fbpx

Andra veckan. Andra kilot.

Dags att hälsa på hemma hos familjen Starman andra veckan på deras “Vetenskapshälsoresa”. Den här veckan är det Kristin själv som ger oss en uppdatering. Häng på, det här är verkligen så häftigt att få följa!

-Även om vikten inte är det avgörande på den här hälsoresan så är det förföriskt att ställa mig på vågen och nästintill dagligen granska utvecklingen. Känner du igen dig? Efter en hel vecka med stora omställningar i kost, träning och vattenintag tänkte jag för mig själv att det säkert skulle märkas minst 1 kg. Det gjorde det inte. Jag var snarare upp två hekto. Jag intalade mig själv att det säkert var en massa muskelmassa som tagit plats i min kropp och som bekant väger mer än fett. Det var troligtvis inte heller sant. Men det kändes lite bra.

“En förändring leder till flera”

Nu däremot två veckor in i programmet har 2 kg försvunnit från vågens display och då rimligtvis även från min kropp. Jag känner att mitt midjemått har minskat och jag är fastare i kroppen. (Iallafall rumpan, konstaterar Robert, som ändå får anses vara en pålitlig källa i detta fall. 😉)
Maten går över förväntan och träningspassen är lätta att följa och genomföra oavsett om jag är hemma, på gym eller på resande fot. Appen är smidig. Den visar tydligt vad som ska göras och hjälper till att hålla tiden. Det har till och med blivit lite roligt att träna samt att det har blivit ett simpass och några extra promenader på köpet nu när ångan ändå är uppe. Precis som jag ser hos egna klienter, en förändring leder till flera. Momentum. Det känns fint.

“Det finns inga förbud”

Helgerna är väl det svåraste. Godis och sötsaker är så rotat i vår helgrutin och jag ÄLSKAR punchpraliner. “Det finns inga förbud” har Louise och Sara sagt så jag unnar mig men bara det jag verkligen vill ha och som verkligen är gott! Det är en liten förändringen men stor skillnad mot okynnesätandet jag annars lätt hamnar i vid tristess, stress eller sociala tillställningar.

Riktlinjerna för kosten är i övrigt sjukt enkla men förberedelserna avgörande. Utan våra förbereda bunkar med råkost, tillagat protein och kolhydrater i kylen hade vi både haft blodsockerfall och matslarv. Nu märker jag knappt av att jag har en “diet”. Det är mycket att äta och gott.

Mitt nästa inlägg är om ca fyra veckor och min stilla förhoppning är att då kunna rapportera om vart fyra (eller kanske fyra NYA) kilon tagit vägen. Tills dess:
En dag.
En måltid.
Och ett träningspass i taget. 👊🏻✨

//Kristin

12 Steg till ditt bästa jag- Body and Soul Klima-Therm AB


Företag som inser att det är en investering, inte en kostnad, att ge sina anställda möjligheten till friskvårdssatsningar är fantastiska för oss att jobba med. Klima-Therm AB är ett helt otroligt fint exempel på ett företag som hela tiden jobbar för att sina medarbetare ska må så bra som bara möjligt. 

Efter 7st Online Challenge tillsammans med oss är det nu dags för en helt ny typ av satsning. Den 1 september startade vi igång “Body and Soul- 12 Steps to become the best you”. Klima-Therm är ett internationellt företag så hela satsningen är på engelska då både Sverige, Polen och Italien deltar. Under 6 månader kommer de ca 120 deltagarna att få ett material att arbeta med för att utveckla sig själva inom områdena, kost, träning och mental hälsa. Vi kommer under denna tiden ge dem möjlighet att mäta sina framsteg på olika sätt.

I torsdags sände vi live från Vetenskapshälokontoret

Målet med satsningen är:
■ Maximera din personliga tillväxt såväl fysiskt som mentalt.
■ Hitta en hållbar hälsosam livsstil du kan bibehålla resten av ditt liv.
■ Att leva fullt ut, inte bara överleva.
■ Få kunskap och verktyg inom kost, träning och återhämtning.

Innehåll:
■ 24 veckor
■ 12 steg att genomgå för att maximera dig själv.
■ Träningsprogram för styrka, kondition och själen
■ Tre coacher med tre olika fokusområden.
■ Ett livemöte varje månad för avstämning, frågor och pepp.

Vi tackar Klima-Therms VD Magdalena Rozmiarek och hela teamet bakom henne för ett fantastiskt fint samarbete. Tillsammans gör vi skillnad!

Kram Annica, Sara och Louise

 

Starmans Vetenskapshälsoresa

Skolstart, resevecka och träningsvärk!


Vår hälsoresa är i gång sedan i måndags. Likaså barnens skola och Kristins nya jobb. Det är nya rutiner på alla plan. Kristin ska hantera mat och träning borta från hemmet på en ny arbetsplats och hotell. Robert ska lösa mat och träning själv med tre barn och deras aktiviteter på hemmaplan. Vi har haft lite olika utmaningar kan man säga.

En väldigt god motivation för att hålla fokus och göra ansträngningen som det innebär för oss inte bara äta allt vi vill, hur vi vill och när vi vill är resultaten vi fick från testerna vid inskrivningen hos Vetenskapshälsan. Resultaten från den grundliga och väldigt seriösa genomgången av vår kondition, våra blodvärden och respektive mått gick inte att bortförklaras eller ducka för. Vi är för feta. Vi har högt kolesterol och vår fysiska ålder är två år äldre än vår biologiska. Dessutom har vi diverse krämpor utifrån just detta. Say no more…

Lustigt nog kom våra siffror ut väldigt lika och vi har båda 10 kg att jobba bort, även om vi inte har vikten som huvudmål. Det är att trivas i våra kroppar och kunna bära de kläder vi vill. Bekvämt.

Beskrivning saknas.

Sen har vi olika fysiska förutsättningar och utmaningar. Robert som dagligen har ett väldigt fysiskt jobb och tränar en del bollsporter har fokus på att gå ner i vikt, bli smidigare och rörligare samt träna mer förebyggande och uppbyggande. Kristin som har ett mer stillasittande har fokus på att gå ner i vikt, stärka och bli av med smärta i höft och axlar samt bli vardagsstark.

Utfall första veckan
Kristins första vecka med nytt jobb och hotell har gått över förväntan. Hotellet har gym, frukostbuffé och middag och med Louise hjälp har hon fått ett anpassat hotellpass att köra. Då det blir en liten frukostportion har två ägg, någon frukt och grönsak fått följa med från buffén som mellanmål. Innan resan fixade vi också till kokt potatis och proteinportioner i form av grillad kyckling, pannbiff och ugnsbakad laxpudding och frös in. Dessa har fungerat som lunch för oss båda under veckan. Kristins arbetsplats hade en kokplatta så på veckans första lunch smet hon ut och köpte matvete och grönsaker som hon ätit till köttet under veckan.

 

Roberts vecka inleddes med sjuka barn och hackiga tider mellan jobb och hemmavistelse. Träningstiderna har varit svåra att få till men om stegräknaren varit på hade den troligtvis börjat glöda. Träningsmässigt har det inte varit en optimal startvecka men de förberedda lunchlådorna har varit ett tacksamt stöd. Mellanmålen och det minskade sockerintaget böjar också sakta men säkert bli en del av vardagen.

Oavsett träningsvärk eller motig start är vi är peppade och vi är igång. Och det känns jäkligt skönt!

Beskrivning saknas.

/Kristin och Robert Starman

Och så gick det med bröllopsformen och Italiendrömmen

I skrivandes stund så sitter jag i ett 33-gradigt hett Italien i Ballano vid Comosjön och ser tillbaks på förra veckans bröllop och den resan som tagit mig dit. Jag kan inte med ord beskriva den lyckan och kärleken som bubblade under vår dag där på vingården och takterrassen i Andora di Marina på kvällen. Magi…det blev faktiskt precis så drömmigt som jag hoppats på om inte ännu bättre.

Jag publicerade tidigare under året en liten bloggserie under rubriken “PT Toppar formen”. Därför tänkte jag nu summera lite hur det hela gick…bröllopsklänningen passade-tjohooo!!

Jag bestämde mig ganska tidigt, ca 8 månader innan bröllopet att jag skulle lägga i en extra växel för att toppa formen och känna mig både stark och komma i klänningen som vid det tillfället inte passade (fanns bara en kvar i butiken och den skulle jag ha). Strategin var egentligen ganska enkel. Strama åt tyglarna och göra exakt den resan som mina klienter gör tillsammans med mig som PT. Resultatet blev det jag önskade. 5 kg ner, bibehöll största delen av muskelmassan och fick ner fettprocenten. Gällande träningen så har allt fokus har legat på styrketräning och vardagsmotion. Jag har under hela den här perioden tillåtit mig att njuta fullt ut av både god dryck och mat vid utvalda tillfällen men i övrigt skött kosten. Visst är det coolt att man kan forma kroppen och nå de målen man vill, det som krävs är helt enkelt en plan att följa.

Oavsett om klänningen hade passat eller ej så vet jag att jag hade känt mig vacker, stark och lycklig. Mår man bra i sig själv och sitt liv så syns det även på utsidan. Så går du i tankarna om att “toppa formen” så ser då till att du befinner dig i harmoni i livet i stort först. Några kilo ner kommer inte förändra ditt mående, möjligtvis göra att klänningen sitter bättre…men sen när den dagen är över så är det viktigaste att du mår bra inifrån och ut….det är för mig en hållbar hälsa.

Bjuder på några bilder och och önskar er en fortsatt fin sommar. Min Italienresa pågår ytterligare 5 dagar. Verkligen en dröm att få resa med familjen, nu själv med barnen och även kunna jobba på distans. Ta hand om er och glöm inte att njuta av livet. Vips så finns vi inte mer, glöm inte det <3

 Kramar Sara!

PS. Om du är nyfiken på hur en individanpassad plan skulle kunna se ut för dig, fyll i dina uppgifter i formuläret eller hör av dig på mejl så berättar vi mer: [email protected]

Foto: Frida Valentin

Fyra somriga luncher

Vi alla älskar snabba lättlagade luncher som gärna fungerar att äta på utflykten, hemma i trädgården eller kanske lägga i lunchlådan för att ta med till jobbet. Idag tänkte vi därför ge er fyra snabba luncher som vi själva gillar.

Rödbetsbiffar med quinoasallad (2-3 port)

Biffar:

500 g rödbetor
2 ägg
1 dl ströbröd
0,5 dl blandade fröer (expelvis sesamfrön, pumpakärnor och solros frön).
Salt
Peppar
Chilliflakes

Gör så här:
Skala och riv rödbetorna på den grova sidan av rivjärnet. Blanda rödbetorna med ägg, ströbröd, kryddor och fröer. Forma till biffar. Stek i olja på svag värme.

Quinoasallad:

2 dl quinoa
1/2 rödlök
200 g sockerärtor
200 g cocktailtomater
1 näve solrosskott

Gör så här:
Koka quinoan och låt den sen svalna i kyl. Hacka grönsakerna och blanda den tillsammans med quinoan. Servera tillsammans med kvargsås.

Laxrulle (1 port)

En av våra favoriter när det kommer till snabbmat är omeletter av alla de slag. De funkar bra till både middag och lunch, så länge man använder rena råvaror och undviker att tillsätta bacon, massa ost eller dyl.

Nedan är en riktigt favorit med kallrökt lax i.

Ingredienser:

2 st ägg
3 st äggvitor
Salt, peppar och chilliflakes
100 g kall eller varmrökt lax

Gör så här:
Vispa äggen och äggvitorna, krydda med salt, svartpeppar och chilliflakes. Stek omeletten i kokosfett på svag värme först på ena och sen på andra sidan. Lägg omeletten på bakplåtspapper och lägg på laxen. Rulla ihop tajt och servera med en god grönsallad.

 

Tonfisksallad (1 port)

Tonfisken, guds gåva i en liten burk som är fullproppad med protein. Perfekt att ha som bas i en sallad om man vill göra en enkel och snabb lunch. Vi har komponerat vår sallad såhär, se nedan.

Ingredienser:

1 ägg
1 burk tonfisk
5 sparrisar
1 näve ärtskott
några broccolibuketter
1 dl av valfri bönmix. Vi har valt en som även innehåller matvete
1 polkabeta
Balsamvinäger, ringla över.

Gör så här:
Skölj sparrisen och skär eller bryt av den nedersta biten. Koka dem i lättsaltat vatten i 5-10 minuter. Koka ägget i ca 8 minuter för ett hårdkokt resultat. Skiva och hacka samtliga grönsaker till önskad storlek. Polkabetan ska först skalas och skivas med fördel tunt. Toppa salladen med lite balsamvinäger.

 

Varmrökt lax med rödbetor (1 port)

En fjärde favorit som likaså går snabbt och lätt att komponera. Du väljer själv vilka tillbehör du vill ha.

Ingredienser:

1 bit varmrökt lax, ca 125 g
2 st rödbetor
2 nävar bladspenat
75 g keso
1 näve broccolibuketter
1/2 äpple

Gör så här:
Skala och koka rödbetorna till de är mjuka. Det finns i många mataffärer färdigkokta vakuumförpackade rödbetor som är perfekta när det ska gå fort. I så fall skivar du upp samtliga grönsaker på en tallrik och serverar laxen med keso till.

Fyra år som Vetenskapshälsoresenär

Jag träffade Marie Blåberg för första gången i januari 2019. Det som var tydligt redan från första början var att Marie verkligen hade bestämt sig, hon var helt och fullt redo för en förändring och var väldigt mottaglig för att bli coachad. Som coach är det fantastisk när man får en supermotiverad person framför sig, då blir mitt jobb enkelt. Marie har en otroligt positiv personlighet och framåt driv, det är en stor ära att få följa hennes utvecklig. Jag ser fram emot hälsoresan 2.0.

Första året (2019) – busenkelt och kilona ramlade av
Min hälsoresa startade 2019, mer eller mindre av en slump. Jag hade en mycket stor övervikt men
hade inga egentliga problem med det tyckte jag. Utseende har på riktigt aldrig varit viktigt för mig
men däremot hade jag faktiskt högt blodtryck, som behövde behandlas. Och mediciner undviker jag
gärna. Så när min chef tipsade om Vetenskapshälsan var det ett enkelt beslut att hoppa på.
Första året med Louise som coach var enkelt och roligt. Och vips hade jag tappat 28 kilo och hela 25
cm i midjemått. Dessutom kunde jag redan efter några veckor dra ner på blodtrycksmedicinen och
redan efter 8-9 månader kunde jag sluta helt med den. Har inte behövt den sedan dess.
Bra coachning från Louise och mycket pepp från arbetskamraterna gjorde resan enkelt. Jag är
målmedveten så när målet är tydligt är det lätt. Jag bestämde mig efter detta år för att fortsätta med
Vetenskapshälsan men ”enbart” genom att få träningsprogram – kosten hade jag fått kläm på.

Andra året (2020) – knepigt jäkla skitår men det gick
Så kom 2020 och Covid. Det här blev ett riktigt dåligt år för mig. Dels tyckte jag att det var svårare att
sköta kosten som jag borde (första året höll jag stenkoll på mina 37 njutningsdagar och gjorde
nästan inga avsteg alls från planen), dels blev det mycket stillasittande då jag jobbade 100%
hemifrån. Träningen skötte jag, det blev min ventil under denna period. Och till slut fick jag ordning
på vardagsmotionen också.
Våren 2020 hittade man mycket elaka cellförändringar i min livmodertapp under en screening. Covid
till trots fick jag till slut till en första enkel operation och senare tog man bort hela min livmoder och
räddade livet på mig. En jobbig period, inte bara för att jag oroade mig i väntan på besked etc, utan
extra jobbigt då jag var isolerad (det är inte skitkul att prata om sådant via en skärm) och dessutom
inte kunde träna.
Men det blev stolpe in på slutet och jag hade vid årets slut tappat ytterligare 5 kg i vikt. Träningen
gjorde hela skillnaden för mitt mående skulle jag säga och dessutom var det så otroligt skönt att
höra ”men oj, vilken bra form du är i” och ”alla dina värden är på topp” vid inskrivning till operation.
Bra tajming att rätta till detta innan Covid och operationer.

Tredje året (2021) – hitta vardagen
Tredje året ökade jag upp min träning från 3 till 4 gånger i veckan. Lustigt, men jag minns knappt
detta år. Antagligen satt jag mest hemma och muttrade över Covid – oj vad jag saknade människor.
Hälsomässigt behövde jag något mer, något slags engagemang. Så jag startade upp GåFotboll för
våra pensionärer i Torslanda. Otroligt energigivande och vilket härligt tugg! Och att ge, ger ju så
mycket tillbaka. Det är också hälsa.
Vid årets slut hade jag gått upp 4 kg men konstaterade att med summan på -29,5 kg skulle jag vara
rätt nöjd ändå.

Fjärde året (2022) – laddar nog för nya mål
2022 inleddes med Covid och en sjukdomsperiod som igen ställde till det lite med träningen. Men
sedan kom livet tillbaka. Vad härligt det var att kunna gå tillbaka till kontoret några dagar i veckan.
Och att umgås, kramas, high-fiva och att bara vara med andra människor.
Idag ligger jag på ca -28, -30 kg och tränar 4 gånger i veckan. Träningen är skitroligt – det är
fortfarande Louise som förser mig med träningsprogram. Sitter som ett barn på julafton när jag vet
att jag ska få nya program.
Jag känner mig stark och är nästan helt bra i min kropp. Innan min hälsoresestart hade jag rätt
jobbiga problem med bröstrygg och från och till ett knä som bråkade. Mina fötter har alltid varit ett
problem – jag har psoriasis. Även de är otroligt mycket bättre. Så bra som jag mår idag rent fysiskt
har jag nog inte gjort på 20 år!
När det gäller vikt och kost får jag jobba med min inställning. Det är ju det där med balansen. Har jag
ett mål är det lätt – men just nu orkar jag inte göra hälsoresa 2.0 och tappa mer. Kanske nästa år.
Detta år vill jag bara njuta av människor, glädje och min starka kropp!
En fråga jag ofta får är hur det blivit med huden, som mest hade jag ju tappat 36 kilo. Jag är sjukt
imponerad av detta organ, alltså! Min hud borde få något slags pris för sin anpassningsbarhet. Skämt
å sido är det inte alls sådär slappt som man kan tro. Det finns områden som har förbättringspotential
men i det stora hela är det helt fantastiskt också.

Oj, detta blev lite ”Maries dagbok” men som slutkläm: funderar ni på att göra en hälsoresa (oavsett
vad den resan innebär) – fundera inte. Gör det! Jag lovar att ni inte ångrar er!

/Marie Blåberg

IRG- Challenge Hållbarhet

Hållbar medarbetare, vad innebär det egentligen och hur uppnår man det som företag?

Vi har i många år jobbat med flertalet företag som valt att satsa och investera i sina medarbetare. Genom ökad kunskap kring träning, kost och återhämtning ökar chansen att medarbetarna gör hälsosammare val, val som kommer gynna så väl den egna individen som företaget i stort.

Företags Challenge är ett digitalt motions- och livsstilskoncept för företag med hållbarhet i fokus. Vi blandar utmaningar och fysisk aktivitet i kombination med kunskap och motivation. Detta ger medarbetarna förutsättningar att på riktigt göra skillnad inom hälsa och livsstil, samtidigt som de har kul tillsammans. Vi vet dessutom att motivation och kunskap är en avgörande faktor – därför ingår det alltid coachning av forskare, PT och kostrådgivare. Vi kan garantera och visa på att en Företags Challenge leder till ett mer hållbart, hälsosamt och produktivt företag.

Nu i vår har vi haft äran att köra en Företags Challenge tillsammans med IRG Rörinspektion. Nedan ser ni deras VD Per Hellman svara på lite frågor. De kan visa på minskad sjukfrånvaro och ökad omsättning under dessa månader jämfört med förra året samma period, fantastisk roligt.

1.       Varför har ni valt att satsa på en Team Challenge för IRG tillsammans med Vetenskapshälsan?

För oss blev valet en Challenge med Vetenskapshälsan då Sara och Louise är professionella och inspirerande. Challengen ger ett helhetsgrepp kring hälsa inte bara att motionera utan även råd kring mat, vila etc. Dessutom kan alla i företaget vara med på sina villkor allt från soffliggaren till elitmotionären.

2.       Vilka är vinsterna så här långt? Både för dig privat men även för företaget?

Privat, började tänka mer på både mat och motion, kom igång med dagliga aktiviteter allt ifrån promenad med kollegor på lunchrasten till att träna mer aktivt på gymmet. För företaget var det både en teambuildning aktivitet samt att vi såg konkreta minskade sjukfrånvarotal.

3.       Vad är din helhetsupplevelse av IRG  Challenge 2022?

Mycket positivt, kommer att köra igen!

4.     Skulle ni rekommendera andra företag att göra en Challenge, i så fall varför?

  Absolut, pga teambuilding, ökad hälsa och minskad sjukfrånvaro.
/ Per Hellman VD

Ny föreläsning- Kost för Kvinnliga Kroppar

Ny föreläsning- Kost för Kvinnliga Kroppar

Skulle jag äta precis som min man äter för att bibehålla sin vikt, då skulle jag gå upp 26 kg. Det är ta mig tusan ingen rättvisa :-)

Känslan som vi kvinnor kan ha, att vi går upp i vikt bara av att titta på maten, den är om inte sann så ändå inte helt en fantasi.

Under föreläsningen kommer du få med dig kunskapen och redskapen för hur man som kvinna behöver tänka för att uppnå en hållbar och hälsosam vikt. Vi kommer gå igenom hur livets olika stadier påverkar kvinnokroppen. Hur stress, sömn, livsstil och träning kan stjälpa och hjälpa dig.

Föreläsare:
Louise Andersson är forskare (Medicine doktor, PhD), personlig tränare, föreläsare och kostrådgivare. Med 10 års erfarenhet i från forskningen är Louise en flitigt anlitad föreläsare. Louise driver sedan 8 år tillbaka företaget Vetenskapshälsan där hon dagligen sitter i samtal med personer som på olika sätt vill göra en förändring och få ett hälsosammare liv.

Datum:
22 augusti 18:30-20:00

Plats:
Vetenskapshälsostudion
Energigatan 9 Kungsbacka

Boka:
[email protected]

Pris:
295:-

Festligt utan alkohol

Hemma hos oss finns det alltid trevliga och goda alternativ till alkohol då jag själv ofta väljer att drick alkoholfritt. Med åren har det helt enkelt blivit så att jag mår bättre när jag hoppar över alkoholen och sparar det tills något riktigt festligt tillfälle. Detta behöver däremot inte betyda att jag bara vill dricka läsk eller vatten utan gärna något roligare. Så jag tänkte dela med mig av tre recept som är flitigt använda hemma hos oss.

Sprite zero används ofta hemma hos oss på våren och sommaren då den är utmärkt att blanda med. Jag tar ett fint mellanstort glas och lägger i is och färska myntablad. Sedan häller jag i Sprite zero till ¾ delar och fyller på resten bubbelvatten. Sätt i ett snyggt sugrör så är har ni en härlig alkoholfri sommardrink.

Jag använder gärna Fun Light saft på sommaren både till och barn vuxna. Börja med ett lite större glas och lägg i is och tunt skivad citron. Fyll på med ”lagom” mängd Fun Light, får nästan smaka fram vad man tycker är lagom. Fyll i resten bubbelvatten och färdigt!

Älskar att bland bär i drinkar, framförallt gärna hallon. Denna rosa drink är både snygg och släcker törsten. För två drinkar behöver du en lime och en halv citron. Pressa ner saften från dessa i två mellanstora glas. Fyll på glasen med indian tonic zero och blanda sedan ner en kula hallonsorbet i varje glas. Rör runt så det börjar skumma i glasen och dekorera med ett citrus skal.

Skål!
/Annica

Äta lunch ute

Om du i dagsläget brukar gå ut och äta på lunchen finns det många vinster med att du nu börjar ta med dig egen lunch. Du kommer spara in pengar och kalorier, men framförallt kommer du ge dig själv de näringsämnen och byggstenar som din kropp behöver.

På ett år har ca 95% av kroppens alla celler bytts ut till nya celler. Det vi väljer att lägga på tallriken, proteinerna, kolhydraterna, fetterna, mineralerna, vitaminerna osv, det är precis samma ämnen som vår kropp består av. Det är våra byggstenar som ligger på tallriken. Om vi väljer så bra livsmedel som möjligt, så ren och oprocessad mat som möjligt så ger vi vår kropp de bästa förutsättningarna för att på bästa sätt motstå skador och sjukdomar. När man köper lunch ute så är det ofta mycket tillsatser, smakförstärkare, tillsatt socker och mycket fett och således mycket kalorier. Om du ska äta ute så se till att välja ett lunchställe där du själv kan plocka maten och komponera ihop din egen tallrik.

Tips på enkla rätter att äta på stående fot eller på resan:

  • Bananpannkakor
  • Wraps gjord på libabröd
  • Kalla sallader med t.ex räkor, tonfisk eller fetaost, bönor och grönsaker
  • Omelett med potatis och grönsaker
  • Matiga muffins
  • Grova mackor med t.ex kesoröra, hummus och grönsaker