fbpx
När en halv marathon nästan blir en hel marathon

När en halv marathon nästan blir en hel marathon

 

När resan bär iväg till Verona och jag skall springa halvmathon i denna vackra stad har jag tyvärr varit sjuk i över en vecka, känns inte som världens bästa uppladdning. Fast veckorna innan har jag ändå tränat och ätit bra vilket har gett resultat och jag väger 3,5 kg mindre och midjemåttet har krympt från 90 cm till 81 cm. Jag har släppt alla tidsmål och tänker ta mig runt i behagligt tempo.

Vi landar sent på fredagskvällen och installerar oss på en vingård i början på vinområdet Valpolicella.

Efter en frukost med fantastisk vy går vi ned till Piazze Brà för att visa upp läkarintyg och få våra startnummer. Solen skiner, uteserveringerna är fulla och Verona Arenan ligger som en historisk vacker fondvägg. Wow.

Söndag 9:00 går starten och alla 8000 startar samtidigt. 5000 av de som startar deltar i en icke konkurerande välgörenhetslopp på 7  km däribland min 9 åriga son. Tanken är att de ska ge stöd till oss som springer hel och halvmarathon.

Loppet går genom staden utmed älven Adinge och ut på landsbygden mot böljande kullar med oliv och vinodlingar det är en fröjd att springa. Sedan vänder vi ner på motorvägen mot staden igen. Efter 19 km börjar benen kännas tunga och vi springer över en bro med vittring av målgång jag känner mig nöjd och stolt när jag närmar mig målet. Längre fram ser jag 21km skylten och börjar ana att något inte stämmer. Jag fortsätter och ser inte skymten av målgången. Jag väder mig om och springer baklänges och kollar med de andra deltagarna bakom mig och ja jag är på fel väg. De välkomnar mig till mitt första marathon. Jag har svårt att ta in o smälta vad som händer, vad jag ska göra nu?  Överväger faktisk att fortsätta spring fast solen värmer bra och jag har inte tränat för det så det är bara att springa tillbax. Efter drygt 25 km passerar jag äntligen mållinjen.

Vi kan mycket mer än vi tror.

Jag ser framemot att börja mitt nya träningsprogram Louise har satt ihop och se vad det ger för resultat.

Hälsningar Eirin

verona2  verona4 verona3verona5

Guldfödelsedag

Guldfödelsedag

Idag för 9 år sedan föddes R. Nio långa dagar över tiden hade vi väntat på att värkarna skulle starta. En märklig sak det där att längta efter att det ska börja göra ont, men smärtan är ju en del av resa mot att få träffa sin lilla bebis. Att få uppleva en förlossning är det häftigaste jag någonsin gjort. Att känna att man har kraften och förmågan att föda barn är mäktig. Fick en helt annan respekt för min kropp och min förmåga efteråt. Vid tillfällen efter förlossningen när något känts tungt eller jobbigt så brukar jag tänka att om jag klarat av en förlossning så borde jag ju klara även detta vilket alltid ger mig extra krafter.

Förberedelsen inför en förlossning är egentligen väldigt lik förberedelsen inför ett lopp eller tävling. Eller borde vara lik. Inför min första förlossning hade jag inte fattat detta och var helt oförbered på vad som skulle komma. Detta gjorde min förlossning onödigt svår och kämpig.

Jag slutade att träna ganska tidigt under graviditeten då barnmorskan sa att det inte är bra att få för hög puls och mer eller mindre rekommenderade att jag skulle ta det lugnt. Denna okunskap kan idag göra mig upprörd och jag hoppas och tror att barnmorskorna idag har bättre kunskap. Om man håller igång med träning under graviditeten så kan förlossningen bli lättare då mamman har mer ork men framförallt bli återhämtningen efter förlossningen och resan åter till den ursprungliga kroppsformen kortare och lättare om man försöker bibehålla kondition och styrka.

Inför min andra förlossning var jag mycket mer förbered både fysiskt och mentalt. Fick en helt fantastisk förlossningsupplevelse och återhämtade mig mycket snabbare. Skillnaden mellan dessa två förlossningarna gav mig en stor insikt i hur viktig förberedelsen är inför en förlossning, att man precis som inför en tävling behöver träna och förbereda sig både fysiskt och mentalt innan.

Jag tycker att det är skrämmande att kunskapen fortfarande är för dålig i hur man på bästa sätt ska förbereda kvinnor inför deras förlossningar men även hur man ska hjälpa kvinnor att träna efter förlossningen. Att det ibland ges helt felaktiga råd.

Jag önskar att alla som jobbar med gravida kvinnor, under graviditeten, under förlossningen eller postpartum (efter graviditeten) får rätt utbildning så att fler kvinnor får möjlighet att få en så fin förlossningsupplevelse som möjligt och rätt träning efter förlossningen för att slippa onödig värk och smärta som annars kan uppstå.

R informerade mig om att han minsann har Guldfödelsedag idag för att han i dag fyller nio år den 9de oktober. Detta med Guldfödelsedag var något helt nytt för mig och det känns lite synd att jag missade min som var när jag fyllde 4år den 4de April. Kanske att man kan fira silverfödelsedag när man fyller 40 istället ;-)

Jobb fram till lunch idag sen blir det kalasförberedelse inför Guldfödelsedagen!

 

 

PRODIS-100% ren hårdträning

PRODIS-100% ren hårdträning

Denna veckan arrangerar PRODIS (Prevention av doping i Sverige) en nationell uppmärksamhetsvecka. Detta för att lyfta fram dopningsfrågan och arbetet i PRODIS och alla träningsanläggningar runt om i Sverige som arbetar med 100 % ren hårdträning och därmed tar avstånd från dopning.

PRODIS har en slogan som jag tycker är så himla bra ”Riktig styrketräning handlar inte om vad du tar utan vad du ger – 100%”.

Jag står fullt ut för att bästa sättet att  få resultat är att träna hårt och äta bra mat – det finns inga genvägar.

Runt om i Sverige pågår olika utmaningar för att uppmärksamma 100% ren hård träning bland annat genom plankutmaningar av Mårten Nyhlén www.facebook.com/martennylen?fref=ts

Jag tänkte därför utmana er i att göra den gamla goa övningen Kålmasken för att se hur många du klarar av.

En bra start på veckan

En bra start på veckan

Börjar denna veckan på bästa tänkbara sätt med nya kunder. Tycker verkligen om nybesöken, det första besöket när man får träffa och lära känna en ny person är så himla kul och spännande. När jag utför alla typer av tester och analyser, när jag ser vilka svagheter och styrkor personen har när vi tillsammans planerar kost och träningsmål så ger det mig så himla mycket energi.  För jag vet ju att när vi står på ruta noll på start linjen så har man alla förutsättningar och möjligheter att lyckas, det är nu resan mot satta mål påbörjas. Jag blir också stolt och glad över att personen i frågan har kommit så här långt, att personen har bestämt sig att börja leva ett mer hälsosamt liv, att personen ska påbörja sin Vetenskapshälsoresa, ett år av stundtals tuff träning, helt ny kost, motgångar som medgångar. Jag vet att om man skyndar långsamt och har långsiktiga mål så har man en stor möjlighet att få resultat som går att bibehålla över lång tid, man får hållbara resultat. Utmaningen för mig är att få kunden att förstå att det tar tid och att det måste få ta tid, jag jobbar inte med quick fix, utan med små delmål och långsiktiga resultat. Den nya livsstilen är ett nytt sätt att leva ett sätt som ska funka för resten av ens liv, där av de små delmålen. Varje sak i ens kost som byts ut mot något nyttigare med bättre näringsämnen är ett steg åt rätt håll, att byta ut tomma kalorier mot byggstenar som kroppen behöver för att må bra gör att man får mer energi och kan presentera mer på träningen. Varje träningspass, varje genomfört reps och set gör att man kommer närmare sitt mål. Små steg mot målet- en hälsosammare livsstil!

Hoppas även ni har en bra start på veckan och glöm inte att man aldrig ska missa träningen på en måndag ;-)

Rawfood bollar med kanelbullesmak

Rawfood bollar med kanelbullesmak

4 oktober betyder ju kanelbullens dag vilket är en mysig anledning till att bjuda in släkt och vänner på en fika.

Om man vill ha ett gott alternativ utan socker och mjöl så testa gärna dessa goda Raw food bollarna med kanelbullesmak.

raw food bollar, kanelbullensdag

Recept:

  • 10 dadlar
  • 0,5 dl cashewnötter
  • 0,5dl cocos
  • 1 tsk kakao
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 msk kokt kaffe (alternativt vatten om man inte gillar kaffesmak)

Kör alla ingredienser i mixern tills det blir en deg. Rulla 8 bollar. Finhacka några cashewnötter som bollarna rullas i. Ställ in i kylen en stund innan servering.

Ät och njut!

Anna har nu gjort sina första 6 månader på sin Vetenskapshälsoresa

Anna har nu gjort sina första 6 månader på sin Vetenskapshälsoresa

Jag driver Maleviks Bildverkstad och arbetar med grafisk formgivning och webdesign. Jag arbetar idag med det jag älskar och stormtrivs. En vanlig dag sitter jag ganska mycket framför datorn, målar, dricker kaffe och har huvudet fullt av idéer.

Innan jag tog steget att starta eget så forskade jag under många år. Jag är biolog och satt mycket vid mikroskop. Det och mycket datortid har gjort att jag är sliten i axlarna och har ofta haft ont, en molande värk. Efter att jag blev egenföretagare och slutade med vissa arbetsuppgifter så blev det lite bättre i axlarna men jag rörde jag mig ännu mindre. Det gjorde att jag började öka i vikt och jag trivdes inte med min kropp, jag ville inte känna mig så trött eller att alla kläder klämde åt. Jag insåg också att jag måste ta tag i träningen nu när jag var egenföretagare, vem skulle arbeta om inte jag orkade.. ingen. Men jag hade inte energin att ta itu med det själv utan livet trillade bara på.

Jag tränande inte alls det senaste åren. Innan dess tränade jag periodvis men lyckades inte hålla fast vid det. När vi hade tid så åt vi ganska bra mat, mitt största problem var småätande och att vi periodvis inte fick till det med planering av mat.

Jag har aldrig trott att jag skulle skaffa en PT, trodde inte det passade mig! Men när jag pratade med Louise på VH så kände jag ett förtroende, att det fanns en gedigen bakgrund och att jag kunde lita på de råd jag fick. Efter vårt första möte kände jag att Louise hade förståelse för mina problem och hon skulle ge mig den där extra knuffen jag behövde för börja träna.

Jag har gått från 0 träningar till 4 träningar i veckan. Innan gillade jag inte styrketräningen men känner mig nu peppad när jag märker vilka resultat jag får.  Träningen blir min lugna stund på dagen då jag eg inte tänker på något annat än på det jag gör.

När det kommer till kosten så har jag börjat tänka mer på att ex inte småäta. Innan åt jag nog ganska mycket som jag inte tänkte på. Sedan har jag börjat tänka mer på att äta grönsaker och en balanserad kost. Jag känner inte att jag försakar speciellt mycket mer att jag tänker efter och planerar måltiderna bättre. Det är en utmaning att få ihop vardagen med mat och träning men nu får jag verktyg som hjälper mig. Jag blir också peppad av att få till en bra mathållning nu när jag tränar och märker att jag blir starkare.

Det har blivit en förändring för hela familjen. Vi kan gå ut och träna tillsammans. Vi mår alla bättre av att röra oss.

Jag trodde nog att jag skulle träna på dagtid men får inte ihop det då, istället har jag hittat en rutin som gör att jag tränar senare på kvällen när barnen lagt sig. Det funkar bra då jag valt att träna hemma, det blir min egna stund.

Idag känns det som ett lyckokast att jag valde Vetenskapshälsan. Jag är förvånad hur snabbt jag såg en förbättring efter att jag fick träningsprogrammen. För mig passar träningsupplägget perfekt! Jag tränar hemma när jag har tid och samtidigt så finns det någon som håller koll på att jag tränar och att jag har rätt vikter mm. Just att jag kan vända mig till Louise när jag har frågor och att jag skriver in min träning gör att jag tränar även de dagar de känns lite segt. Jag känner mig själv och vet att jag kommer behöva peppning och därför känns det tryggt att veta att jag har Louise med mig. Hon är lugn, rak på sak och inspirerande!

Jag rekommendera Louise och Vetenskapshälsan till alla jag känner oavsett vilka deras mål  och utmaningar är!

Anna har gått ner 4kg, minskat 8cm midjan sen start och har förbättrat både sin uthållighet och styrka.

 

Föreläsning med Annika Sjöö- Paleo och CrossFit

Föreläsning med Annika Sjöö- Paleo och CrossFit

Att en föreläsning  börjar med en dans hör inte till vanligheterna, men precis så började Annika Sjöös föreläsning igår på St Jörgen Park resort.

Innan föreläsningen bjöds det på en Raw food buffé bestående av Raw Thai Sallad, Raw Brownie, Pecan kräm, Raw Choklad energi, torkad ingefära, röd, gul och grön smoothie. Super gott. För att räknas som Raw food får ingredienserna inte hettats upp mer än till max 42 C. Inom Raw Food tar de flesta bort mjölkprodukter och vete ur sin kost eftersom dessa är tillagade och har varit upphettade under tillverkningen.

Annika Sjöö är väl kanske mest känd som en av danslärarna i Let´s Dance och som vinnare tillsammans med Magnus Samuelsson. Men hon är också författare och föreläsare. Hon brinner för Crossfit och annan pulshöjande styrketräning samt Paleo kost. Inom Paleo kosten utesluter man processad mat, spannmål, mejeriprodukter, socker och focuserar på rotfrukter, kött, fisk, skaldjur, grönsaker, frukt, nötter och frön.

AnnikaSjöö_Annikasjoo_vetenskapshälsan

Jag tyckte att Annika var väldigt underhållande att lyssna på hon har en härlig energi och många bra tankar kring träning och kost. Hon förespråkade bland annat att vi ska “äta mindre CRAP och mer FOOD” . Vilket jag mer än gärna håller med om.

  • C- C(K)olsyrad läsk
  • R- Raffinerat socker
  • A- Artificiella sötningsmedel och färgämnen
  • P- Processad mat

 

  • F- Frukt och grönsaker
  • O – Organiskt magert protein
  • O – Omega 3
  • D – Drick vatten

Annika är en härlig föreläsare men ingen expert inom kost och näringslära vilket ibland lyste igenom men som hälsoinspiratör är hon fantastisk och sprider mycket glädje kring kost och träning.

 

Galet skönt med en fungerande kropp

Galet skönt med en fungerande kropp

Efter fyra härliga och ganska intensiva dagar med familjen i Stocholm är det lite saker jag reflekterat över på min tågresa hemåt. Saker som jag är så himla glad över men som jag numera nästan tar föregivet. Bra därför att stanna upp och reflektera lite och jag känner än en gång en tacksamhet över att jag numera har en kropp som är stark och utan smärta. Att min kroniska foglossning nästan helt är borta och att jag tagit mig tid att återuppbygga kroppen inifrån och ut.

Saker jag idag är extra tacksam över är:

• Att jag numera har så starka inre mag och ryggmuskler att jag utan problem kan strosa runt långsamt utan att få tokont i ryggen. Detta var helt otänkbart förut. Klarade ca 15 min i långsamt tempon sen behövde jag sätta mig och vila mina krampande ryggmuskler innan jag kunde fortsätta.

• Att jag numera är så stark att jag utan problem kan lyfta upp vår tyngsta resväska på översta hatthyllan på tåget. Det är så skönt att vara stark! Glömmer ofta av att jag faktiskt är så mycket starkare nu än för något år sen och av gammal vana ber jag T om hjälp. Som tur är så påminner han mig om att jag ju faktiskt kan själv ;)

• Att jag klarar att bära både 6 och 9 åringar på ryggen när de behöver vila sina promenadtrötta ben utan att få superont i bäckenet. Detta hade varit helt omöjligt för 3-4 år sedan.

Att ha en stark och välfungerande kropp är en av drivkrafterna för mig i min träning och mitt stora mål är att kunna klara av allt jag vill och behöver i min vardag.

Nedan är lite bilder ifrån vår vistelse:
Vi hann med både att återvinna gosedjur på Tomtits, kika på Wasa skeppet, kolla in Slottet och hänga med Lemurer på Skansen och mycket mer.

 

IMG_0828.JPG

IMG_0818.JPG

IMG_0825-0.JPG

<a

Nio veckor, 18,5 cm och 10 kg

Nio veckor, 18,5 cm och 10 kg

 

Nio veckor har nu gått sen jag träffade  Marie för första gången. Det har skett en stor förändring under de här nio veckorna. Marie har kommit en bra bit på sin resa mot en hälsosammare livsstil. Härom dagen satt jag och kikade på den första matdagboken som jag fick ifrån Marie och jämförde den med den jag fick inför dagens uppföljning och vilken skillnad! Blir så glad när jag ser vilken otrolig skillnad Marie har gjort med sin kost.

Så här såg en dag ut innan jag träffade Marie (dock var detta mitt i semestern och speglar inte riktigt Maries vardag) men oregelbundenheten och avsaknaden av lunch stämmer väl med hur dagarna kunde se ut:

12 juli

  • Kl 7 Kaffe med ca 2 dl lättmjölk, 1 limpmacka, 1 tsk Bregott, 1 skiva salami
  • Kl 10 2 frukostfrallor, 2 tsk Bregott, 2 skivor salami, 1 skiva ost, 1 tsk marmelad
  • Kl 12 1 sockerbulle
  • Kl 13 1 skål lättfil (ca 2 dl), med K-Special flingor (ca ¾ dl)
  • Kl 15 1 Plopp 50 g
  • Kl 19 1 löjromstoast – 2 brödskivor, 1 msk löjrom, 1 msk lätt créme fraiche, rödlök, 1 portion wokade räkor, zucchini, tomater, lök, vitlök, 2 msk matlagningsyoghurt, 2 glas vitt vin
  • Kl 21 10 g mörk choklad

Hon åt oregelbundet och en massa tomma kalorier. Enligt min mening så åt hon nästan ingen riktig mat, hon åt väldigt lite grönsaker och gav inte kroppen de byggstenar den behöver för att må bra.

Nu efter 9 veckor ser Maries kosdagbok helt annorlunda ut:

21 sep

  • Kl 9 1 proteinscones, 1 tsk bregott, 2 skivor skinka, paprika, kaffe, 1 dl minimjölk
  • Kl 1230 125 kvarg, 2 msk hallon, 1 msk nötter
  • Kl 1530 50 g lax, 50 g feta 10%, sallad, 1 dl matvete, 3 msk kvarg, vatten
  • Kl 1930  Sallad, 1 dl bulgur, 1 dl stekt nötfärs, 0, 5 dl svarta bönor, vatten
  • Kl 22  1 knäckebröd, 1 skiva kalkon

Marie äter nu mer regelbundet och ser till att måltiderna innehåller mer grönsaker, långsamma kolhydrater, bra fetter och proteiner. Hon har valt bort tomma kalorier och socker. Vi kommer fortsätta framöver och finputsa men just nu är vi väldigt nöjda med att Marie redan efter 9 veckor kommit så här långt med sin kost.

Bättre kost tillsammans med tung styrketräning 3 dagar i veckan har gett resultat:

Marie har gått ner 10,5 kg, minskat 9 cm i midja och 9,5 cm över höften,  hon har blivit mycket starkare, blivit av med sockersuget och mår väldigt bra. Både Marie och jag är supernöjda och stolta över dessa resultaten och kör nu vidare mot nästa nivå och tyngre vikter på gymmet :-) Ska bli så otroligt spännande att se vart Marie är om ett år på sin Vetenskapshälsoresa.

Glutenfritt fröknäcke

Glutenfritt fröknäcke

En av mina favoriter är fröknäcke det finns många olika recept och varianter, här kommer ett recept som jag tycker blir riktigt gott.

Fröknäcke
ca 1 plåt

  • 1 dl solroskärnor
  • 1dl pumpakärnor
  • 2 msk chiafrön
  • 1 dl hela linfrön
  • 0,5 dl psylliumfrön
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 1/2 tsk örtsalt/flingsalt
  • 1 msk kallpressad ekologisk kokosolja
  • 2,5 dl varmt vatten

Blanda alla torra ingredienser och tillsätt olja och varmt vatten. Rör om och låt stå ca 10 minuter.  Bred ut ett tunt lager av smeten på ett bakplåtspapper. Toppa med lite örtsalt eller flingsalt. Grädda i mitten av ugnen i 180 grader i cirka 25 minuter. Håller cirka 1 vecka, förvaras torrt.