by Louise | Jan 13, 2015 | Mellanmål, Middagsmat, Recept
På dagarna sitter jag och ger kostråd och träffar ganska ofta personer som antingen inte tål eller är överkänsliga mot mjölk och gluten. Jag har därför bestämt mig för att om jag på bästa sätt ska kunna ge råd till dessa personer så måste jag själv testa att leva utan de livsmedel som innehåller mjölk och gluten. Tänkte därför starta med en månad helt utan mjölkprotein och därefter testa en med helt glutenfri kost.
Mjölkprotein gömmer sig under många olika namn och olika produkter så som:
Gräddpulver, Kasein, Kaseinat, Kvarg, Kärnmjölkspulver, Laktos, Mesost, Messmör, Mjukost, Mjölkalbumin, Mjölkchoklad, Mjölkglobulin, Mjölkprotein, Mjölkpulver, Mjölksocker, Mjölkäggvita, Natriumkaseinat, Nougat, Ostpulver, Skummjölk, Skummjölkspulver, Smältost, Smör, Torrmjölkspulver, Vassle, Vasslepulver.
Den största utmaningen:
Jag äter idag ganska mycket mjölkprodukter och då främst som proteinkällor. Jag äter kvarg och keso som mellanmål och använder det även som såser till lunch och middag. Det kommer bli en stor utmaning att hitta likvärdiga proteinkällor som mättar bra utan att ge alltför mycket kalorier.
Maträtter och livsmedel jag tror jag kommer sakna:
Kesoplättar, proteinvåfflor och keso ostkakan samt den 10 % hårdosten.
Till lunch idag testade jag ett nytt recept på bananvåffla som är helt mjölkproteinfria (och glutenfri). De blev riktigt goda. Man kan välja att äta 3-4 st till lunch eller middag eller 1-2 st som ett mellanmål.
Recept bananvåfflor:
- 2 ägg
- 2 bananer
- 2 msk mandelmjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljpulver
- 1 tsk kanel
- 2 msk havremjölk
- lite kokosolja att steka i
- kokosflingor till servering
- 1 äpple till servering
Mosa bananerna och blanda ihop dem med de andra ingredienserna. Värm våffeljärnet och grädda i lite kokosolja.
Värm äpplet i lite kokosolja i stekpannan tills det blivit mjukt och server tillsammans med kokosflingorna som topping på våfflorna.
Recept inspiration hämtad ifrånhttp://www.styrkelabbet.se/proteinvafflor-recept/
by Louise | Jan 12, 2015 | Louise, Mellanmål, Recept
Idag var det äntligen dags för Hot Yoga igen, jag har haft ett uppehåll över jul. Dock vaknade jag upp till ett kolsvart Kungsbacka där strömmen hade gått, vilket var en besvikelse. Blev “vanlig” Yoga istället. Kändes lite stelt och ovant men kul att testa men längtade till värmen och Hot Yogan. Blir nytt försök på fredag.
Efter Yogan var det dags för planeringsmöte på Moo:t med Kajsa, Anna och Sara. Vi åt gemensam frukost och jag bjöd på min nya favorit den bakade gröten, har du inte provat den än så gör det! Min kollega Sara som driver företaget ImageU bjöd på en härlig raw-choklad och banan smoothie.
Bjuder här på Saras recept:
- 1 banan
- 2 dl mjölk
- 1 msk rawcacao
- 1 msk jordnötssmör
- 1 tsk vaniljpulver
- 1/2 tsk kanel
Bilden ovan är tagen av Sara och att hon är fotograf är såklart något som avspeglar sig även när hon tar bilder på smoothies :-). Vill du se mer och inspireras av Saras fina bilder så finns hon på Instagram och FB under namnet ImageU-Fotograf.
by Louise | Jan 9, 2015 | Frukost, Mellanmål, Recept
Ja jag vet, ugnsbakad gröt låter väldigt konstigt. MEN testa, det är såå gott. Jag äter den både som frukost och som mellanmål. Den är perfekt då den innehåller både proteiner, kolhydrater, fett och bär i en och samma tugga :-). Även detta recept är ifrån “Green Kitchen stories”
Till 6-8 mellanmål behövs:
- 400 g färska eller tinade björnbär eller hallon
- 5 dl havregryn
- 1/2 tsk ingefära
- en nypa salt
- 5 dl mandel eller havremjölk
- 1 tsk vaniljpulver
- 1 tsk bakpulver
- 2 ägg
- 1/2 dl honung
- 1 msk kokosolja + lite extra till formen
- 1,5 dl pumpafrön
- 1,5 dl hasselnötter
Värm ugnen till 190C. Smörj en ugnsform (20×25 cm) med kokosolja och bred ut bären i ett jämnt lager. Blanda havregryn, bakpulver, ingefära och salt i en bunke. Knäck äggen i en separat bunke, tillsätt mjölk och vaniljpulver och vispa ordentligt.
Knaprigt nötströssel: lägg honungen, kokosolja, pumpafrön och hasselnötter i en liten skål och rör om.
Strö havregrynsblandningen över björnbären i ugnsformen, häll sedan äggblandningen över sist strös nötströsslet över.
Gröten är klar när den har stelnat och fröna har fått lite färg och blivit knapriga.
Testa gärna och berätta vad ni tycker och om ni blir lika sålda som jag :-)
by Louise | Jan 7, 2015 | Vetenskapshälsoresan
…och inte ett enda nyårslöfte för min del. Det känns underbart att för första gången någonsin är både bra kost och träning på plats i mitt liv så här års. Visst har det slunkit ner både ett gäng pepparkakor och några av de godaste chokladpralinerna under helgerna, men jag har koll på läget. Trots många stängda dagar på gymmet har jag fått till mina tre träningstillfällen i veckan, och nu är jag taggad av mitt nya roliga program.
Dessutom är jag superglad att Louise har bett mig blogga även under min andra del av Vetenskapshälsoresan. Med en fundamentalt dålig karaktär är det en riktigt bra sporre för mig att bikta mig i text, och ständigt bli påmind av omgivningen att de håller ett öga på mig. Så fortsätt gärna fråga hur det går när vi ses, och ge mig onda ögat om mina tassar vandrat mot kakburken.
Hälsningar Marie
by Louise | Jan 6, 2015 | Efterrätter, Recept
Testade igår att baka hallonremmarna ifrån kokboken “Green Kitchen stories”.
I receptet står det att de ska smaka precis som godis. Tar rätt lång tid att göra dem men så värt det. Blev en stor succé här hemma. Smakade precis som sura godisremmar.
Här kommer receptet på hallonremmarna:
- 6 dl hallon
- 1 banan
- 1 mak osötat äppelmos
Kör alla ingredienser mixern till det blir en helt slät smet.
Klä en plåtar med bakplåtspapper och bred ut fruktpurén till ett jämnt lager, ca 5 mm tjockt.
Ställ in plåten på 50C i 4-5 timmar. Öppna ugnsluckan en gång/timme för att släppa ut all fukt.
Remmarna är klara när purén torkat och går att lyfta ifrån pappret utan att kladda. Skär eller klipp lagom breda remmar som du sen rullar ihop.
Förvaras svalt och i en lufttät burk i upp till en månad.
Idag ville R att vi skulle testa att göra mangoremmarna då bägge barnen var storförtjusta i hallonremmarna.
Dessa blev också jättegoda men familjens favorit är nog ändå hallonremmarna.
Recept på mangoremmarna:
- 1 stor mango
- 2 apelsiner
- 10 torkade aprikoser
Gör på samma sätt som med hallonremmarna.
Bara älskar min nya kokbok !
by Louise | Jan 5, 2015 | Louise
Var min första tanke när jag vaknade imorse. Att komma bort ifrån skärmar och få umgås med familjen är den största bonusen med att åka och tälta. I förrgår drog min viljestarke man T med hela vår och två andra familjer på ett miniläger. Får erkänna att jag var lite tveksam först, hade ingen större lust och gillar inte att frysa. Visade sig att jag inte hade behövt oroa mig för kylan då vi sov i ett tält med kamin och det blev varmt och skönt. Är jätteglad att jag följde med, en upplevelse jag kommer leva länge på.
Vi packade släpet med tält och kamin och bilen full med god mat. Fastän det blev flera minusgrader ute under natten så lyckades vi hålla tältet varmt tack vare kaminen och eldvakter. Vädret visade sig ifrån sin bästa sida helt vindstilla, stjärnklart och en vacker fullmåne. Innan läggdags tog vi en promenad i skogen och gick på månvandring. Det är en alldeles speciell känsla och riktigt häftigt när man ser sin skugga bli projicerad av månljuset. Jag var nummer fyra på eldvaktarlistan och när det blev min tur var klockan 3. Att sitta i mörkret och lyssna på de andra som sover, höra bäcken utanför och veta att man måste hålla elden vid liv är magiskt.
Att komma hemifrån, umgås med härliga vänner och släppa alla måsten borde man verkligen göra oftare. Är otroligt tacksam att jag blev övertalad till att hänga med på detta äventyr. Att bara vara med varandra, leva i naturen, om så bara för ett dygn var precis vad min kropp och själ behövde. Nu är jag fulltankad med energi och galet pepp på att ta mig an alla äventyr som 2015 har att erbjuda!
by Louise | Dec 29, 2014 | Hälsa
Brukar du avge nyårslöften kring kost och träning? Brukar du hålla dem? Om inte, vad är det som gör att du ger upp? Ett nytt år brukar för många innebära en nystart. Att man börjar träna, att man försöker äta nyttigt och hälsosamt. Men för många håller det inte mer än några veckor, eller i bästa fall några månader. Fundera lite kring varför det inte funkar, varför du inte lyckas bibehålla din nya hälsosamma livsstil som du vet att du mår bra av. Gör på ett nytt sätt i år. För att få andra resultat behöver man gör på nya sätt. Om du gör som du gjort alla andra år kommer du får samma resultat som alla de andra gångerna. Varför göra på ett sätt som man vet inte kommer fungera? Vad krävs för att du ska lyckas denna gången? Kan du prioritera annorlunda? Vad krävs för att få loss 3 h/vecka till träningen. Kan du gå upp 1 h tidigare en morgon i veckan, kan du träna istället för att se på TV 1 h i veckan, kan du träna 1 gång på helgen? Vad krävs för att du ska kunna äta bra mat som ger dig de byggstenar som kroppen behöver för att må bra? Planera och strukturera dina matinköp och matlagning. Kan du ha en kväll i veckan då du lagar veckans mat? Vad krävs för att du ska få med dig bra mellanmål till jobbet? Lägg upp en strategi och ta reda på vad som fungerar och vad som inte fungerar för just dig. Titta inte på hur andra gör, vad som står på löpsedlarna. Det finns inga genvägar, det finns inga magiska dieter eller quick fix. Det gäller att ha tålamod och låta det ta lite tid. För att få en hållbar hälsosam livsstil som man kan bibehålla resten av livet så gäller det att göra små förändringar över lång tid. Att låta resan vara en del av målet. Tänk om du med hjälp av styrketräning inte bara kan få en stark kropp som bär upp kläderna bättre utan också en kropp som förbränner kalorier i vila. Tänk om du kan gå ner i vikt och forma om din kropp genom att äta mer än du tidigare gjort, genom att slippa gå hungrig, genom att äta mat som gör att du orkar mer än tidigare. Tänk om du nästa år inte behöver ge några nyårslöften om nystart, tänk om du då redan har en hälsosam livsstil. Det går bara man vågar och vill och har tålamod! Gör 2015 till ett hälsosamt och starkt år!
Bild lånad ifrån http://theogdenchicago.com/wp-content/uploads/2014/10/nye2015.jpg
by Louise | Dec 19, 2014 | Vetenskapshälsoresan
Marie har nu varit resenär på sin Vetenskapshälsoresa i 5 månader, under denna tiden har hon inte en enda gång räknat kalorier eller vägt sin mat. Det är inget man måste för att gå ner i vikt och något jag helst inte vill att kunderna gör. Att hela tiden mäta och väga kan många gånger leder till ett osunt förhållande till maten. Jag vill istället att de lära sig att lyssna på kroppens olika signaler, att äta när man är hungrig och sluta äta när man inte är hungrig länge (inte äta tills man är mätt, då det är lätt att man istället överäter och blir proppmätt, det är en stor skillnad).
En Vetenskapshälsoresa går ut på att lära sig att äta på ett medvetet sätt. Att lära sig att äta sådant som kroppen behöver för att må bra och som gör den stark, att äta regelbundet och ge kroppen den näringen den behöver för att man ska orka träna och fungera i sin vardag. Att det man äter ska vara 100% bra för kroppen eller 100% njutning och att strunta i allt däremellan. Det handlar också om att träna så man bli stark och orkar allt man vill, att bygga muskler för en välfungerande kropp som med en ökad muskelmassa har en ökad förbränning i vila. Det är vad en Vetenskapshälsoresa handlar om.
När jag träffade Marie för ca 8 veckor sedan så hade hon själv upp satt upp ett nytt delmål- hon ville gå ner ytterligare 5 kg fram till jul. Min första tanke var att det nog kommer bli svårt. Dels för att hon hade gått ner mycket i vikt på relativt kort tid samt att innan jul ligger december månad. Inte den lättaste månaden att gå ner i vikt på. Men trots december månad, trots en kortare förkylning och trots en ofrivillig vilovecka pga av en ond rygg har Marie gått ner 16 kg (och samtidigt byggt upp och ökat sin muskelmassa), minskat 9 cm i midjan och 11.5 cm över höften och faktiskt nästan gått ner sina 5 kg (4,6 kg) innan jul. Marie har ett driv och en vilja som kommer göra att hon kommer nå sina mål. Det gäller att bestämma sig och sen genomföra. Att sätta upp små delmål med sikte på slutmålet. Att ha tålamod och inte ge upp bara för att det ibland går lite långsammare än man tänkt sig.
by Louise | Dec 15, 2014 | Vetenskapshälsoresan
Då börjar det så smått närma sig slutet på min ”offentliga” vetenskapshälsoresa och så klart finns det mycket att reflektera över. Resultaten har onekligen infunnit sig i byxlinningen och jag har hängt på gymmet konsekvent tre gånger i veckan under de senaste fem månaderna. Insidan av mig är dock kluven mellan ”halvfullt och halvtomt” när jag njuter av att vara 15 kg lättare, men fortfarande vill bli av med lika mycket till.
Hela poängen med den här resan är ju att hitta ett hälsosamt jag, som består i längden. Att göra stora livsstilsförändringar är som bekant tufft och jag har fortfarande en lång väg kvar. Under Louises kunniga vägledning är det mycket som fallit på plats och nu sitter där det ska. Jag har insett vikten av att äta med största regelbundenhet, och jag har fått upp rutinen att planera bra måltider i förväg. Mina kolhydrater var det inga problem att byta ut till bättre alternativ och jag lever efter mottot att alla eftergifter på kostplanet ”ska vara värt det” – dvs riktigt goda om de ens ska bli aktuella.
Jag har lärt mig att det är ok att äta ”samma” och se rester från gårdagen som något positivt. Grönsaker har jag alltid tyckt om och med tiden får jag upp ögonen för nya alternativ utöver den enkla färdigsköljda salladen på påse.
Koden jag inte knäckt är dock det där med att känna att min nya kost är varierad och rolig. Visst är det självklart nyttigt att äta helt rena råvaror, men de goda lite mer komplexa smakerna saknar jag verkligen. För ska detta bli en livslång vana, så måste jag hitta nya inspirationskällor. Hoppas mitt jullov kan lämna lite tid till att läsa och googla fram nya idéer. Det lär säkerligen behövas när vardagslunken återvänder i början på januari. Till dess navigerar jag mellan godsakerna och njuter bara det som är 100% gott, annars blir det 100% nyttigt.
by Louise | Dec 11, 2014 | Hälsa
Vad är det första du tänker på om du tänker att du ska unna dig något?
Är det att äta godis, skräp mat och dricka alkohol? Men är det verkligen är att unna sig att ge kroppen sådant som den på långsikt blir sjuk av.
Idag har jag unnat mig sovmorgon, långt pass på gymmet, bastu och extra god frukost. Detta är att unna sig för mig. Att ge kroppen det den behöver för att orka, hålla sig frisk och vara stark. Skulle vilja att vi börjar tänka att träning och näringsrik mat, som kroppen mår bra av är att unna sig. Att man inte bara tillfredsställer munnen och hjärnan utan även resten av kroppen också. Det du väljer att äta blir byggstenar i dina celler och proteiner. Vi består av det vi äter. Genom att välja bra mat så bygger du en stark kropp som orkar mer, som klarar av stress bättre och som håller dig frisk.
Nästa gång du känner att du vill unna dig något, se då till att det verkligen är något som är bra för kroppen, så att det inte blir ett straff som på långsikt gör din kropp sjuk. Unna dig bra mat och träning så får du en stark och välfungerande kropp.
Dagens frukost bestod av fryst mango som mixades med en banan, strödde granola över. Till detta åt jag ägg. Riktigt god frukost!