fbpx
Att jobba för publikationer

Att jobba för publikationer

Under alla år har jag slitit och jobbat för att få artiklar publicerade. Inom forskningen är det antalet publicerade artiklar som räknas och som värderar ditt arbete. Besvikelsen när ens artikel inte blir publicerad och glädjen när den till slut accepteras för publikation är en del av forsknings bergochdalbanan som man lär sig att leva med.

Idag publicerades en annan typ av artikel. En artikel om mig och Vetenskapshälsan. I månadens nummer ( 2014 – 13) av IForm intervjuas jag av Susanne Högdahl. Glädjen och stoltheten jag känner över denna artikeln är enorm. Allt jobb jag lagt ner har genererar en artikel – det värmer i forskarhjärtat ;)

IMG_0611-1.JPG

 

Goda Chokladbollar

Goda Chokladbollar

Chokladbollar utan tillsatt socker och utan mejerivaror så som smör, kan det bli gott?

Svaret är JA:-). Barnen mumsade i sig dem med god aptit vilket är ett gott betyg.

Maken tyckte att de smakade gott men att det var lite synd att man blev rätt så nöjd efter 1 eller 2 ;-).

Dessa är ju ur ett “ätarenaoprocessaderåvarorutantillsattsocker” perspektivet mycket bättre än klassiska chokladbollar, men de innehåller ändå en hel del kalorier.  Hälsosamma och bra näringsämnen innebär ju inte automatiskt kalorisnålt, bra att tänka på det ibland.

Receptet ger 6-8 bollar.

Blanda och kör i mixern:

  • 1 dl kakaonibs (finns i välsorterade mataffärer)
  • 2 msk kokosolja
  • 3 msk raw kakao (finns i välsorterade mataffärer)
  • 4 msk kokt kallt kaffe
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 10 urkärnande dadlar
  • 1dl kokosflingor (spara 0,5dl att rulla i)

Stoppa i kyl en stund innan man börjar mumsa. Går jättebra att frysa in och äta längre fram.

Dessa kommer vi helt klart göra fler gånger här hemma!

En tid på resande fot

En tid på resande fot

 

Nu har jag varit igång med min Vetenskapshälsoresa i precis en månad, så jag skulle vilja berätta hur det känns och kanske rentav avslöja en liten hemlighet. För en vecka sedan hade jag min första uppföljning med Louise, och som ni läste här på bloggen var det nästan idel beröm för framstegen jag gjort. Jag har lagt om min kost både beträffande näringsinnehåll och hur ofta jag äter, jag har gjort mina tre träningspass i veckan och även om det varje kväll förs en liten kamp inombords försöker jag att skippa det sena kvällsmålet. Vissa dagar går det bättre, andra dagar sämre, men då äter jag i alla fall bara ett Finn Crisp istället för de två som Louise vill peta bort.

Men under den senaste veckan har det faktiskt hänt något helt annat också. Det är knappt jag kan tro det själv, men någonstans där inne i kropp och hjärna har jag rentav lite smått börjat både gilla och till och med längta efter mina pass på gymmet. Fortfarande står jag mycket hellre ute i rabatten med en spade och plantor, men motståndet att komma iväg till gymmet har släpp och väl där känner jag en helt ny energi. Den tidigare förhatliga cross trainer:n har blivit lite av en kompis som jag ökat motståndet på ett par gånger redan för att utmana mig själv. Dessutom har jag till och med vågat mig in i ”stånkarrummet” för att dela de lite tyngre hantlarna med Fjärås riktigt tuffa killar. Det är en ny känsla och den är härlig!

Så var det den där hemligheten då, men då får ni lova att inget säga till Louise! För att jag riktigt ska känna efter hur det känns i kroppen och lära mig tyda dess signaler så har jag dyrt och heligt lovat att inte väga eller mäta mig mellan gångerna vi har utvärdering. Men nu är det så att jag är en så rackarns nyfiken person, och på månadsdagen av att jag startade min Vetenskapshälsoresa var det en liten demon som puffade upp mig på badrumsvågen. Men vad sjutton, minus 7,5 kilo på en endaste liten månad och en fantastisk känsla i kroppen kommer inte att skicka mig i fördärvet. Snarare är jag mer taggad än någonsin att snart få växla upp från grundträning till nästa steg.

Hälsningar från den olydiga Vetenskapshälsoresenären Marie

Ett fantastiskt år

Ett fantastiskt år

Ett år av förändring, ett år av utveckling, ett år av lärdom, ett år av roligheter. Idag är det ett år sedan jag bestämde mig för att säga upp mig på Göteborgs Universitet. Lätt det modigaste, läskigaste och bästa beslut jag tagit. Det har varit ett fantastiskt år bestående av många timmars arbete mycket energi, tid, kraft, svett, skratt och nog också lite tårar. Kan nästan inte fatta att jag idag driver ett helt eget företag med en alldeles egen affärsidé och det coolaste av allt är att jag har kunder:-). Kunder som köper min tjänst och som tror på Vetenskapshälsan filosofi om att man genom små förändringar över tid kan nå en helt ny hälsosammare livsstil. Många av mina kunder har nu också kommit så långt att de börjar få resultat, som visar på att de små delmålen kan ge stora resultat. Jag känner en otrolig tacksamhet för det fantastiska förtroendet jag får av mina kunder. Att de ger mig insyn i deras kostvanor och liv, att de litar på mig och genomför de förändringar som vi kommer överens om. Detta året har gett mig så mycket energi och glädje och jag ser verkligen fram emot hösten och allt spännande som den har att erbjuda. Detta året har jag lärt mig att om man verkligen vill något så kan man!

Hur hälsosamt är kött?

Igår kväll var Michael Mosley igång igen på Vetenskapens värld, och som vanligt kör han enmans studier på sig själv. Jag tycker verkligen om Vetenskapens värld men inte att de envisas med att ha med studier på 1-2 personer. Förstår ju att det ska vara som ett kul inslag för tittarna men som forskare blir jag bara irriterad då resultaten inte säger något, det går inte att basera någon som helst teori på enstaka personer. Vet att de är tydliga med att påpeka detta men vet att folk ändå fastnar för Mosleys resultat, om inte annat så visade den galna hypen för 5:2 dieten på detta ;-)

Gårdagens program handlade om hur mängden rött kött påverkar människokroppen. Till rött kött räknade de nöt, lamm och fläskkött.  De började med en studie på Sjundedagsadventisterna som i USA lever ca 7 år längre än genomsnittliga amerikanen. Hälften av Sjundedagsadventisterna är vegetarianer och hälften äter kött vilket gör dem till ett fantastiskt forskningsunderlag ;-). Den studien visade att de som levde allra längst var de som var vegetarianer.

De andra två stora studierna som de tar upp är Harvard studien och Epic studien. Harvard studien som visar på att rött kött ger en ökad risk för att utveckla hjärtkärlsjukdom och cancer. Samt att redan vid en låg konsumtion av processat kött (35 g) ger det en 20 % ökad riska för hjärtkärlsjukdom och cancer.

I EPIC studien (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) fann man inga samband mellan intaget av rött kött och tarmcancer, däremot fann man sammband mellan hjärtkärlsjukdom , tarmcancer och processat kött.

Det finns teorier om att det är nitritet i det processade köttet som ger upphov till cancern i framförallt tarmen. Nitritet tillsätts för att öka hållbarheten och har en bakteriedödande effekt. Det finns teorier men inga starka bevis att det är just nitritet, man är även inne på det är själva rökningen av charkuterierna som kan vara orsaken till tarmcancer. När man röker köttet bildas polycykliska aromatiska kolväten som reagerar med DNAt i tarmen och orsaka cancer, men även detta är teorier.

Det som forskarna så här långt är eniga om är att vi alla skulle må bra av ett minskat intag av rött kött och att äta så lite som möjligt av processat kött. Sen vad orsakerna till att vi får olika sjukdomar av rött och processat kött det kvarstår att ta reda på.

Nästa program kommer handla om uppfödningen och hanteringen av djuren som ju ofta är under all kritik och är en av de största orsakerna till att det kött jag väljer att äta ska komma ifrån djur som levt ett bra och ekologiskt liv.

Köttfri måndag, nötbiffar och morotsbiffar

Köttfri måndag, nötbiffar och morotsbiffar

 

Kampanjen Köttfri måndag är en del av ett internationellt nätverk som verkar för att minska köttkonsumtionen i Sverige och globalt.

Börja med köttfri måndag du med: för miljön, för hälsan och för djuren.

I helgen har vi testat två olika vegetariska biffar en morotsbiff och en nöt biff.

Bägge blev riktigt goda. Nötbiffarna är riktigt kaloririka så man bör inte äta för många utan se till att ha bra tillbehör till. Testa någon av recepten idag och häng på och stöd köttfri måndag.

Nötbiffar:

4 port

1 dl Cashewnötter (osaltade)

1 dl jordnötter (osaltade)

1 dl mandlar

6 dl kikärtor

2 st gula lökar

1 vitlöksklyfta

1 msk rapsolja

Kryddor efter smak och tycke ( jag använde salt, peppar, persilja och soltorkade tomater)

Bryn löken lite lätt, mixa alla nötter och mandlar till ett fint mjöl. Blanda i lök, vitlök, olja och kryddor.

Forma till biffar. Stek på låg värme i olja.

IMG_0568.JPG

 

Morotsbiffar:

4 port

500 g morötter

2 ägg

1 dl ströbröd

0,5 dl blandade fröer (jag tog sesamfrön, pumpakärnor och solros frön)

Krydda efter smak och tycke ( jag använde mig av salt, peppar och olika örter)

Skala och riv morötterna på den grova sidan av rivjärnet. Blanda morötterna med ströbröd, kryddor och fröer.

Forma till biffar. Stek i olja på svagvärme.

IMG_0584.JPG

Morotsbiffar, potatis, melonsallad (melon, bladspenat, pumpakärnor, 10% fetaost), tomater, örtkryddad keso

 

 

 

 

Första mötet med Vetenskapshälsan och Louise

Första mötet med Vetenskapshälsan och Louise

 

Inför första mötet med Louise kände jag ganska mycket fjärilar i magen. Var nog lite orolig över vad hon skulle säga om mina matvanor. Jag vet ju redan innan att jag äter för lite frukt o grönt o nästan icke existerande mellanmål.

Ångesten gick fort över när jag möts av en lugn balanserad Louise som ut utan skäll o förmaningar förklara vad som är bra mat, varför och hur jag skall tänka. Maten jag lägger på min tallrik skall vara 100% bra för mig eller 100% njutning. Helt genialt tycker jag.

Jag berättade om mina mål vad jag tyckte var svårt och vad jag tyckt om båda mat o träning.

 

  • 1 att må bra
  • 2 springa halvmara 5/10 i Verona
  • 3 känna mig frisk o stark
  • 4 tappa några kilo
  • 5 Stockholm Marathon i juni nästa år. För att göra detta behöver jag väga lite mindre och min kropp måste bli starkare.

IMG_0572.JPG

Jag blev filmad när jag gjorde olika styrke och rörlighetstester för att se och visa mig vad som är bra och dåligt för att hitta bra grund i min kommande träning. Lite konstigt att se sig själv på film, men jättebra att se och förstå hur man gör och förstå hur det skall vara ;)

 

Nu är jag  såååå peppad inför min träningsstart på måndag. Har handlat mycket bra mellanmål och frysta grönsaker så jag aldrig kan skylla på att det inta fanns hemma.

 

Mvh Eirin

 

 

Ett stort första steg

Ett stort första steg

 

Idag har jag haft första uppföljningsmötet med Marie, som är första deltagaren ut i Vetenskapshälsoresan, och vilken start hon har gjort! Jag blev så otroligt glad när jag fick Maries matdagbok, hon har verkligen tagit till sig alla mina tips och råd. Hon äter regelbundet, väljer rena råvaror, fyller halva tallriken med grönsaker, väljer långsamma kolhydrater och tagit bort sockret. Hon har kommit väldigt mycket längre än vad jag vågat hoppas på, hon berättade att hon känner sig glad och motiverad.

Min roll som PT och coach är ju att hela tiden se till att kunden når nästa nivå,  så som mål tills nästa gång fick Marie att ta bort ett sent kvällsmål som ligger kvar som en gammal vana och inte äts för att hon är hungrig utan just för att det är en gammal vana och den vill vi bli av med.  Jag vill även att hon ska äta ännu bättre mellanmål. Men överlag ser det jättebra ut och nu är det bara att finputsa konstmålen.
Hur går det då med träningen. Marie som egentligen aldrig tidigare styrketränat regelbundet är en riktig kämpe. Hon är nu tidsmässigt drygt hälften igenom grundträningszonen och har på vissa övningar dubblat sina vikter sen starten. Hon ser till att träna sina tre pass i veckan och det ger resultat!

Genom att göra smarta kostval och välja mat som ger bra energi och näringsämnen istället för tomma kalorier, lärt sig att komponera sin tallrik på ett smart sätt samt kört styrketräning 3h/vecka har Marie lyckats gå ner hela 5,8 kg, minskat 6,5 cm runt höften samt 6 cm runt midjan. Är så stolt och glad att jag får lov att vara Maries PT och ser framemot att fortsätta följa henne på sin resa mot en hälsosammare livsstil. Detta är bara början!

Supersmarriga och nyttiga efterätter

Supersmarriga och nyttiga efterätter

Idag bjuder jag på två härliga efterrätter. Det behöver faktiskt inte vara onyttigt för att var gott ;-)

Först ut är:

Chokladmoussen

  • 1 liten banan
  • 1 avokado
  • 2 tsk kakao
  • 1 tsk honung
  • Lite kakaonibs

IMG_0536.JPG

Dela bananen i små bitar och frys in, låt den sen tina lite innan den körs tillsammans med en avokado i mixerna till en jämn smet.

Blanda sen i kakao och honung och kör ytterligare en liten stund i mixern. Servera med lite kakaonibs på. Ät och njut ;-).

 

Nästa ut är:

Mango och banan sorbet

  • 1 banan
  • 3/4 pkt fryst mango
  • Lite kokosflingor
  • Lite kakaonibs

IMG_0544.JPG

Kör den frysta mangon (låt den tina något)  med bananen i mixern till en jämn smet.

Strö över lite kokosflingor och kakaonibs. Blir en perfekt efterätt som dessutom går supersnabbt att tillaga.

 

 

Erbjudande- första månaden gratis

Erbjudande- första månaden gratis

Vill du komma i ditt livs form?  Vetenskapshälsan skräddarsyr träningsprogram utefter dina förutsättningar och mål. Vill du komma igång med träningen, få bättre resultat eller bara bibehålla kondition och styrka? Du får en årsplanering samt träningsprogram för varje vecka. Vill du träna hemma, på gym eller utomhus? Träningsprogrammen byggs efter dina önskemål. I tjänsten ingår testpaket för att visa på mätbara resultat på både kondition och styrka. Varje individ genomgår rörelse och funktionsanalyser som videobearbetas för att skapa individanpassade träningsprogram. Vetenskapshälsan erbjuder säker och effektiv träning. Vill du ha hjälp med att öva in en hälsosam kosthållning; lära dig hur mycket du ska äta; vilka råvaror du ska välja och hur ofta du ska äta? Vi utgår ifrån din personliga kostdagbok. Med små delmål och förändringar med fokus på rena råvaror påbörjar vi tillsammans din resa mot en hälsosammare kosthållning.

Som forskare på Göteborgs Universitet har jag studerat kostens påverkan på människokroppen. Detta har gett mig stor kunskap inom kost, hälsa och friskvård. Kroppen är byggd för fysisk aktivitet. Genom att regelbundet röra på oss blir vi starkare, orkar prestera mer och får ett bättre immunförsvar. Du bestämmer själv hur du vill må.

Tillsammans når vi dina mål!

Under augusti månad erbjuder vi en gratis prova på månad (värde 800:-). Boka innan 31 augusti.

Maila till [email protected] och besök hemsidan www.vetenskapshalsan.se för mer information