För ett tag sen startade jag och min familj en utmaning där vi bestämde oss för att äta en mindre mängd kött och då framför allt rött kött (nöt, gris, lamm och get ren samt viltkött, som älg, hjort, rådjur och vildsvin, räknas in i rött kött). Så här långt har det gått riktigt bra. Det är ett helt nytt sätt att tänka, nya matvaror som ska köpas hem och nya recept som ska letas fram. Men det är ju egentligen inte speciellt svårt. Det som jag trodde skulle bli klurigast var att få med barnen och då framförallt min yngsta men det har gått över förväntat. Barn är ju väldigt kloka och så länge man har bra argument så köper dom det. Det finns ju otroligt mycket god vegetarisk mat och jag kommer försöka lägga upp lite recept framöver i bloggen. Fick igår tips på härliga grönsaksbiffar och nötbiffar som jag ska testa och blir de bra kommer jag lägga ut recepten. Första delmålet var att äta max en måltid med kött/dag. Nästa mål är max två dagar i veckan med kött.
…är vad jag har kommit på min vetenskapshälsoresa. Snart har jag avverkat första månaden och utan tvekan har jag tagit stora steg i rätt riktning mot ett betydligt hälsosammare liv. Hade någon för en dryg månad sagt till mig att jag skulle ta mig till gymmet tre gånger i veckan hade jag bara skakat på huvudet och sagt ”aldrig”. Fortfarande är det absolut inte det roligaste jag vet, men för varje gång växer känslan av att jag blir starkare. Nu när jag förstår att jag måste bygga muskler innan jag kan börja använda dem till roligare träning, så känns det plötsligt helt ok att stånka med hantlar och maskiner. Genom att rapportera min träning efter varje gång och få konstruktiv återkoppling växer självförtroendet och lusten att utmana mig själv med tyngre vikter.
…och så var det den där kosten som både jag och många i min omgivning var nyfikna på. I sig inget komplicerat alls med lagom proportioner av proteiner, bra kolhydrater, nyttigt fett och mängder av grönt. Bäst av allt är att jag aldrig behöver gå hungrig, men samtidigt är det fortfarande mycket planering för att alltid ha bästa alternativ till hands. Kylväskan har blivit min allra bästa vän på sommarens utflykter och det är ett evigt funderande över dagens alla proteiner.
I veckan som kommer är det dags för min första utvärdering av de nya kost- och träningsvanorna tillsammans med Louise, och mest spännande av allt så ska jag få ta fram både våg och måttband. Konstigt vad man plötsligt kan längta efter något man tidigare avskytt, men del i min resa är annars att verkligen känna efter hur jag känner mig istället för att stirra mig blind på kg och cm. Klokt!
Idag testade jag att baka glutenfria scones. De blev riktigt goda och väldigt mättande.
I mina scones hade jag:
– 1,5 dl mandelmjöl
– 1 msk havrekli
– 0,5 msk bakpulver
– En halv burk naturell keso (125 g)
– 2 ägg
– 1 msk physilliumfrön
Vispa det blöta (äggen och keson). Blanda sedan ihop det torra. Blanda ihop allting och klicka sedan ut på en plåt med bakplåtspapper. Detta recept ger 4 scones och är till minst 2 pers. Sätt in i ugn i 200 grader och cirka 12-15 minuter. Låt svalna en stund innan du äter. De får bra att äta helt kalla också men godast ljumna tyckte jag.
Att efter 10 år gå ifrån att vara forskare till att starta eget företag, skulle man kunna tro skulle vara ett väldigt långt steg, men faktum är att det finns väldigt många likheter mellan att driva ett forskningsprojekt och att driva ett eget företag. När man jobbar som forskare behöver man en projektplan med en tydlig vetenskaplig frågeställning, en frågeställning som ingen tidigare svarat på för att sen kunna skriva olika ansökningar för att på så sätt söka anslag och pengar. När det gäller företagandet är det en unik affärsidé som ska kommas på och därefter ska en affärsplan skrivas och granskas av banken för eventuella lån. När väl pengarna är inne och det är dags att köra igång så är strukturen väldigt lik inom forskningsvärlden och företagsvärlden. Det gäller att planera in i detalj hur forskningsprojektet ska genomföras och hur resultat ska dokumenteras och registreras. Det gäller även att ha strategier för vad man ska göra om plan A inte fungerade, hur då plan B ska se ut. Som forskare möter man väldigt ofta på motgångar, sällan det blir exakt som man tänkt sig. Speciellt inte inom den kliniska forskningen då man jobbar med försökspersoner ;). Både forskaren och egenföretagaren behöver dra in sina egna pengar samt visa på resultat och se till att man håller budget. Inom företaget gäller det att ha en bra struktur och ordning och reda på kunders mätningar och allt administrativt som ska genomföras. Att ha jobbat som forskare i över 10 år har gett mig stor kunskap i hur man kritiskt granskar information och artiklar, hur man strukturerar upp stora projekt med många försökspersoner och personal. Detta är jag väldigt tacksam för och något som jag dagligen har mycket nytta av som egen företagare. Att driva sitt eget företag är fantastiskt kul och jag får så otroligt mycket tillbaks av alla fantastiska personer jag träffar, både klienter och sammarbetspartners. Men jag kommer ändå alltid att hålla kontakten med forskningsvärlden och väntar i dagarna besked angående en forskningsansökan som vi sänt in innan sommaren. Kommer bli ett fantastiskt kul och spännande projekt så håll tummarna att vi får pengarna ;-).
Hej Eirin Persson heter jag och jag är en av två som fått möjligheten att testa på Vetenskapshälsans abonnemang under 6 månader.
Jag har fyra barn och driver två frisörsalonger med 12 anställda, livet är fullt upp!
Jag springer 2-4 dagar i veckan, jag gillar enkelheten bara på med skorna och iväg, skorna är även lätta att ta med sig. Jag gillar att sätta upp mål och deltog för första gången i Göteborgsvarvet i år. Nästa mål är halvmara i Verona 5/10 och då vill jag springa under 2 timmar. Målet är på sikt att springa Marathon.
Mitt övergripande mål är dock att känna att kroppen och själen mår bra. Jag vill hålla mig frisk o skadefri. Jag väger idag lite för mycket, jag erkänner jag slarvar med maten och behöver hjälp.
Jag vet att både mitt yrke och min löpning kräver styrketräning för att jag ska klara av att inte bli skadad, då detta är min största fasa och ändå gör jag inget. Jag hoppas på att få kunskaper om och förstå vikten av stryrketräningen och hur just jag ska utföra träningen för att ändra på detta.
Så min målbild i Februari när detta spännande halvår har gått är:
En 7 kg lättare och betydligt starkare kvinna som springer milen på 55min.
Idag var det åter till gymmet och tillbaks till alla rutiner. Det härliga med en vilovecka är inte bara att kroppen får en rejäl återhämtning utan också att man riktigt får längta till gymmet. Dagens pass var härligt. Körde biceps och axlar och kunde lägga på en del extra vikter. Tog 10kg x 6 reps och 4 set per hantel i Bicepscurl idag. Ska bli kul att få lämna 1-10kg stället och gå på de tyngre vikterna.
Det är under vilan vi blir starkare (om vi tränar på rätt sätt med rätt intensitet). Nu kör jag maxstyrka ytterligare två veckor och sen är det dags för en ny cykel och grundstyrka målet med nästa cykel är dels att kunna ta tyngre vikter i de övningar jag kört denna cykeln men också att köra lite mer avancerad styrketräning med lite tekniskt svårare övningar. Jag känner att kroppen börjar bli redo för det. Jag har den senaste tiden kört mycket återträning av bålstyrka och bäcken då jag har haft svagheter där efter bl a graviditeterna. Jag känner mig så pass stark och redo för att ta mig an övningar som jag tidigare aldrig trott att jag skulle klara av, det är en härlig känsla. Efter en vilovecka är det viktigt att direkt gå åter till alla rutiner med både kosten och träningen. Annars är det lätt att det blir mer än en veckas vila ;-). Under viloveckan äter jag en del mat som annars inte ingår i mitt kostschema och väljer då saker som jag verkligen tycker om. Det är såklart väldigt gott men jag blir också mycket tröttare, på sämre humör och får värk i kroppen, mycket för att jag äter mer socker än vanligt. Märker att det inte är värt det för mig, viktigt att bli påmind om det ibland. Detta motiverar mig ännu mer att äta bra mat med de byggstenar som kroppen behöver. Jag mår bäst av att äta mat som består av rena råvaror utan onödiga tillsattser.
Igår kom vi hem efter en underbar vecka på vackra Hamburgö. Vi har badat och haft det helt fantastiskt skönt. Sovit länge på morgonen och umgåtts mycket hela familjen. På kvällarna när lillebror somnat har vi spelat Plump med storebror, det är så himla härligt att han nu är så stor så man kan spela lite mer riktiga kortspel.
Idag är det ju pannkaksdagen ;).
Hemma hos oss serveras det gazpacho och kesopannkakor. Servera ca 2 dl gazpacho och kesoplättar gjorda på 1 ägg och 0,75 dl keso och 1 msk bovetemjöl per person.
Gazpacho är en smart maträtt full med härliga grönsaker och går kanon att ta med sig som mellanmål eller lunch. En måltid med gazpacho och 2 ägg är toppen. Man kan ha gazpachon i en termos och lägga i några isbitar så håller den sig länge. De fiffiga äggen har ju sin egen förpackning och går utmärkt att ta med på resa. Vi gör gazpachon ganska mild så kan barnen också äta den.
Recept:
Välj ekologiska grönsaker
1 tsk salt
1,5 msk rödvinsvinäger
600 g färska tomater
400 G passerade tomater
0,5 st vitlök
0,5 st chili
200 g gurka
Skala gurkan och dela tomaterna. Finhacka vitlök o chili. Mixa tomater och gurka tills det är helt slätt, tillsätt chili, vitlök, salt och vinäger.
Finhacka:
1 st rödlök
0,5 gurka
1 röd paprika
Och blanda i den släta soppan
Jag köper inte att man inte har tid till träning. Det handlar om prioriteringar. Hitta dina tidstjuvar. Är det Tv tittande på kvällen? Är det dator eller socialamedier? Är det barnens alla olika aktiviteter? Sök lösningar istället för att se problem. Kanske kan du träna samtidigt som barnens aktivitet pågår, hoppa att se på film varje kväll? Du bestämmer själv! Kanske kan du gå upp 1h tidigare 3 ggr i veckan, träna på lunchen, träna när barnen ser på TV? Du bestämmer om du vill vara i form, du bestämmer om du vill vara stark, du bestämmer om du vill ha bra kondition. Du bestämmer själv hur du vill må- All makt ligger hos dig själv!
Den vackra utsikten ifrån morgonens PW över Hynnö är svårslagen :)
Några få gånger per år brukar jag ta 1 v ledigt ifrån träningen ( jag vilar ifrån gymmet men går långa härliga promenader), för att kroppen ska få vila. Den veckan brukar jag också äta lite mat som jag annars inte brukar äta. Jag brukar välja sådant som jag verkligen älskar men som annars inte ingår i min kostplan. Jag brukar lägga in en återhämtniningsvecka efter att jag legat på maxstyrka ett tag för då brukar jag vara rejält sliten. Efter viloveckan, så är det viktigt att man direkt återgår till tidigare vanor när det gäller både kosten och träningen.
Jag periodiserar träningen under året med fokus på målen jag satt upp. För att få ut max av träningen är det viktigt att man går igenom alla de olika träningszonerna: grundträning, hypertrofi (muskeltillväxt), maxstyrka o uthållighet. Beroende på om det är muskler man vill bygga eller om man vill bli stark eller uthållig i redan befintliga muskler så lägger man fokus och lite fler träningstillfällen i just den zonen. För att kroppen o musklerna ska vänja sig börjar varje period med grundträning med många reps o lägre vikter så att muskelfästen och senor ska vänja sig inför de tyngre vikter som kommer samt att nerv-muskel kontakten ska infinna sig för att få så god teknik som bara möjligt. Sen är det dags att bygga muskler för att sen använda musklerna i maxstyrkezonen eller gör dem uthålliga.
Det härliga med dessa återhämtningsveckor är dels att man riktigt få längta efter gymmet samt att jag känner mig starkare och piggare efteråt och oftast kan lägga på lite extra vikt på gymmet:). Min vilovecka börjar idag!
Blir en bit härlig sockerkaka till fikat vid havet idag. 100 % njutning är det som gäller när jag väljer utanför kostplaneringen, annars kan det vara.
Härom kvällen var vi ute på en vacker ö och filmade lite övningar som man kan göra mer eller mindre vart som helst. Det behövs inga vikter, endast den egna kroppen. Jag älskar att träna ute när vädret tillåter. Detta programmet är för träning av överkroppen.
Övningarna är:
Bergsklättraren
Push Ups- kör på fötterna så länge du orkar byt sen till knän
Dips
Plankan
Crunches
Axelpress
Fyra varv:
15 s. vila mellan varje övning
Varv ett: 60 s. arbete
Varv två 45 s. arbete
Varv tre 30 s. arbete
Varv fyra 15 s. arbete