by Louise | Mar 1, 2016 | Louise
….idag är Vetenskapshälsans födelsedag!
För två år sedan tog jag ett av mina bästa beslut. Ett beslut som skulle visa sig var helt rätt, ett beslut som skulle ge mig en både psykiskt och fysiskt starkare kropp, utmaningar, glädje, nya arbetskamrater och vänner för livet. För två år sedan valde jag att bli egen företagare och starta upp Vetenskapshälsan.
Detta andra år har varit helt fantastiskt. Jag har startat upp över 100 st Vetenskapshälsoresenärer. Vetenskapshälsan har utökats med Johanna, som är en enorm resurs med all sin kunskap och energi hon sprider. Vi har flyttat till nya fina lokaler. Hälsoboosten har byggts och lanserats. Vi har föreläst och startat upp Hälsoboosten ute på företag. Jag har fått äran att sitta med i IForms expertpanel och skrivit flertalet artiklar, detta och en massa fler super roliga saker har år nummer två bidragit med.
Att ha ett eget företag är lite som att ha ett extra barn. Så vi får väl se om detta barnet nu kommer komma in i trotsåldern runt sisådär 2.5 års ålder ;-). Oavsett vilket så är jag tokigt glad, nöjd, stolt och oerhört tacksam att jag får lov att jobba med det jag gör. Att jag få äran att följa alla mina kunder på deras fantastiska resor mot en hälsosammare och starkare livsstil, det är magiskt!
Under de här två åren har jag även bloggat regelbundet och tänkte därför bjuda på de 10 mest lästa inläggen med start imorgon och under följande 10 dagar framåt.
by Louise | Feb 29, 2016 | Louise
Jag får ganska ofta frågan hur det kommer sig att mina kunder får så bra resultat, att de uppnår sina mål. Vad som är hemligheten bakom?
Saken är den att det inte är någon hemlighet alls. Det är egentligen bara tre superenkla saker som de gör.
1: De äter ren mat, rena råvaror.
2: De styrketränar regelbundet och vågar var starka.
3: Sover tillräckligt och undviker onödig stress.
De vet att det kommer krävas prioriteringar, planeringar och uthållighet. Resultat är inget man får gratis, det krävs arbete. Hårt arbete. Arbete som kanske inte alltid är roligt, oftast men inte jämt. Ibland kommer man inte ha lust att träna, men göra det ändå. Ibland kommer man inte orka laga bra mat, men göra det ändå. Man kommer tacka nej till bullen på jobbet, man kommer gå upp extra tidigt för att hinna med ett träningspass , man kommer göra en massa olika prioriteringar. Allt detta för att man märker att man mår så himla bra av. Man känner sig piggare, starkare, gladare, får mer lust och ork.
Det är när man lägger samman bra mat, styrketräning och tillräcklig med vila som man får resultat. När resultaten börjar komma så inser man hur mycket ens prioriteringar varit värda.
Men den utöver dessa tre sakerna viktigaste ingrediensen till att nå sina resultat är tålamod, det krävs att man äter bra, tränar och vilar under lång och regelbunden tid. Räcker inte att gå all in i någon månad utan det gäller att hitta ett sätt att äta och träna som är hållbart över lång tid. Det är inga quickfix som kommer ge resultat utan regelbundenheten.
När testade du sist att äta bra och träna under en längre period, säg 6 månader?
Vill du ha hjälp att nå dina mål och hitta ett sätt att äta och träna som kommer fungera resten av ditt liv? Då är du varmt välkommen att kontakta oss på [email protected]
by Louise | Feb 18, 2016 | Efterrätter, Recept
Har du funderat på varför man, när man bjuder hem folk på middag, så ofta väljer att serverar mat som vi på lång sikt blir sjuka av? Mat som innehåller socker, fett, för mycket kalorier och alkohol.
Efter middagen sitter alla och har lite ont i magen, alla har lite dåligt samvete för att det blev för mycket av det goda.
Tänk om man istället skulle välja att bjuda de man tycker om (jag utgår ifrån att man gillar dem som man bjuder hem ;-)) på en middag som alla skulle må bra av att äta. Mat som är bra för både kroppen och själen. Tänk om man istället skulle välja rena råvaror som serveras tillsammans med olika sorters sallader, bort med gratänger, feta såser och bröd. Välja att istället tillaga lax, kyckling eller liknande tillsammans med t ex sötpotatis eller andra rotfrukter i ugn. Detta skulle göra att alla mår bra efter middagen och att man gett sina gäster mat som inte bara smakar gott utan som även gör gott. Bjud de du tycker om på mat som kroppen tycker om.
Som efterrätt finns det en massa bra alternativ, raw food bollar, cake pops eller raw sandwish glass, efterrätter fyllda med bra näringsämnen och byggstenar.
Eller testa en av mina favoriter: Crunchy chokladglass
Recept 2 port
- 1 banan
- 1 avokado
- 4 st färska dadlar
- 1 msk kakaonibs
- 2 msk kakao
- 1 msk kaffe
Gör så här:
Skiva upp bananen i slantar och frys in dem några timmar.
Mixa sen de frysta bananslantarna tillsammans med avokadon, dadlarna, kakao och kaffe.
När glassen är helt slät så tillsätt kakaonibsen och kör mixern ytterligare några sekunder.
Server direkt tillsammans med exempelvis hallon.
Denna glassen kommer bli en garanterad succé som avslut på en middagsbjudning.
by Louise | Feb 12, 2016 | Kost
Jag har alltid jobbat på att hela tiden höja min lägsta nivå, att våga lite mer, att utmana mig själv och att alltid bli lite bättre på saker och ting. Detta gäller både i min roll som förälder, som partner, i mitt jobb och i min träning. Mitt driv att alltid prestera är en egenskap som jag för det mesta uppskattar men det finns även en baksida av myntet.
I onsdags hade jag PT timme och det var dags för maxtest av cleans (frivändning) som jag jobbat med i flera veckor. Jag hade ett viktmål jag satt upp som jag ville uppnå. Detta är en övning som varit en stor framförallt mental utmaning för mig. Men det har de senaste gångerna gått rätt så bra och jag har kunnat öka upp vikterna, så jag var riktigt peppad inför passet.
Men det gick inte alls. Kom inte ens upp i den vikten jag tidigare tagit, så en stor besvikelse.
Under denna veckan har jag funderat en hel del på varför jag så ofta presterar sämre på mina PT-pass än när jag kör helt själv, varför jag få prestationsångest.
Jag tror att det ligger i att jag hela mitt liv alltid blivit bedömd för min prestation. Att jag som barn aldrig fick bekräftelse eller beröm om det inte var kopplat till en prestation.
När jag ska prestera inför någon person som är viktig för mig, som jag har en bra relation med så blir det viktigt för mig vad den personen tycker om mig. Tror att det är där tån klämmer.
Att det är därför det låser sig, för att jag så gärna vill prestera och vara ”duktig”. För om jag inte presterar så är min lite skeva uppfattning att jag är en sämre person. Min PT lägger ju ner massa tid och energi på mig och då vill jag ge tillbaks och då genom att prestera. För det är ju så jag alltid gjort för att få uppmärksamhet och bekräftelse. Beteende som man har med sig sen uppväxten är inte alltid helt enkla att bli av med, krävs rätt ofta en hel del medvetet arbete för att bryta mönstret.
Jag vet så klart att det ligger i att jag måste lära mig att skilja på mig själv som person och min prestation. Att börja bedöma och värdesätta mig själv utefter andra parametrar och kanske framförallt inte utefter vad andra anser och tycker. Vilket inte är helt lätt men något jag aktivt jobbar på. Man är ju faktiskt precis lika bra oavsett vad man presterar.
Foto: Sara Brodén ImageU
by Louise | Feb 5, 2016 | Middagsmat, Recept
Att man har ont om tid när man ska laga middag händer ju oss alla med jämna mellanrum. Vid de tillfällena är det bra att ha lite snabba och hälsosamma recept så man slipper hamna i snabbmakaroner och korv träsket.
En av mina favoriter när det kommer till snabbmat är omeletter av alla de slag. Jag tycker de funkar bra till både middag och lunch, så länge man använder rena råvaror och undviker att tillsätta bacon, massa ost eller dyl.
Till lunch idag blev det en supergod laxrulle som är en typ av omelett med rökt lax
Recept på laxrulle:
- 2 st ägg
- 3 st äggvitor
- Salt, peppar och chilliflakes
- 100 g kall eller varmrökt lax
- Mango
- Sojabönor
- Avokado
- Cocktailtomater
- Kokosfett
Gör så här:
Vispa äggen och äggvitorna, krydda med salt, svartpeppar och chilliflakes. Stek omeletten i kokosfett på svag värme först på ena och sen på andra sidan. Lägg omeletten på bakplåtspapper och lägg på laxen. Rulla ihop tajt och servera med sojabönor, granatäpplekärnor, mango och avokado.
Önskar er en riktigt fin fredag!
by Louise | Jan 28, 2016 | Mellanmål, Recept
Att få till bra mellanmål är för rätt många en utmaning. Det ska vara något som man kan äta snabbt, som kanske ska klara av att ligga i väskan en hel dag och som ska ge energi nog för transporten mellan huvudmålen.
Att göra olika typer av energibars är då ett bra alternativ. När man ugnsbakar dem så blir de lite hårda och mer tåliga och lättare att ta med i väskan. Dessutom blir det knapriga och goda vilket jag tycker mycket om.
Följande recept ger 5 st bars
- 10 st färska dadlar
- 1 dl kokos
- 1/2 dl pumpafrön
- 1/2 psyllium frön
- 1/2 dl torkade blåbär
- 1/2 dl cashewnötter
- 1/2 dl skalade hampa frön
- 1/2 dl saft ifrån en apelsin
- 1/2 dl äggvita
Blanda alla ingredienser och kör dem i mixern till en deg.
Tryck sen ut degen på ett bakplåtspapper ca 1 cm tjockt.
Tillaga i ugn i 150 C i ca 20 min.
Går fint att frysa in.
by Louise | Jan 23, 2016 | Kost
Att vara genuint stark är en magisk känsla, att inte gå hungrig utan att ge kroppen de den behöver för att få energin att kunna prestera max flera gånger i veckan är underbart!
Efter att i många år tränat och ätit för en viss kroppsvikt (alltid lägre än den befintliga vikten) och drömmen om en viss typ av kropp har jag nu genom att lägga om min träning (ifrån löpning och annan cardio till tung styrketräning) och genom att äta MYCKET mer, fått en starkare och bra mycket mer muskulös kropp än någonsin innan. Vet att detta är helt logisk men för mig blev det ett riktig “wake up call” . När jag helt släppte kroppsviktsmålet och istället siktade på prestationsmål så fick jag kroppen som jag tidigare bara kunnat drömma om. En kropp som är tajtare, starkare och kan utföra allt jag vill i min vardag. Att gå ifrån att straffa mig själv för saker jag ätit, att träna för att förbränna det jag stoppat i mig, så äter jag i dagsläget för att kunna och orka träna. Stor skillnad att äta för att träna istället för att träna för att äta. Ifrån att ha varit svag och orkeslös (av för lite mat) är jag nu stark, pigg och fylld av energi.
För mig har det inte varit en lätt resa, har man haft ett osunt förhållande till maten i många år så går det inte över en natt att våga börja äta igen. Men när man väl gör det och kombinerar det med tung styrketräning det är då resultaten kommer.
Min historia är på inget sett unik, jag träffar dagligen personer som inte når sina mål för att de äter för lite och tränar på fel sätt. Personer som inte tycker att de har tränat om de inte får avsluta med att svettas ordentligt på löpbandet. Som lyfter för lätta vikter och som inte får i sig tillräckligt med kalorier och proteiner. De lägger energi på fel saker, har fel fokus. Om målet är att tajta till kroppen, gå ner lite i vikt och bli starkare så måste man utmana kroppen, lyfta tungt och äta tillräckligt mycket. Finns inga genvägar!
Fotocred: Jan Clingston
by Louise | Jan 20, 2016 | Louise, Träning
Jag vet att jag är fysiskt stark för de vikter jag vill kunna lyfta, nu gäller det att även bli mentalt stark!
I morse hade jag ett pass inbokat med min personliga tränare. Dessa pass brukar vara veckans absoluta höjdpunkt, i en hel timme finjusterar och nöter vi teknik och rätt så ofta sker små framsteg vilket är fantastiskt roligt. Men idag blev jag helt blockerad och allt jag tidigare hade lärt mig var som bortblåst. Idag övade vi på Cleans (frivändning). En övning som jag från början tyckte var ganska klurig men som jag den senaste tiden börjat fatta och klarat av lite bättre. Tekniken har så smått börjat sitta mer och mer. Men så idag när vi började lassa på lite tyngre vikter så låste det sig helt. Jag verkar ha någon typ av viktskräck. Fastän jag rent logiskt vet att jag kan lyfta vikten ifråga ifrån golvet då jag tidigare lyft 35 kg mer, samt att dagens vikt var 20 kg lägre än vad jag tidigare tagit i frontböj så gick det bara inte. Hjärnan hade bestämt sig för att det var för tungt och då var det som att kroppen inget kunde göra åt det.
Efter passet var jag enormt besviken och ville helst bara gå hem och dra något gammalt över mig. Då mindes jag vad en väldigt klok vän och kollega en gång sa till mig ” Det du väljer att göra när du har motgång kommer avgöra om du når framgång”. Sagt och gjort, efter jobbet åkte jag åter till gymmet. Jag började om med en lägre vikt, klarade av den, höjde och klarade. Kom inte upp i de vikterna som jag hade försökt med på morgonen men kände mig ändå väldigt nöjd. Lite känslan av att hoppa upp i sadeln igen efter att man trillat av.
Styrka är till stor del mentalt, räcker inte att vara fysiskt stark om du är mentalt svag. Man måste övervinna sin rädsla och våga tro på sig själv och sin förmåga. Jag har bestämt mig för att jag inte vill vara rädd eller ha några mentala spärrar som blockera, kommer inte bli helt lätt att övervinna men jag kommer jobba stenhårt för att göra det. Jag vet att jag är fysiskt stark för de vikter jag vill kunna lyfta, nu gäller det att även bli mentalt stark! Att våga vara stark!
by Louise | Jan 7, 2016 | Louise, Träning
För mig har den här hösten och vintern handlat jättemycket om att våga. Att våga utmana mig själv, att våga vara stark och att våga tro på mig själv.
När jag i höstas ökade upp antalet pass, intensiteten på passen och även vikten på tyngderna så missade jag att öka upp mängden mat. Man kan ju tycka att jag om någon borde veta. Men själv är inte alltid bästa dräng. Korkat kan man tycka men inte alltid man ser så konkret och klart på sig själv som på andra. Jag precis som de flesta andra, precis som mina kunder, behövde höra det ifrån någon annan. Behövde en knuff i rätt riktning.
Att jag nu äter tillräckligt gör att jag har mer energi än någonsin, att jag orkar mycket mer och framförallt att jag är mycket starkare. Kroppen svara väldigt bra på mängden mat jag nu äter, vilket är rätt så mycket mer än i somras. Att jag nu får en massa resultat och utdelning är underbart. Ligger man för lågt i kaloriintag så får man varken tillräckligt med energi för att kunna pusha sig själv det där lilla extra och inte heller möjligheten att kunna bygga en större muskelmassa.
Nu börjar också resultaten komma, idag tog jag 7,5 kg mer i 3×5 reps benböj än vad jag för 3 månader sen tog som max (1×1 reps) i marklyft. De allra flesta är dessutom mycket starkare i marklyft än i benböj så det är en rejäl styrkeökning. Tar idag 30 kg mer i marklyft än för 3 månader sen. Att våga är en stor del i detta. Att våga lita på kroppen, att våga vara stark och att våga äta tillräckligt. Att våga tro på mig själv!
Nu har jag satt upp nya mål som ska uppnås under 2016. Det kommer krävas mycket och bra mat och en massa träning. Man får inget gratis utan det kommer krävas mycket jobb. Vill man uppnå resultat så krävs arbete, det går inte att komma ifrån. Jag känner mig stark, full av energi och galet pepp på att se vad jag kan uppnå med min träning under 2016.
Foto: Sara Brodén Image U
by Louise | Dec 30, 2015 | Louise
Dagen så här innan Nyår kan man känna sig sjukt pepp på att ta tag i sitt liv. Man planerar för att börja träna, man ska gå ner i vikt, kanske söka sig ett nytt jobb. Det är dags för förändringar helt enkelt. Till saken hör att så här har man känt inför varje nytt år och visst har man genomfört förändringar, stora sådana, drastiska sådana. Det märkliga är ju bara att man varje år står på ruta noll igen, man ger sig själv samma nyårslöfte i år som man gett sig själv de senaste 5 åren. Någonstans här skulle jag vilja att man stannar upp och funderar lite. Varför sker ingen förändring, varför är man kvar och stampar på samma ställe? Varför tränar man inte regelbundet, varför äter man inte bättre, varför går man inte ner i vikt, varför är man kvar på samma jobb som man inte trivs på?
Min övertygelse är att det är för att man gör för stora förändringar på en och samma gång, man ändrar på allt, vilket inte gör förändringen hållbar över tid. Man börjar träna 4 gånger i veckan, man slutar äta ALLT socker, slutar helt med alkohol, gluten och godsaker och börjar gå promenader på lunchen, allt detta första veckan i januari. När man gör så drastiska och många på förändringar på kort tid, så bränner man alltför mycket energi på förändringar som kanske inte ens är nödvändiga. Har man skapat sig ett sätt som man vill leva på? Vill man verkligen leva helt utan att någonsin få unna sig godsaker och ett glas vin? Är man för hård mot sig själv så tenderar det att slå över åt andra hållet. Det håller kanske januari ut, till och med februari men sen kommer mars och påsken och allt återgår till så som det var innan.
Sätt dig istället ner och gör en rimlig plan på vad du vill förändra, fundera över vad som är viktigast att börja med? Planera små förändringar över lång tid. Gör det till en hållbar förändring. Om din plan är att gå ner i vikt för att du har en övervikt. Fundera då på vad du tror övervikten framförallt beror på. Är det för mycket socker och godis på vardagarna, är det för stora portioner, är det att du blir för hungrig innan middagen och tömmer skafferiet. Oavsett vad så börja med den största orsaken. Om din övervikt beror på för mycket godsaker så finns det ju ingen vits i att samtidigt som du slutar äta godsaker minska ner på portionsstorleken om den inte är orsaken. Ta tag i det viktigaste först. Prioritera och planera, när väl en förändring är satt så är det dags att ta nästa steg och göra nästa förändring, men först då.
Om du gör som du alltid har gjort, kommer du få samma resultat som du alltid ha fått. Se därför till att du år 2016 gör på ett annat sätt för att uppnå dina mål, för vem vet vad du då kan få ge dig själv för nyårslöfte 2017;-)?
Önskar er ett Gott Nytt och hälsosamt 2016!