Jag tänkte fortsätta den här bloggserien med att ge lite inspiration och tips på bra och hälsosam picknick och strand mat.
Wraps kan vara ett av mina absoluta favoriter när det kommer till god och smidig picknick mat. De går att fylla med allt möjligt gott. Jag brukar ha linser, bönor, matkorn, olika grönsaker och kyckling, skinka eller liknande. Sådant som är gott att äta kallt. Man kan även göra en god chillisås till genom att blanda kvarg och sambal oelek.
Recept på goda och nyttiga tortillas:
8 dl fyrkornsmjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1/2 dl olja
3 dl vatten
Blanda mjöl, bakpulver och salt. Blanda ner olja och vatten. Rör tills en smidig deg bildats.
Låt stå svalt 1/2 timme.
Dela degen i 20 bitar. Kavla varje degboll i lite mjöl tills den är 2-3 mm tjock.
Grädda i torr stekpanna på medelhög värme ett par minuter på varje sida. Lägg bröden under bakduk.
Godast att ätas samma dag.
Kall och varmrökt lax är gott att ta med till stranden, mättar bra och är gott att äta kall. Så här ser ofta mina strand-matlådor ut. Kallröktlax, bladspenat, tomater, paprika, soltorkade tomater, quinoa och ägg.
Gazpacho är en smart maträtt full med härliga grönsaker och går kanon att ta med sig som mellanmål eller lunch. En måltid med gazpacho och 2 ägg är toppen. Man kan ha gazpachon i en termos och lägga i några isbitar så håller den sig länge. De fiffiga äggen har ju sin egen förpackning och går utmärkt att ta med på resa. Vi gör gazpachon ganska mild så kan barnen också äta den.
Recept:
Välj ekologiska grönsaker
1 tsk salt
1,5 msk rödvinsvinäger
600 g färska tomater
400 G passerade tomater
0,5 st vitlök
0,5 st chili
200 g gurka
Skala gurkan och dela tomaterna. Finhacka vitlök o chili. Mixa tomater och gurka tills det är helt slätt, tillsätt chili, vitlök, salt och vinäger.
Finhacka:
1 st rödlök
0,5 gurka
1 röd paprika
Och blanda i den släta soppan.
Pannkakor av all de slag funkar kanon att ta med på picknicken. Kesoplättar, bananpannkakor, proteinvåfflor mm. Snabbt, enkelt och proteinrikt.
Mellanmål brukar jag ta keso eller kvarg och lägga frusna bär på så håller de sig länge även utan kylväska.
Smoothies av alla de slag och då gärna med ett ägg i eller vid sidan om eller med kvarg eller yoghurt i för att öka upp proteinmängden är ett bra mellanmål.
Recept hallonsmoothie 2 port:
Mixa:
1 1⁄2 dl Vatten
30 g Babyspenat
1 mogen banan
1⁄2 avokado
1 dl hallon
1⁄2 pressad citron
Nu är det bara att vänta in värmen och sommaren. Håller tummarna att solen tittar fram till semestern.
Igår skrev jag om hur man kan gå tillväga för att fortsätta äta på ett bra sätt på semestern. Idag tänkte jag ge lite tips om hur man kan få till sin träning på semestern.
Sommaren och semestern är ett utmärkt tillfälle att komma igång med träningen och en mer hälsosam livsstil. På semestern har vi mer tid att träna, tid att laga bra mat, tid att öva in nya vanor inför hösten. Vanor som man hinner öva in är lättare att bibehålla. Många gånger har man mer energi till träning på sommaren då det är ljust. Ett annat stort plus att det är väldigt lite folk på gymmet så man slipper trängas ;-). Tänk vad skönt att i år möta hösten i bra form, pigg och stark!
5 tips för att nå dit:
– Träna på morgonen– innan familjen vaknat och dagens alla aktiviteter startat. Jag tycker om morgonträning då den blir av. Så lätt att träning man tänkt att göra under dagen skjuts på då det kommer andra saker som prioriteras och då blir träningen inte av.
– Sätt upp rimliga mål. Om du tänker dig 5 dagar i veckan och bara får till 3 så kommer du känna dig missnöjd. Bättre då att bestämma dig för 3 gånger och få till 3 träningar och känna dig nöjd med det. Det är en viktig känsla att få känna sig nöjd!
– Delta i barnens lekar och aktiviteter. Spela fotboll, delta i vattenkrig se till att öka på din vardagsmotion.
– Om du vet med dig att du ska äta onyttigt på kvällen så se till att träna innan. Inte för att maten kommer kosta mindre kalorier utan för att kroppen lättare kan hantera socker om man tränat innan. När man äter socker så får man en blodsockertopp som följs av ett insulinpåslag. Insulinet hjälper till att lagra in blodsockret, glukos in i muskelcellerna. Man kan säga att insulin fungerar som en nyckel som låser upp en dörr in till cellen så det kan tas om hand och lagras inne i cellerna. När man har tränat så står alla dessa dörrar lite på glänt även utan insulin så då lagras sockret lättare in i cellerna och gör mindre påverkan på blodsockret. Så ska du äta onyttigt så träna innan, du gör kroppen en tjänst.
– Boka in dina träningar i familjekalendern och berätta för din familj att det är viktigt för dig att få träna. Om man bara planerar in träningen i sitt egna huvud utan att kommunicera med resten av familjen så blir det svårare att få tid till träningen. Genom att boka in din träning i kalendern så som man gör med barnens aktiviteter visar att din träningen är viktigt för dig och då blir den av.
Du kan välja att komma i form till hösten eller redan vara i form till hösten. Vilket väljer du? Valet är helt ditt eget! Du måste bara bestämma dig.
Imorgon kommer jag ge lite tips på bra strand och picknick mat.
Jag önskar så att jag hade haft samma kunskap för 10 år sedan som jag har idag. Att jag när Rasmus var bebis hade varit ännu mer noga med att inte introducera socker. Att jag hade låtit honom uppleva alla andra naturligt söta smaker ända tills den yttre påverkan, så som barnkalas och förskola hade gjort att det inte gick längre. Nu är han ju mitt äldsta barn så han var ändå ca 2 år (lillebror var såklart lite yngre ;-)) innan han fick smaka kakor och godis men om jag hade haft samma kunskap som har idag så hade jag hållit honom “sockerfri” ännu längre. Finns ju så många andra härliga och näringsrika alternativ till kakor, godis och glass som barn kommer att älska och som dessutom ger byggstenar och näringsämnen som kroppen har nytta av.
Idag gjorde jag smoothie-isglass med barnen den blev riktigt läskande och god. Den kommer helt klart bli ett stående inslag under sommarens varma dagar.
Björnbär och hallon glass
En halv banan
1dl hallon
1dl björnbär
1 apelsin
Mixa tills det är helt slätt. Häll i isglass formar. Frys minst 4h.
Grapefrukt och apelsin glass
En halv banan
1/2 grapefrukt
1/2 apelsin
1/2 dl hallon
1/2 dl mango
Mixa tills det är helt slätt. Häll i isglass formar. Frys minst 4h.
Det är ganska ofta jag surfar runt och inspireras och sen skapar mina egna recept därefter. Så även denna gång. Jag hade i vaniljpulver istället för vaniljsocker, tillsatte extra äggvitor för att öka proteinmängden och valde att doppa mina i 85% choklad istället för kakaopasta. Jag hade även i lite apelsinjuice i mina. De blev riktigt goda. Går såklart fint att äta precis som de är utan chokladen också ;-).
Här kommer mitt lite modifierade recept:
Blev 15 st
1 banan
2 ägg
2 äggvitor
4 dl kokos
1 tsk vaniljpulver
Saften av en 1/4 apelsin
20g 85% choklad
Gör så här:
Mosa bananen, blanda samma ägg, äggvitor och vaniljpulver. Pressa sen i apelsinjuicen.
Forma till bollar eller toppar.
Grädda i ugnen, 175 grader, 10-20 minuter beroende på storlek.
Låt dem svalna något. Smält chokladen och doppa kokostopparna där i.
Förvara i frysen
Blev uppskattad fredagsfika här på jobbet :-)
Ha en toppenhelg!
Idag jobbar jag med slutfinishen på vår Webkurs “Eat Clean under graviditeten- en bra start för dig och ditt barn” . Den 15 juni släpper vi kursen- save the date. Tanken med kursen är att den ska ge kunskap för att skapa trygghet. Vi har samlat all vår erfarenhet kring kosten på ett och samma ställe så att den blir lättillgänglig och kan bringa klarhet i den ibland felaktiga information som finns på nätet. Vi vill att man själv ska känna att man har tillräcklig kunskap om kosten under graviditeten för att kunna slappna av och känna att man får i sig allt man behöver men också för att våga äta och njuta av maten som gravid. Denna kursen har jag skrivit tillsammans med min före detta kollega på Göteborgs Universitet, Jeanette Petterson som är legitimerad dietist. Det har varit superkul att fått jobba med Jeanette igen. Hon är en väldigt kunnig och välutbildad person med stor erfarenhet kring att ge kostråd till gravida kvinnor ifrån sitt dagliga arbete på universitetet.
Haft en härlig och lugn söndag med familjen. Vilat mycket och hunnit experimentera lite i köket, resultatet blev en raw sandwichliknande glass som fick avsluta morsdagsmiddagen. Tanken men experimentet var att försöka få till det kakliknande chokladhöljet som är runt sandwichglassen men ändå hålla den så nyttig och full av näringsämnen som det bara går. Är faktiskt riktigt nöjd med resultatet.
Chokladkakan:
8 färska dadlar
0,5 dl kokosmjöl
2 msk rå kakao
1 msk mandelsmör
1/2 tsk vaniljpulver
2 msk kaffe
150 g svarta bönor
Mixa alla ingredienser till en jämn smet. Platta ut hälften av smeten i en fyrkantig form. Ställ in i frysen någon timme.
Bananglassen:
2 bananer
Frys in i mindre bitar, ta ut och mixa till en jämn och slät bananglass.
Häll över den frysta chokladkakan. Frys i någon timme. Lägg sen på lager nummer 2 av chokladkakesmeten, platta ut
den jämnt över bananglassen. Frys ytterligare någon timme.
Jag började hos Louise i januari i år med en press från mig själv att träna så mycket som möjligt samtidigt som jag åt alldeles för lite. Kroppen ställde in sig på svält och idag känner jag att jag kastat bort 2 år av styrketräning!
Sen Jag började hos Louise i januari har jag förstått att kroppen behöver massa bra och god mat för att det ska hända något! Här har ni resultat från 26 februari – 27 maj alltså exakt 3 månader emellan! Blir nästan chockad själv att de inte var längre sen! Än är det en lång resa kvar men nu vågar jag tro på att träningen jag kör nu ihop med maten ger massa resultat! Så de är full fart framåt! Vetenskapshälsan är verkligen en livsstil, såhär kan jag leva resten av mitt liv. Mår hur bra som helst! Tack Louise !
Nu har jag inte längre någon press på att träna så mycket som möjligt utan har fått dessa resultat på endast 3 dagar i veckan träning! Har fått ett lugn i livet och de är hur skönt som helst:)
Hälsningar
Sofia Sundfors
“Sofia är målmedveten, viljestark och tar till sig alla mina råd. Om alla kunder hade varit som Sofia hade mitt jobb varit väldigt enkelt :-)
Sofia har gått ner 6.2 kg, minskat 6 cm i midjan och 4.1 cm över höften samtidigt som hon har byggt muskler och blivit starkare. Att få vara med på Sofias Vetenskapshälsoresa har gett mig ytterligare bevis på att det handlar om att äta tillräckligt med mat och träna smart och effektivt för att få resultat. Du måste äta för att kunna bygga muskler. Om man hela tiden ligger på ett kaloriunderskott så spelar det ingen roll hur mycket man tränar då energin och byggmaterialet för att bygga muskler inte finns tillgängliga. Det är genom att öka sin muskelmassa som man också ökar sin förbränning som gör att man förbrukar mer energi i vila. Genom att äta lagom mycket och styrketräna samtidigt så får man resultat som går att bibehålla- det blir hållbara resultat. Så se till att äta bra och ren mat, ge kroppen de byggstenar den behöver!
Ser fram emot fortsättningen och är helt övertygad om att Sofia kommer nå alla sina mål och mer därtill. “
Mina barn har alltid älskat att hjälpa till i köket. Att själva få experimentera och testa ny maträtter och smaker är bland det bästa de vet. Idag ville killarna testa att göra “världens godaste smoothie”. De plockade fram allt de kunde komma på som skulle kunna vara gott att ha i en smoothie och valde sen det de ville ha i. Det är så himla härligt att se deras glädje och entusiasm när de får göra mer eller mindre precis som de vill i köket utan någon vuxen som styr och ställer.
Hugo gjorde en super god med chokladsmak och Rasmus smoothie blev mer fruktig och frisk i smaken. Killarna bjuder idag på sina recept på världens godaste smoothie.
Hugos chokladdröms smoothie:
En halv banan
En näve hallon
3st dadlar
1 dl havremjölk
Ett halv äpple
En matsked citronsaft
3 tsk kakao
Kör i mixern
Rasmus syrliga supergoda frukt smoothie:
En halv banan
En näve hallon
2st dadlar
En halv apelsin
En halv grapefrukt
Ett halvt äpple
0,5dl havremjölk
Här är resultatet ifrån förra veckans foto/film session, nu är filmen klar! Det är tokkul att filma och fota, har fått mersmak och kommer göra mer foto och film framöver. Kommer lägga ut träningsvideos framöver så håll ögonen öppna för tips på bra övningar. Glöm inte att skruva upp ljudet;-).
Att ge sig själv totalförbud att äta godis och sötsaker är inget jag tror håller i längden. Är man för hård mot sig själv får man lättare bakslag. Lättare att motstå sötsuget till vardags om man vet att man kommer få äta sitt godis på lördagen. Jag äter alltid lördagsgodis och jag gör det med gott samvete och njuter till fullo. Jag lever efter 90-10 principen. Om man äter bra och hälsosam mat till 90 % så har man 10 % då man kan äta precis vad man vill och få bra resultat. På detta sätt kan man få en hållbar livsstil som man kan bibehålla resten av sitt liv. 10 % på ett år är 5,2 veckor det motsvarar 36,4 dagar. Där i ligger julafton, påskafton, midsommar, viloveckor och kalas. Om man på lördagen äter bra och hälsosam mat så har man utrymme för lördagsgodis. Givetvis bör man hålla sig till en rimlig mängd godis. Ett smart sätt är att man i köket bestämer hur mycket man ska äta och lägger det i en liten skål. Mycket svårare att äta lagom mängd ur en stor skål som står och lockar, då brukar det bli mer än man från början planerade. Jag lovar att du dessutom kommer njuta mer när du har en begränsad mängd godis än om du haft en mer eller mindre obegränsad mängd. Välj det godaste godiset du vet, det godiset som kommer ge dig 100% njutning. Ät och njut!
Jag älskar mörkchoklad och surt godis. Vilket är ditt favoritgodis?