by Louise | Dec 24, 2015 | Louise
Har under senaste veckan fått frågan ” Vad är bästa att välja att äta på julbordet?”. Mitt svar på den frågan är “Det du verkligen tycker om, det som är 100 % njutning för dig”. Man kan såklart äta precis vad man vill på julafton och juldagen, men sen är det slut. Därefter är det viktigt att ha helt vanliga vardagar fram till nyår. Efter juldagen åker överblivet julgodis ut (ja man får slänga det). Ät inte julmat och julgodis varje dag ända fram till nyår! Tillbaks till rutiner och bra mat där emellan. Sen kan du åter igen äta precis vad du vill på Nyårsafton.
Genom att leva efter devisen 90-10 där man 90 % av tiden äter sådant som är 100 % bra för kroppen och resterande 10 % av tiden äter vad man vill så ingår såklart både julafton och nyårsafton i dessa 10 %.
De 10 procenten motsvarar 5.2 veckor vilket är ca 36 dagar. I dessa dagar ingår midsommarafton, påskafton, julafton, födelsedagar, semesterdagar, födelsedagar mm. Det är ganska många dagar! Men för att få dessa dagar måste du sköta de andra 90 % till 100 %. Börjar man nalla lite på de dagarna blir det inga 10 % kvar. Man måste skilja på vardag (90 %) och fest (10 %) om man vill få resultat och leva en hälsosam livsstil.
Se till att välja det som är absolut godast på julbordet, det som du verkligen har längtat efter.
Önskar er alla en jul med 100 % njutning!
by Louise | Dec 10, 2015 | Louise
Träffar dagligen kunder som är helt sönderstressade inför jul, vilket jag tycker är väldigt synd och onödigt. En ökad stressnivå gör att kortisolnivåer ökar vilket på långsikt bryter ner kroppen. Stress kan även leda till sämre sömn som i sin tur ger ökade hungerkänslor vilket alltför ofta leder till sämre matval. När man bokat in för mycket aktiviteter vilket verkar vara fallet för väldigt många i december, prioriteras även träningen bort. Summan blir att man sover för lite, stressar för mycket, äter dåligt och missar sin träning. Min fråga är om det verkligen är värt det? För vem gör man allt, för vem stressar man? Är det värt att tappa allt man byggt upp under året för att få ihop alla måsten i december? Eller är det egentligen så att man har ett val? Att man faktiskt kan våga vägra julstress? Det är jag helt övertygad om. Valet är som vanligt helt ditt eget. Man kan absolut tacka nej till en del glöggkvällar och julbord, man måste inte gå på allt. Välj de tillställningar du tror är roligast. Julstök, julbak, julstäd, julpyssel med mera, samma sak där. Välj det som är roligast, finns ju faktiskt inga måsten. Skala ner, skala bort. Gör bara det du själv vill, inte vad andra förväntat sig. Stanna upp en kort sekund och fundera på för vems skull du stressar och framförallt om det är värt det. Vill du ha det så här? Om svaret är nej, gör något åt det! Gör annorlunda i år! Vägra julstress! Julen och december är min absoluta favoritmånad och högtid. Att få ha det som jag hade det som barn, med en helt kravlös förväntan helt utan måsten inför jul är mitt mål i år. Du bestämmer själv hur du vill ha det! Kanske att du i år bara ska lägga upp fötterna och ta julen med ro?
by Louise | Dec 3, 2015 | Kost
Ibland när tiden inte räcker till eller man bara vill ha något enkel att äta, tycker jag att det är supersmidigt med olika typer av hälsosamma pannkakor och våfflor. Receptet nedan är för 1 portion om man väljer att äta det som en lunch eller middag, givetvis går dessa våfflor alldeles utmärkt att även äta som mellanmål, se då till att ta halva mängden.
Förslag på tillbehör:
Det är jättegott att antingen äta rivna morötter och apelsin till eller en grönkålssallad (grönkål, äpple, dadlar, äppelcidervinäger, salt o peppar)., eller som på bilden hallon och kokos.
Recept:
- 2 st ägg
- 3 st äggvitor
- 1/2 dl havregryn
- 1 banan
- 2 msk mandelmjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljpulver
- 1 tsk kanel
- 2 msk havremjölk
- lite kokosolja att smörja våffeljärnet
Gör så här:
Mosa bananen, och blanda sen i alla övriga ingredienser. Smörj våffeljärnet med lite kokosfett och grädda sen våfflorna. Servers dem tillsammans med något av förslagen ovan.
by Louise | Nov 27, 2015 | Kost
Hej på Er, Robert här!
Den 14:e juni 2015 hittade jag Louise och hennes företag Vetenskapshälsan via en riktigt bra Googling. Jag hade nästan (men bara nästan) passerat 99,9 på vågen. Jag sökte efter något/någon som kunde visa mig tillbaka till hur jag ville se ut i spegeln och hur jag ville känna mig rent fysiskt. Nu, efter fem månader med Louise kunskap och coachning, får Ni här läsa några rader från mig om hur jag numera funderar kring hälsa.
Jag har sedan 25-årsåldern dragits med 10-15 kilon för mycket och en fantastisk förmåga att inte komma över tröskeln för att träna. Ett par gånger under årens lopp har jag bantat. Det sämsta med det begreppet är att det från början är förutbestämt att det finns en början och ett slut. Man bantar i några veckor-månader. Man går ner några kilon. Sedan…. ja då går man upp igen för man har ju egentligen inte ändrat någonting. Man har inte lärt sig någonting. Känner du igen dig? Louise sätt, att man lär sig grunderna till hur man äter rätt och hur en träning som passar just dig läggs upp, har passat mig perfekt.
Egentligen så handlar grunden till en bra hälsa bara om att ta medvetna och kloka beslut om två små enkla saker varje dag. Vad du skall äta och hur du skall aktivera kroppen.
Du och jag vet ju att det är sant. Vi vet också att det är riktigt svårt, annars hade vi ju inte läst en blogg på denna sajt.
Jag har tagit väldigt många beslut under mitt snart 50-åriga liv. Så är det säkert för dig också.
Många av mina beslut har kommit till efter en hel del analyser och planering. Jag är förälder till vuxna barn, är gift och bor i villa. Jag driver företag och finns verksam i flera föreningar så det saknas inte tillfällen då beslut måste tas.
Ibland är det lätta beslut, som att välja färg på huset eller vilket pris en produkt skall ha.
Överlägset svårast är dock att ta kloka beslut över sådant som bara påverkar mig själv.
Som tex vad man skall käka till lunch eller om man kanske borde ge sig iväg på ett träningspass….eller inte…
Precis just så är det. Det är de där små frågorna som du och jag möter varje dag där det ofta går fel. Vi VET hur man skall resonera. Argumenten för det kloka beslutet saknas absolut inte.
Jag har en egen bild av hur det går till:
Beslutet som vi ofta tar fort och fel angående dessa små ärenden kommer nog från en undanskymd vrå i hjärnan där det verkar bo en komplett galning. Hade samma “galning” tagit beslut i alla lägen hade vi inte blivit gamla på vare sig jobb eller i en relation.
Om din “galenpanna” resonerar lika smart som min “galning” så känner du kanske igen några av dessa punkter:
Att det är ok att käka 4-5 mackor varje kväll.
- Att det är ok att köpa en godisbit i kön på ICA.
- Att det är ok att ta en eller kanske tre kanelbullar till kaffet i bilen.
- Att det är ok att ta en godisbit i väntan på tåget, bussen, flyget m.m.
- Att det är ok att ta om en portion mat till för det är ju ändå rätt bra mat…typ.
- Att ett glas vin alltid måste följas av ett till, för flaskan är ju ändå öppnad.
- Att det är ok med lördagsgodis ….flera gånger i veckan…
Du har förstått för länge sedan. Jag vet det. Men din och min galning där inne, längst bakom pannbenet , är svår att rå på. Han har fått bestämma i dessa små beslut i 20-30 år för många av oss.
Och vet du…efter 5 månader med rätt stora omställningar i kost och träning för min del så finns han ändå kvar den där filuren, men jag har koll på honom!
Man måste unna sig en del riktigt goda saker i livet. Däremot skall det vara genom ett medvetet beslut. Ett klokt beslut.
Vad har allt detta lett till då? Vart står jag nu undrar ju du såklart nyfiket och kanske skeptiskt. Jag har följt Louise kostråd näst intill prickfritt. Jag har inte tränat så mycket som jag hade planerat men nu tränar jag i vart fall regelbundet. Jag har ingen skadlig övervikt längre. Mina mått kring midja m.m är under de riskvärden som finns.
Jag väger som när jag var 22 år. Det som är kvar är att jobba på är att få tillbaks en nyttig muskelmassa (inte klokt vad 25 år bakom ett skrivbord kan göra med en kropp). Min nya lista för varje dag som jag och ingen liten galning tar beslut om ser ut så här:
- Jag käkar en bra frukost varenda dag. Även på hotell!
- Jag käkar ett mellanmål varje dag när resten av kollegorna fikar.
- Jag tar lunchen på ett ställe som har bra husmanskost och ett bra salladsbord. Rätt mängd. Alltid!
- Jag och min underbara Sussi lagar middagen (eller kvällsmaten som några envist kallar den) hemma nästan varje kväll. Hon har känt Louise lika länge som jag har gjort. Vi äter bättre och godare mat än någonsin.
- På kvällen suger det fortfarande efter mackor, så därför köper vi aldrig hem bröd.
- Jag är aldrig godissugen längre..hmm..nästan aldrig…
- Jag tränar i snitt ett pass per vecka sedan i juni. Det är fler träningspass på ett år än jag gjort sedan -88. Jo, jag vet Louise, det skall bli ännu fler. Tack för påminnelsen, den är välkommen och den behövs!
Det finns fortfarande mängder med utmaningar att ta hand om för min del. Allt går inte spikrakt, ingen förändring är enkel. Däremot är mitt mål solklart. Jag har skrivit ner det. Det är realistiskt men kräver en rejäl insats för att nå hela vägen. Vad mitt mål är? Det tar vi en annan gång…
Ha det gott !
Robert Wendel
by Louise | Nov 13, 2015 | Kost
När man läser en innehållsförteckning är det ingredienslistan man ska leta efter. Det är den som talar om vad som ingår i produkten. Den ingrediensen som står först är den som det finns mest av, därefter står resterande ingredienser i fallande ordning. Tabellen, näringsvärde per 100 gram, talar egentligen bara om vilken typ av produkt det är, om det är en kolhydrat, protein eller fettkälla. I regel kan man säga att ju kortare ingredienslista ju bättre, men man bör även ha lite koll på vad för ingredienser det är som ingår. Om du köper hel och halvfabrikat så tänk på vad du själv skulle haft i om du lagat maträtten själv. Jämför sen med ingredienslistan på produkten, om det ingår en hel rad av ingredienser som du själv inte skulle haft i, eller som du inte känner igen så bör du kanske leta efter en annan produkt.
Om en produkt innehåller något av följande när jag läser innehållsförteckningen låter jag bli att köpa hem det.
- Livsmedel som innehåller stora mängder socker. Det är inte alltid det stå skrivet som socker utan kärt barn har många namn. Det som innehåller glukos, maltdextrin, glukossirap, fruktossirap, maltodextrin låter jag stå kvar på hyllan.
- Agavesirap- består till stor del av fruktos som inte är bra för vår hälsa
- Modifierad stärkelse
- Smakförstärkare
- Aromer
- Mjölkpulver, skummjölkspulver
- Fruktos och fruktossirap
- Vegetabilisktfett- är ofta palmolja, inte bra för varken kroppen eller miljön
- Härdatfett, delvishärdat fett, hydrogenerat fett
Det är egentligen väldigt enkelt. Om du bestämmer dig för att äta så ren mat som möjligt. Om du väljer råvaror utan innehållsförteckning eller med så kort innehållsförteckning som möjligt- det vill säga så rena oprocessade råvaror som möjligt så får du bra koll på vad du stoppar i dig och behöver inte oroa dig för att få i dig tillsatser och ämnen som inte är bra för dig.
Det gäller att se det hela ur ett stort perspektiv. Att se till att lyfta blicken och i större grad jaga näring istället för att lägga vår energi på att undvika allt vi tror är farligt är en viktig pusselbit. För problemet med skräpmat är inte bara allt du får i dig som inte är bra för dig så som tillsatser, transfetter, socker, rester av kemikalier osv, utan lika mycket allt du missar att få i dig. Väljer man skräp missar man vitaminer, mineraler, fibrer, nyttiga fetter, antioxidanter mm. Om man fokuserar på att försöka ge kroppen så bra och näringstät kost som möjligt för att ge kroppen så bra byggstenar som bara möjligt så är det ingen fara om det ibland slinker ner något näringsfattigt med lite tillsatser i men då gäller det att ens kost i stort är så bra som möjligt (90-10 principen åter igen;-). Se till att de bra valen överväger de mindre bra valen så kommer det leda till att du ger din kropp så bra byggstenar som möjligt för att kroppen ska kunna hålla sig så stark och frisk som möjligt.
by Louise | Nov 10, 2015 | Louise
I många år efter mina förlossningar hade jag som mål att överhuvudtaget kunna träna, därefter var mitt mål att bli smärtfri och därefter starkare. Nu när alla de målen är uppnådda blev det som ett tomrum och vakuum. Jag tappade min träningsmotivation, slutade bygga egna träningsprogram till mig själv då jag inte riktigt visste vad ville uppnå med min träning, körde i gamla hjulspår. Saknade drivet som jag tidigare haft. Jag har hela denna tiden fortsatt träna men inte alls med samma glädje och energi som jag tidigare varit van vid.
I september åkte jag till Fitnessveckan på Playitas och där fick vi bland annat testa CrossFit- för mig var det kärlek vid första ögonkastet. Så mycket att lära, så många nya utmaningar och mål att uppnå. Precis det jag saknat!
Väl hemma tog jag kontakt med CrossFit Kungsbacka och fick träffa Jan Clingston. Efter några PT-timmar med Jan kände jag att glädjen och energin så smått började komma tillbaks. Nya mål var satta- att försöka bli så tekniskt bra det bara går i de Olympiska lyften. Äntligen en ny utmaning. Jag gillar utmaningar, gärna lite galna sådana där målet ska kännas tokigt långt bort. Det är då mitt driv och energi sätts igång. När det krävs att man överträffa sig själv :-)
Nu har jag även ny motivation till mina gympass, nu vill jag bli starkare så att jag när jag satt tekniken i de olympiska lyften även ska kunna lyfta riktigt tungt :-).
Mina veckor består i dagsläget av gympass, teknikpass med Jan och CrossFit WODar. Därtill kommer Hot Yoga som är ett bra komplement till all styrketräning. Energin är på topp och allt bara flyter på- det är en härlig känsla!
När man sätter mål så tycker jag att man ibland måste stanna upp lite och kolla bakåt, detta för att faktiskt se hur mycket man utvecklats. Lätt att glömma ibland, speciellt när man tycker att man står och stampar lite i sin utveckling. För mig har det varit en ganska lång resa med många delmål och när jag tänker tillbaks kan jag bara känna glädje att jag kommit så här långt. År 2011 kunde jag inte sitta rätt upp och ner på en vanlig stol mer än 20 min utan att mitt bäcken värkte, 2012 hade jag värk i många timmar efter en långpromenad och löpning var bara att glömma. 2013 började jag med styrketräning kroppen blev starkare och värken började avta. 2016 är året då jag hoppas att en del av mina nyuppsatta mål är uppnådda.
Är så galet tacksam att min kropp numera klara så här mycket träning, att jag märker att jag blir starkare och börjar fatta mer och mer av tekniken (mkt tack vare Jans stora tålamod och förmåga att pedagogiskt förklara saker och ting). Att alla år av träning på gymmet för att bygga upp min kropp, nu gör att jag kan ha som mål att kunna utföra Olympiska lyft. Stor tacksamhet!
Foto: Sara Brodén ImageU
by Louise | Nov 5, 2015 | Vetenskapshälsoresan
Jag började min Vetenskapshälsoresa den 23 februari i år. Det var motigt och jag var ganska sur i början, kunde inte riktigt förlika mig med att någon skulle säga till mig vad jag skulle äta och hur jag skulle träna. Fast jag kontaktade Louise av egen fri vilja.
Tränat har jag alltid gjort av och till, har haft turen att vara ganska smal som ung så behövde inte anstränga mig så hemskt mycket. Sedan fyllde jag 35, födde barn och allt det där började ändras. Kunde inte riktigt äta vad jag ville, fick inte samma resultat när jag tränade, sista gravidkilona ville inte släppa taget. Tyckte det var tråkigt att det alltid jäste ut en ”muffintop” över byxlinningen och att tunikor var min enda valmöjlighet när det gällde toppar. Men jag hade bebis och sen trotsig treåring och allt det där som många av oss har. Orkade inte riktigt ta tag i det hela samtidigt som jag inte vågade släppa taget om kanelbullen och Marabou mjölkchokladen. Men så såg jag en bikinibild från förra vinterns Florida resa och kände att den där pösiga tanten på bilden kan inte vara jag. Några veckor senare satt jag på Louises kontor och pratade om kvarg.
Numera äter jag enligt rekommendation och tränar tre gånger i veckan. Fast svackor finns det ganska gott om när livet blir knöligt med sjukdom, trötthet och stressiga perioder, då är det lätt att falla tillbaka ett steg. Men jag faller inte lika långt, nu kan jag liksom bromsa mig själv på ett annat sätt. Insikten att det inte blir bättre av en Marabou mjölkchoklad sitter långt inne men numera finns den där i alla fall. Och så är jag ju inte hungrig på samma sätt eftersom jag äter riktig mat och mellanmål (läs kvarg) flera gånger om dagen. Mycket handlar så klart om att planera och prioritera både när det gäller maten och träningen, så klart att det inte gör sig själv. Fast det är det nog egentligen ingen som tror.
Min kropp är starkare, mina kläder passar bättre, jag mår bättre över lag och allt det här har jag åstadkommit med hjälp av Louise. Konceptet i sin helhet och Louise som person och tränare i synnerhet gör det möjligt. Det är jag värd.
/Annica Gerber
Efter ca 9 månader har Annica gått ner 5 kg (64,6 till 60,6) , tappat 7,5 cm i midjan (86,5-79) och 5,5 cm över höften (101,5-96), detta genom att träna 3 ggr/veckan med bara hemmaträning. Det bör tilläggas att Annica ifrån början inte hade som mål att gå ner i vikt utan mer att komma igång med träningen och slippa värk i kroppen och ” kanske tajta till sig lite”. Att hon har tappat 7.5 cm över midjan, byggt muskler och tappat fettmassa är en positiv bonus av att hon i dagsläget kombinerar sin styrketräning med att äta bra och ren mat. Nu är siktet inställt på bli ännu starkare och öka muskelvolymen.
Det är fantastiskt att få följa Annica på hennes Vetenskapshälsoresa. Hon har från börjat tagit till sig alla mina råd och utmanat sig själv vid varje träningspass. Hon har blivit starkare och förbättrat sin kondition. Hon har en stark vilja att nå sina mål och har en härlig inställning. Ser fram emot att få coacha henne vidare på henne fortsatta resa!
/Louise
by Louise | Nov 2, 2015 | Hälsa
Jag har länge haft en dröm att nå ut med min kunskap, kring kost och träning och hur man uppnår en hälsosam och hållbar livsstil, till många fler och runt om i landet. Som det ser ut nu så är de flesta av min kunder- “Vetenskapshälsoresenärerna” ifrån Kungsbacka och Göteborg. Jag har några långväga kunder ifrån Stockholm och Lund men av förklarliga skäl når jag mest ut till de i mitt närområde. Att få träffa och lära känna kunden, gör funktionsanalyser och tester för att sen skapa individanpassade kost och träningsprogram är mitt huvudfokus men att nu få möjligheten att kunna inspirera och kunna hjälpa många fler även de som bor på andra ställen i Sverige känns fantastiskt.
Efter månader av hårt arbete och förberedelse har jag nu den stora glädjen att kunna berätta att jag tillsamman med min kollega Sara Brodén inom kort kommer släppa “Hälsoboosten- En guide till sund och ren mat, ett strålande inre och träning för att bygga en stark kropp”. Det är en e-baserad tjänst full av inspiration. Om några veckor släpper vi tjänsten och vår websida och det kan jag lova att ni inte vill missa. Följ oss gärna redan nu på Instagram @halsoboosten och Facebook för inspiration, tävlingar och spännande utmaningar inom kost och träning.
by Louise | Nov 1, 2015 | Kost
Som komplement till din styrketräning kan vi nu även erbjuda konditionsträning i form av stavgång, jogging, löpning, längdskidåkning oavsett om du vill börja en ny vana eller uppnå nya mål. Som ett extra tillägg på din Vetenskapshälsoresa! Vår nya coach Johanna har lång erfarenhet av konditionsidrott främst inom orientering, löpning och längdskidåkning. Hon har själv åkt både Vasaloppet och Tjejvasan ett flertal gånger och delar gärna med sig av lyckoruset och glädjen som uppstår när man når nya mål. Sista veckan du kan boka och få fjärde månaden gratis så passa på!
Erbjudande- Boka 3 månader och få den 4de månaden gratis (värde 1050:-).
Vill du komma i ditt livs form? Vetenskapshälsan skräddarsyr träningsprogram utefter dina förutsättningar och mål. Vill du komma igång med träningen, få bättre resultat eller bara bibehålla kondition och styrka? Vill du träna hemma, på gym eller utomhus? Träningsprogrammen byggs efter dina önskemål. I tjänsten ingår testpaket för att visa på mätbara resultat på både kondition och styrka. Varje individ genomgår rörelse och funktionsanalyser som videobearbetas för att skapa individanpassade träningsprogram. Vetenskapshälsan erbjuder säker och effektiv träning. Vill du ha hjälp med att öva in en hälsosam kosthållning; lära dig hur mycket du ska äta; vilka råvaror du ska välja och hur ofta du ska äta? Vi utgår ifrån din personliga kostdagbok. Med små delmål och förändringar med fokus på rena råvaror påbörjar vi tillsammans din resa mot en hälsosammare kosthållning.
Kroppen är byggd för fysisk aktivitet. Genom att regelbundet röra på oss blir vi starkare, orkar prestera mer och får ett bättre immunförsvar. Du bestämmer själv hur du vill må.
Tillsammans når vi dina mål, välkommen på din Vetenskapshälsoresa!
Erbjudandet gäller nybokningar* mellan Vecka 41-45. Startdatum för abonnemanget kan vara längre fram i tiden.
Maila till [email protected] och besök hemsidan www.vetenskapshalsan.se för mer information
*Erbjudandet gäller nya kunder.
by Louise | Oct 31, 2015 | Kost
Att tiden inte räcker till. Att man inte vet vad man ska laga till middag. Att man har barn som bara vill äta pasta och köttbullar. Att det är mycket tjat i samband med måltiden. Detta är vanligt i många familjer men går enkelt att undvika med några enkla tips och på så sätt få till en enklare vardag.
Planera dina inköp
Skriv en inköpslista innan du åker och handlar och håll dig till det som står på listan. Då ökar chanserna att du får med dig allt hem som du tänkt,
detta sparar tid och minskar riskerna för spontana inköp av mindre bra och onödiga varor. Se även till att du inte är hungrig vid handling av mat då det är större risk att man köper med sig godis eller annat eftersom det blir svårare att stå emot ett sug. . Titta ner i din vagn, allt som ligger där i kommer du äta upp
oavsett vad du intalar dig. Se därför till att det är bra livsmedel. Att ha godsaker hemma som lockar är inte snällt mot dig själv då det kan vara mer eller mindre omöjligt att motstå när suget kommer. Se därför till att planera dina inköp så att du får med de varor du tänkt dig och inte en massa andra spontana inköp.
Laga mycket mat
När ni lagar middagsmaten se då till att laga mycket så att det minst räcker till lunchen dagen efter. Tänk på att det tar ungefär lika lång tid i
ugnen att tillaga 2 st kyckling filéer som 2 kg kycklingfiléer, eller 2 st laxfiléer som en hel laxsida. Genom att laga mycket mat så vinner man mycket tid.
Buffé- både festligt och trevligt
Det är ju inte alltid att barn gillar precis samma mat som vi vuxna och för att slippa fastna i ”barnmatsträsket” så kan buffé vara ett smart och trevligt sett att introducera nya smaker. Att servera maten i små skålar brukar vara mycket uppskattat då barn inte gärna blandar ihop olika smaker utan hellre äter var sak för sig. Att alla plockar ifrån gemensamma skålar gör också att man uppmuntrar barnen till att våga testa nya smaker då de förvånansvärt ofta gör som vi vuxna gör. Buffétänket där man blandar mer säkra kort med nya smaker gör att barnen kommer kunna äta sig mätta på de säkra korten men ändå vågar testa nya smaker. Detta gör middagen till en positiv och trevlig upplevelse vilket är minst lika viktigt för barnet som att få i sig näringsrik mat.
Laga mat tillsammans med barnen
Genom att laga mat ihop med barnen och låta dem se och smaka på de råvaror som man har i maten så kommer man dels lära dem att laga mat och de kommer i större utsträckning våga testa nya maträtter. Att barnen får vara delaktiga kommer också ge dem större förståelse och respekt för att det tar tid att laga mat och att det är många moment. Alltifrån att maten ska planeras, inhandlas, tillagas till att disken ska tas om hand. Låt gärna barnen vara med och bestämma veckomenyn och uppmuntra dem till att söka ikokböcker och på nätet efter nya recept att testa. Kanske kommer barnen presentera helt nya maträtter som kan bli hela familjens favoriter.