Mängden information är enorm och för många helt överväldigande, hur ska man som lekman kunna sålla, hur ska man veta vart man ska börja, vad som är rätt och vad som är fel. Vad som är bra mat och vad man bör undvika? Vad som funkar för just mig? Förvirringen som uppstår tror jag får många att känna en hopplöshet, istället för att skala bort att tänka enkel så gör många det allt för svårt, allt för stort. Istället för att bara plocka bort socker, alkohol och processad mat och ersätta det med mera grönsaker, råvaror och andra bra livsmedel så fokuserar många på att hitta den ultimata dieten den som likt magi ska hjälpa en att uppnå ens mål. Istället för att öka upp vardagsmotionen, välja ett enkelt träningsprogram som tränar hela kroppen väljer man träningsprogram som någon man vill se ut som har lagt upp, en person som kanske tränat i många år som har helt andra förutsättningar och mål än vad man själv har.
Jag vet att ingen är hopplös, för om man vill, om man ger sig tusan på det, om man har bestämt sig och tar till sig mina råd, använder sig av verktygen som jag ger- då får man resultat. Alla kan nå sina mål, jag kan garantera resultat!
Men om man inte riktigt är redo att satsa, om man egentligen inte har bestämt sig, om det är annat i ens liv som behöver redas upp innan, ja då kommer det bli svårare. För mig finns inga hopplösa fall, bara olika grader av utmaningar. Vissa kunder behöver mer hjälp och stöttning, medan andra bara behöver en liten spark i baken och blir mer självgående med en gång. Har man väl bestämt sig, och då menar jag verkligen bestämt sig, inte bara så där lite halvhjärtat utan till 100 procent bestämt sig, ja då finns det inga hinder som är för stora. Då kommer man uppnå sina mål. Det kommer ta tid, det kommer inte alltid vara lätt och kul men målet kommer man nå. Det kan jag lova!
Det är det som är så utmanande och kul med mitt jobb att möta varje individ på dess nivå, att anpassa rådgivningen och verktygen efter just den personens speciella behov.
Jag älskar mötet med nya kunder, spänningen i att lära känna en ny individ och se hur jag kan hjälpa just precis den personen att nå sina mål!
Så känner du dig som ett hopplöst fall, då vill jag inget hellre än att få bevisa motsatsen.
Tillsammans når vi dina mål!
/Louise
by Louise | Apr 19, 2022 | Hälsa, Louise, Träning
Det är ta mig tusan ingen som helst rättvisa!
Min familj består av min man och våra två söner på 14 respektive 17 år. Jag lever med tre män, jag äter tillsammans med tre män. Detta ger mig dagligen en insyn i hur mycket mer de kan och behöver äta jämfört med mig.
En genomsnittlig man förbrukar cirka 500 kcal mer än en genomsnittlig kvinna, per dag. Det motsvara en middag extra per dag i kalorier. En man kan alltså äta en hel 100 grams chokladkaka mer per dag än en kvinna, utan att gå upp i vikt!
Om vi gör ett litet räkneexempel så skulle detta då innebära 500 kcal x 365 dagar = 182 500 kcal per år. Detta motsvarar teoretiskt en viktuppgång på 26kg.
Skulle jag äta precis som min man äter för att bibehålla sin vikt, då skulle jag gå upp 26 kg.
Det är ta mig tusan ingen rättvisa 🙂.
Känslan som vi kvinnor kan ha, att vi går upp i vikt bara av att titta på maten, den är om inte sann så ändå inte helt en fantasi. Jag som äter många av veckans måltider tillsammans med mina killar, jag får vara noga med portionsstorleken och mättnadskänslan, för det är annars lätt att äta i kapp med dem av bara farten.
Förklaringen till denna skillnaden i energiförbrukning är till stor del testosteronet som ger männen en högre muskelmassa. För oss kvinnor är det tveklöst så att styrketräning och byggande av muskelmassa är extra viktigt för att kunna ha i närheten lika gott liv som männen kan ha. Varje extra kilo muskelmassa gör stor skillnad i vår energiförbrukning.
Så har du svårt att motivera dig till styrketräning? Här har du en anledning GOD som någon 🙂💪
/Louise
by Louise | Apr 7, 2022 | Hälsa, Kost, Louise
För ett par veckor sedan fick jag ett meddelande från Louise att jag passerat 150 styrketräningspass. Tjohoo vad jag är bra tänkte jag då!
Min resa började i januari 2021. Ett år efter utbrottet av coronapandemin och jag kände att jag var helt ur balans vad gäller träning. Det var då jag kom i kontakt med Vetenskapshälsan och Louise. Jag fastnade direkt för upplägget med det personliga mötet i kombination med kost och träning. Men samtidigt att det kändes som att det fanns en sund inställning till kost och träning i allt Louise förmedlade.
Efter kroppssammansättningmätning och tester fick jag ett program med fokus på styrketräning, tre olika pass per vecka.
Under ett års tid har jag alltså kört tre styrkepass per vecka. Att styrketräna var en plåga för kroppen till en början. Jag kan nog räkna på mina fingrar hur många gånger tidigare jag vistats i gymmet bland de fria vikterna. Så det fanns en del muskler som behövde mjukas upp. Det roliga med passen är att det är variation, man hinner aldrig tröttna. Allt från statiska styrkeövningar till övningar som är mer pulshöjande.
Ju fler pass jag genomfört ju smidigare känner jag mig i kroppen. Är dessutom mycket piggare, både på jobbet och hemma.
Min största utmaning men också uppenbarelse under denna resa har varit maten och att det skall vara så rent som möjligt. När jag fick listor vid första mötet på bra råvaror presenterat för mig var det först en chock, där stod det inget om falukorv eller kanelbullar. Det kändes som att jag behövde tänka om helt vad gäller kosten. Men tror den känslan, när jag reflekterar i efterhand, i grund och botten handlade om att jag har aldrig tyckt att det varit speciellt roligt att laga mat, sett det mer som ett måste än något annat.
Något Louise tryckt på från början är hur viktigt det är med mellanmål. Och jag förstår nu varför då jag aldrig är hungrig längre. Varje gång jag äter vet jag att nästa måltid är inte så långt bort så jag behöver inte äta som om det inte finns någon morgondag.
Ju mer recept jag testat, dels från Vetenskapshälsan men också Googlat fram så har jag sakta men säkert upptäckt ett helt nytt ”kök”. Framförallt att det är väldigt trevligt att laga mat och att det blir mer och mer roligt att laborera. Då jag lätt nördar ner mig i saker jag tycker är intressant har ämnet kring innehållet i mat blivit ett sådant. Nu har jag därför plöjt otaliga böcker om mat och hur det påverkar vår kropp.
Men att hitta en balans för mig vad gäller mat och att kunna unna sig men samtidigt njuta har varit svårt. Jag har och är nog väldigt sträng mot mig själv, men jag jobbar med detta.
Under ett års tid har jag med jämna mellanrum träffat Louise men också haft kommunikation via meddelanden. Det har hittills varit en super rolig resa med fantastisk coachning där man känner sig sedd och bonus är att träningspassen är anpassade efter mina behov.
Då jag låg på en så kallad normalvikt enligt min kroppsammansättningsmätning när jag började min resa för ett år sedan har mitt mål aldrig varit att gå ner i vikt, det har blivit ett bonusresultat av att jag börjat styrketräna och äta bättre. För mig har det varit mer relevant vad som händer inuti kroppen än utseendet men framförallt att jag känner mig starkare. Därför har kroppsammansättningsmätningarna varit väldigt intressanta att genomföra. Det har blivit svart på vitt vad som fungerar/ inte fungerar. Ytterligare resultat såhär långt om man bortser från mätbara siffror är att jag känner mig starkare, piggare, bättre hållning men framförallt smidigare i kroppen.
Om man ser på en helhet skulle jag säga att jag mår mycket bättre än före och känner mig betydligt gladare.
Men att få resultat kräver planering och ytterligare planering. Jag skriver på helgerna listor för kommande veckas matmeny och inköpslista inför veckobesöket i matbutiken. Har alltid bestämt i förväg vilka dagar jag skall träna, just för att det skall bli av. Med hjälp av en bra planering så har träningspassen som ackumulerades har blivit fler och fler. Antalet mellis- och matlådor som släpats fram och tillbaka till jobbet är otaliga.
Att planera har varit en nyckel till framgång för mig.
Om jag nu blickar framåt är mitt mål nu är att kunna göra en pull-up utan hjälp. För att det ser coolt ut men främst för min egen skull.
Jag skulle vilja påstå att den är resan efter ett år har blivit en ny livsstil för mig, en livsstil som jag vill leva efter livet ut.
Tack Louise för att du stöttat mig!
Vi ses på gymmet, i matbutiken eller på bageriet!
//Elin
by Sara Broden | Mar 29, 2022 | Resor
Nu släpper vi platserna till vår egen drömresa till Italien den 17-24 september. Vi är så otroligt glada att kunna erbjuda en helt ny dimension av träningsresa som innehåller både äventyr och 100% njutning med god mat och dryck. Vi har satt ihop en resa med fokus på träning, upplevelse och gemenskap. Den här resan är för dig som vill uppleva de Italienska bergen på både MTB och genom vandring. Vi kommer även besöka det välkända vinområdet Franciacorta för att smaka på Italiens motsvarighet till Champagne. Under resan kommer det även erbjudas aktiviteter så som bergsklättring, rafting i floden Brembo, spa, matlagningskurs mm. Vi garanterar ett äventyr och minnen för livet.
Du kan resa själv eller med sällskap. Du ska ha cyklat lite MTB tidigare men behöver inte ha någon längre erfarenhet. Det viktiga är att du vill lära dig mer, utmana dig själv och ha riktigt skoj. Om gruppen blir för ojämn nivåmässigt så delar vi upp oss så att alla får en lagom utmaning.
På den här resan har vi anlitat lokala guider och samarbetar med “Saras Italy” som har lång erfarenhet av äventyrsresor i norra Italien. Vi, Sara och Louise kommer hålla i föreläsningar och aktiviteter på plats.
Observera att vi har begränsat antal platser.
BOKA & LÄS MER HÄR!
by Sara Broden | Mar 22, 2022 | Efterrätter, Frukost, Mellanmål, Recept
Vad passar bättre än att fira våffeldagen med proteinrika våfflor?
Idag bjuder vi på vårt absolut favoritrecept som lagas var och varannan helg. det bästa av allt är att de fungerar superbra som både frukost, mellanmål eller brunch! Ät dem gärna med färska bär som är blandade med grekisk yoghurt, toppa med några cashewnötter– mums!
Ingredienser:
● 2 ägg
● 1 ½ dl havregryn
● 1 ½ dl kvarg
● 1 tsk bakpulver
● 1 tsk vaniljpulver
● Kokosolja till gräddning
Gör så här:
Rör ihop allt till en kladdig smet, den blir ganska fast i konsistensen. Klicka ut smeten i våffeljärnet och grädda tills våfflorna är gyllenbruna och frasiga. Servera med lite kvarg blandat med bär och några cashewnötter. Receptet passar till 2 personer eller som en stor frukost.
by Sara Broden | Mar 18, 2022 | Kost, Middagsmat, Recept
Idag tänkte jag bjuda på några riktigt enkla och snabba luncher som i princip bara sätts samman helt utan tillagning. Dessa är mina “räddare i nöden rätter” som jag ibland får ta till när matlådorna lyser med sin frånvaro i kyl och frys. I samtliga luncher har jag sett till att det finns en fullvärdig proteinkälla, en kolhydratskälla, en fettkälla och någonting grönt.
Jag passar även på att dela med mig utav lite andra snabba och goda luncher som både är goda, nyttiga och lättlagade.
4 supersnabba luncher
- Laxwrap. Fyll ett libabröd fullkorn med varmrökt lax, keso, spenat och paprika.
- Tomatsoppa med feta. Värm en Kelda tomatsoppa, lägg i linspasta, sojabönor, fryst broccoli. Toppa soppan med oliver och 3% fetaost.
- Tonfisksallad. Skölj ett paket blandade bönor och gryn från Garant, blanda med tonfisk i vatten, cocktailtomater, ärtskidor, blandad sallad och toppa med grekisk 0% yoghurt med pressad vitlök i. Om du hinner koka ett ägg till så blir det en perfekt kombo.
- Het räkpasta. Koka upp valfri pasta, förslagsvis linspasta. Värm en färdig pastasås från Kelda “Tomat & creme fraiche” och lägg i färdigskalade räkor. Servera med råkostsallad, har du extra ont om tid så köp en färdig mix med rivna morötter och vitkål.
Nyttiga enkla luncher
Ugnsbakad lax med sötpotatis och spenat (1 port)
1 st laxfilé eller motsvarande bit om du gör hel lax
1 sötpotatis skivad i klyftor
80 g kvarg
1 tsk honung
Citronpeppar
Färsk spenat
2 st morötter
1 st paprika
Gör så här:
Krydda laxen med citronpeppar och sätt in i ugnen på 225 grader. Är det en hel laxsida tar det ca 30 minuter. Skala och klyfta sötpoatisen i avlånga klyftor, strö på flingsalt. Lägg dem i en smord ugnssäker form och sätt in bredvid laxen. Under tiden gör du en sallad på färsk spenat, paprika och morot. Till såsen blandar du alla ingredienserna och smakar av med salt och peppar.
Chili och basilikakyckling i tomatsås (1 port)
150 g kycklingfilé
25 g råris
4 st champinjoner
1 st gul lök
Sparris
Paprika
50-80 g krossade tomater
80 g minikeso
Gör så här:
Koka riset enligt paketet. Skär ner kycklingfilen i mindre bitar och stek den. Häll i krossade tomater och låt det sjuda lite. Krydda med lite chili, basilika, salt och peppar. Skär ner grönsakerna och woka när allt nästan är klart. Servera med keso till.
Kycklingbiffar med linser (5 port/15 biffar)
600 g kycklingfärs
1 dl färdigkokta linser
150 g halloumi
Curry
Havssalt
Peppar
Vitkål
Grönkål
1 msk Solrosfrön
Gör så här:
Häll av vätskan från linserna och skölj. Riv halloumin på grövsta sidan på rivjärnet. Blanda halloumi, kycklingfärs och linser i en bunke och krydda med curry, havssalt och peppar. Gillar man ej curry går det fint att krydda med chili och vitlök. Forma till biffar och stek i ugnen på ett bakplåtspapper i ca 15-20 min på 225 grader. Wooka sen strimlad vitkål och hackad grönkål. Strö över lite solrosfrön och flingsalt. Servera med en kvargsås.
Köttfärsbiffar med soltorkade tomater och basilika (1 port)
150 g mager nötfärs max 10%
2 st soltorkade tomater i olja, avrunna och strimlade
1 msk färsk basilika hackad
1 msk vatten
1 äggvita
Gör så här:
Blanda färsen med den hackade tomaten, basilika, vatten, äggvita salt och peppar. Forma biffar med händerna.
Stek i medelvarm panna till fin färg ca 5-8 minuter på varje sida. Eller i ugn i ca 15-20 minuter på 175 grader.
Serveras med t.ex rostade rotfrukter, ris, potatis samt en stor grönsallad.
Äggrullar med spenat och lax (1 port)
100 g spenat
1,5 tsk extra jungfruolja
Havssalt och svartpeppar
2 st ägg
50 g rökt lax
lite färsk dill
Blandad bladsallad
1 st rödlök
Paprika
Kikärtor
Gör så här:
Stek den färska spenaten i lite olja i pannan. Gör äggrullarna (2 st). Vispa ägget med lite salt och peppar. Stek två lövtunna omeletter i en nonstickpanna med 1 tsk olivolja. Stek först stabil på den ena sidan, vänd sedan med ett grytlock och stek stabil på andra sidan. Lägg omeletterna på bakplåtspapper och fördela spenat, lax och dill ovanpå. Rulla ihop tajt och skär rullarna tvärs över. Blanda ihop salladen med kikärtor, bladsallad, rödlök och paprika
Kycklingfilé med örtkesella samt wokgrönsaker och quinoa (1 port)
1 st kycklingfilé
25 g quinoa
Paprika
Broccoli
Rödlök
80 g kesella
2 msk hackad persilja
Gör så här:
Grilla eller ugnsstek kycklingen. Koka quinoan enligt paketet. Skär ner alla grönsaker och woka dem när kycklingen nästan är färdig. Blanda kesella med hackad persilja.
Quorntacopaj med svamp och purjolök (4 port)
Pajbotten:
3 dl mandelmjöl
1 dl sesamfrön
2 st ägg
4 tsk olivolja
1/2 tsk bakpulver
Salt och peppar
Fyllning:
300 g quornfärs,
ca 10 skivade champinjoner
10 cm hackad purjolök
0,5-1 dl kokosmjölk
hemmagjord tacokrydda efter smak, ca 2 msk
1/2 dl 10% riven ost
Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser till pajdegen och tryck ut i en form med löstagbar kant. Olja formen innan. Grädda pajskalet på 175 grader i ca 12 min eller tills den fått färg. Stek allt till fyllningen och slå på kokosmjölken på slutet så röran blir lite kladdig i konsistensen. Ta ut och lägg sedan i fyllningen. Häll på riven ost och ställ in i ugnen igen tills osten smält, ca 20 min. Dekorera med färska kryddor och ät med en stor härlig sallad till.
Hoppas detta ska ge lite ny inspiration i köket!
/Sara
by Sara Broden | Mar 16, 2022 | Hälsa, Träning
För tredje året i rad går nu startskottet för Work Out For Life.
Vi på Vetenskapshälsan vill genom träning, samarbete och kärlek bidra till välgörenhet. Ukrainas nödsituation och alla de flyktingar som nu flyr för livet behöver all hjälp de kan få. Stöd vårt event och insamling genom att skänka valfri summa till UNHCR.
TEAM BOOST- VÄRLDEN RUNT!
Under 4 veckor, mellan den 2 maj-29 maj genomför vi en “Team Boost” – Världen runt, för att samla in pengar till UNHCR.
Syftet är att genom fysisk aktivitet och gemenskap bidra till ökad livskvalitet och mer hälsa. Varje krona gör skillnad. Tillsammans tränar och kämpar vi för Ukraina!
Vill du delta eller skapa ett lag, gör då följande:
1: Skapa ett lag på 5-10 personer, välj en lagledare och ett lagnamn. Detta måste vara klart senast 30:e april.
2: Lagledaren anmäler sitt lag här:
https://www.teamboost.se/teamadmin/f7wlyw7k52 Lagledaren får då en unik kod som hen delar ut och skickar till alla som ska ingå i laget. Ni kan nu ansluta er och följa nedräkningen mot starten! Ni behöver ladda ner gratisappen Twiik och skapa er ett personligt konto för att kunna delta.
3: Swisha 250:-/person till 123-151 00 31 (avgiften går till administrativa kostnader). Skänk sen valfri summa till UNHCR via insamlingen som du hittar här: https://min.sverigeforunhcr.se/fundraisers/workout-for-life-ukraine
Hur länge pågår tävlingen:
4 veckor, med start måndagen den 2 maj.
Hur går det till:
Varje vecka kommer målet vara att uppnå ett veckomål på 12.000 poäng. Man kan samla poäng på två sätt. Aktivitetspoäng och Challengepoäng.
Aktivitetspoäng: all fysisk aktivitet räknas. Poängen baseras på ansträngningsgrad och tid.
Challengepoäng: varje vecka kommer en ny challenge presenteras i appen, genomför man den får man 5000 extra poäng.
Vem vinner:
Det laget som uppnår flest veckomål med högst snittpoäng.
Vad vinner man:
Vi samlar tillsammans in pengar till UNHCR samtidigt som vi fokuserar på vår egen hälsa och peppar och hjälper varandra att uppnå veckomålen. Förutom äran, ökad hälsa så får laget givetvis även en schysst pokal och medaljer.
Varmt välkommen att delta i årets upplaga av Work Out For Life- Ukraine!
Tidigare år har vi samlat in 38 210:- till Barncancerfonden https://www.barncancerfonden.se/jag-vill-bidra/egen-insamling/alla-insamlingar/v/vetenskapshalsan/
Vetenskapshälsan
www.vetenskapshalsan.se
För frågor eller info, mejla till [email protected]
by Sara Broden | Feb 24, 2022 | Kost
Då var det dags för en liten uppdatering gällande träning och formtoppningen inför bröllopet. Februari blev inte riktigt som jag planerat då jag och mina två barn i sista sekund beslöt oss för att köpa flygbiljetter till Spanien och boka en lägenhet i Fuengerola i 5 nätter. Vädret här hemma samt mitt jobbschema öppnade upp för att helt enkelt fly Sverige och jobba, umgås och träna på varmare breddgrader. Sååå tacksam för det, vi fick världens bästa sportlovsresa och minnen som vi kommer leva på länge. Veckan där innan blev jag sjuk och fick ta en hel vilovecka från både promenader och träning. Ja ni hör ju att det blev svårt att hålla en strikt plan, men jag tänker att så här är det för oss alla. Livet är ju inte alltid förutsägbart och jag älskar att kunna vara spontan.
Vår Spanienresa var i princip helt oplanerad, dock hade jag ett par kompisar som både var nere på plats för en längre tid samt en annan vän med barn som också bokat in sportlovsresa. Vi hade lyxen att både kunna umgås själva men även möta upp vänner för mycket roliga aktiviteter. Utöver träningen nedan så körde vi gokart, spelade biljard, pingis och strandfotboll. Tror att barnen och jag hade precis lika roligt!
Sön: Padelturnering 2 h+ 16 700 steg
Mån: 8 km morgonpromand, totalt 22 800 steg
Tis: Gym+ 13 200 steg
Ons: Gym+ 18 700 steg
Tor: 7 km morgonpromenad, padel 1 h, totalt 20 700 steg
Fre: Hemresa
Fyller man en resa med mycket aktiviteter så kan man med gott samvete äta en sådan här frukost!
När det gäller styrketräningen så är jag nu uppe på 85% av mitt max i både knäböj och bänkpress. Jag har delat pp min styrketräning på 4 pass varav bänk och knäböj görs i 5 repetitioner i 5 set. Utöver det har jag lagt andra över och underkroppsövninagr som komplement. Det är riktigt kul att följa en noggrant planerad plan vecka för vecka. I skrivandes stund så har jag vilodag efter både gym och intervaller igår.
På hemmaplan går det fint med kosten. Utomlands och på semestern blir det svårare att vara strikt. Men lever man efter principen 100% bra för kroppen eller 100% njutning för själen så blir valen i det stora hela väldigt bra. Sen gäller det att ha fördelningen 90/10 så att det helt enkelt inte blir för mycket av det goda.
Det var allt för tillfället. Nu kör vi vidare mot en stark månad- mars here I come!!!
/Sara