fbpx
Recepttävling! In och rösta

Recepttävling! In och rösta

Klicka på bidraget för att rösta, tryck på gilla knappen på det eller de bidrag du vill rösta på.

Tävlingen avgörs 18/12 kl 18

Creme Ninon (grön ärtsoppa) med Elis salta fröknäcke

Morot och nötfärsbiffar med keso & het tomatsalsa

Allt-i-ett-kyckling-i-ugn

Potatisomelett

Brownie med krämig topp

Grönkål och lax med vaxbönor och teffkorn

Äppelkaksbollar

Rimmad kyckling med rotmos

Gulaschsoppa med nötfärs

Feta- och rödbetsbiffar

Gulaschsoppa med nötfärs

Detta är ett omarbetat recept, som från början kom från Tina Nordströms tidiga tv-kockande i 2002. Soppan har sedan dess följt med på familjens skidsemestrar och vi kallar den numera Sälensoppa. Vi gillar den ganska ”chunky” och proppar därför på med grönsaker och nötfärs. Utmärkt att frysa och värma i micro. Tacksam som lunchlåda och värmer härligt när kylan är här.

Den går att hetta till med chili och vitlök eller att hålla neutral. Klicka i kvarg, creme fraische eller gräddfil efter tycke och smak. Kan serveras med proteinscones, rågknäcke eller vitlöksbröd. Servera med en rödkålsallad med apelsinbitar i om du vill ha ytterligare grönt. Lycka till!

 

Recept:

  • 2 gula lökar
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 2 röda paprikor
  • 0,5-1 st rotselleri (beroende på storlek)
  • 6-8 råa potatisar (beroende på storlek)
  • 3-6 morötter (beroende på storlek)
  • 1 kg nötfärs
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1,5 tsk mejram
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 burk krossade tomater (anv. gärna Icas smaksatta t.ex. chili el vitlök)
  • 1,5 liter vatten
  • 2-3 kycklingbuljontärningar

Gör så här:

Skala och finhaka lökarna och vitlöken. Skär potatis, selleri, morot och paprika i tärningar.

Bryn köttfärsen tillsammans med löken. Därefter fyller du på med alla grönsaker. Krydda med paprikapulver, mejram och kummin. Tillsätt tomatpurén och rör om. Häll sedan på de krossade tomaterna, vattnet och smula ner buljongtärningarna.

Låt soppan koka i ca 25 min. Smaka av med salt och peppar.

Strö gärna lite persilja på toppen vid servering.
Bidrag inskickat av Malene Lindeberg

Rimmad kyckling med rotmos

Recept:

  • Hel kyckling
  • 2 msk salt

Dela kycklingen i två delar och gnid in den i salt. Lägg den i en plastpåse i kylen 1-2 dygn.

Lägg kycklingen i en gryta och tillsätt

  • kokande vatten
  • 1 morot
  • 1 bit purjolök
  • 2 lagerblad
  • 2 tsk vitpepparkorn
  • 1 tsk timjan
  • några kvistar persilja

Låt koka mellan 40-50 minuter. Ta upp kycklingen och dela i bitar.

Dela en kålrot, 2 morötter och 5 potatisar i mindre bitar. Koka ihop med 1 tärning ICAs frysta grönsaksfond i ca 20-30 minuter till allt är mjukt. Mossa ihop till mos. Späd med kycklingspadet om det behövs.

Servera kycklingen ihop med rotmos, vaxbönor och haricotsverts.

Maten blev även god att värma dagen efter:-)

Bidraget inskickat av Lisa Boström

Äppelkaksbollar

Recept: Ger 12 bollar

Ingredienser:

  • 12st färska dadlar
  • 2,5dl (50gr) torkade äppelringar
  • 1 msk kanel
  • 1 tsk mald kardemumma
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 1 msk kokosolja
  • 1 dl finhackad rostad mandel
  • Kanel och kardemumma att rulla bollarna i alternativt mera äppelringar.

 

Gör så här:

Rosta den finhackade mandeln i stekpanna tills den får en gyllenbrun färg, var vaksam så den inte bränner.  Smält kokosoljan i micron och kärna ur dadlarna. Lägg dadlarna, kokosoljan, de torkade äppelringarna, kryddorna samt den hackade mandeln i matberedaren med kniven insatt. Kör tills allt är hackat men fortfarande bitar i, degen kommer vara lite kladdig.Rulla bollarna i kanel blandat med kardemumma eller hackade äppelbitar om så önskas.

Klara att njutas :-)

Bidrag inskickat av Helena Hasselblad

Brownie med krämig topp

Recept:

Botten:

  • 5 dl valnötter
  • 5 msk kakao ( Kung markatta)
  • 2 msk kokosolja
  • 2 msk honung
  • 15 st dadlar

Topping:

  • 5 st dadlar
  • 1 dl vatten
  • 4 msk honung
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 avokado
  • 1 dl kakao ( kung markatta)

Gör så här:

Hacka valnötterna och blanda med övriga ingredienser till botten. Bred ut botten på ett bakplåtspapper.
Blanda allt till topping och tillsätt avokado och kakao sist till en krämig konsistens.
Bred över toppingen på botten.

Bidrag inskickat av Lena Radhammar

Potatisomelett

Recept 1 portion:

  • 2 ägg
  • 2 msk vatten
  • Salt, peppar, oregano
  • 1-2 råa potatisar (beroende på storlek)
  • En klick smör, kokosolja eller dylikt att steka i.

Gör så här:

Vispa ihop äggen och vattnet. Peppra och salta i blandningen efter smak, tillsätt lite oregano

Riv potatisen, bred den i ett jämt lager i stekpannan och stek på låg värme ca 5-10 minuter

Häll äggblandningen över och stek på medelstark värme tills omeletten känns lagom fast, vik sedan ihop den i pannan

Servera med kokt blomkål, morotsslantar och skivad röd paprika. Gott med lite pressad citron över grönsakerna.

Servera gärna lite kyckling eller rökt skinka till omeletten.

Fungerar bra som lunch eller middag, då denna omelett mättar bra!

Bidraget inskickat av Christine Vedeland

 

Allt-i-ett-kyckling-i-ugn

Receptet är väldigt enkelt och kräver inga mått alls utan anpassas till antal personer man lagar för.

  • Potatis
  • Kyckling (bröst eller lårfile)
  • Smålök/steklök
  • Körsbärstomater
  • Championer
  • Kokosolja
  • Basilika (torkad eller/och färsk)

 

Sås:

  • Keso
  • Vitlök en halv klyfta
  • Basilika färsk
  • Salt & peppar

 

Gör såhär:

Börja med att dela potatis på mitten, kör dem i ugn med lite kokosolja i botten, 200grader i ca 30 min.
Stek under tiden kycklingen i kokosolja, bara så att den får lite färg.
Lägg på kyckling, smålök, körsbärstomater, championer och krydda med salt, peppar & basilika. Kör i ugnen i ca 20 min till.Mixa under tiden keso, vitlök och färsk basilika till en slät sås. Krydda efter behov.Servera med en sallad på riven vitkål&morötter slungad i lite vitvinsvinäger och rapsolja (ej med på bild)!

Eet smakelik

Bidraget inskickat av Eva Ahlm Tobisson

Grönkål och lax med vaxbönor och teffkorn

 

Grönkålen är underskattad – lika gott som snacks (torkad på låg temperatur i ugnen) som lätt förvälld, alternativen är många för denna nyttiga rackare. Enkelt och snabbt fixar du ihop denna kombo.

Börja med att sätta på ungen på 225 grader. Salta och peppra laxen efter smak och lägg den sedan i en ugnsfast form- skjuts in i ugnen. Här stannar laxen till den har en inne temp på ca 50 grader ingen termometer? Kolla lite försiktig med en gaffel med tänket att det inte är sushi du lagar. Teffkorn är ett afrikanskt sädesslag som påminner om bulgur eller couscous.

För fyra personer- portionerna är ju inte enligt ”din näve principen” förstås.

  • 4 dl teff korn
  • 8 dl vatten
  • 1 buljongtärning

Koka kornen i 15–20 minuter på medelvärme. Röra om under tiden, använd gärna en träsked. Efter ungefär 15 minuter, när allt vatten kokat bort, sänk värmen. Fortsätt att röra så att kornen inte fastnar. Kornen ska bli lite hårda och få en fast konsistens, ungefär som polenta. När kornen är färdigkokta ska du kunna räffla dem med en gaffel. Klicka ev i lite smör, oliv- eller kokosolja.

Grönkålen rensas genom att ta bort den tjocka stammen i mitten som är lite besk. Hacka chili, vitlök och schalottenlök efter smak men snåla inte. Ta en teflonpanna som har ett lock. Lägg i chili, vitlök och schalottenlöken och fräs på för att förlösa smakerna – i med grönkålen och vänd den ett par gånger, häll där efter i lite vatten och grönsaksfond och låt det gotta sig på svag värme med locket på. Laxen sköter sig själv, när den är klar ta en gaffel och ”pulla den” så det blir flis, grönkålen skall fortfarande ha sin härliga gröna färg och stuns annars har den var på för länge. ”Näva” upp din portion.

Bidraget inskickat av Maria Ylving

Feta- och rödbetsbiffar

Recept:   

  • 2 råa rivna rödbetor
  • Smulad feta, 1 st
  • 1 burk kikärtor, mosade m gaffel
  • 2 dl röd quinoa
  • 1 dl av ngt mjöl
  • 1 tsk salt

 

Tzatziki:

  • 1 gurka
  • 2 dl matyoghurt/kvarg
  • vitlök
  • Pepperoni på burk

Gör så här:

Koka quinoan, häll av och skölj kikärterna. Mosa i bunke, skala och grovriv råa rödbetor, smula i fetan. Lägg i quinoa, mjöl och salt. Forma till 8 biffar och stek i neutral olja. Fräs pepperonin i lite olja. Servera med sallad och tzatziki.

Bidrag inskickat av Anna Malmborg

Creme Ninon med Elis salta fröknäcke

Creme Ninon (grön ärtsoppa) med Elis salta fröknäcke

Creme Nino (4 port):

Recept:

  • 2 schalottenlökar – hackas och fräs i kokosolja tills de är mjuka
  • 5 dl grönsaksbuljong (5 dl vatten + 1 msk Lantbuljong)
  • Ca 500 g ärtor – tillsätts, koka upp
  • Ca 2 stjälkar mynta – strimlas
  • Vitvinsvinäger
  • Kokosgrädde
  • Parmesan ost
  • Myntablad
  • Olivolja

Gör så här:
Mixa alltsammans. Tillsätt en ca 3-4 msk kokosgrädde (det vita) och en liten skvätt vitvinsvinäger) – mixa lite till. Krydda med svartpeppar, ev lite salt. Garnera med riven parmesanost, myntablad och ringla olivolja – gärna ganska pepprig för att skapa en otroligt härlig smakupplevelse mellan det gröna lena, myntans fräschhet och oljans sting.

Kan serveras som förrätt, gärna i kopp, eller som huvudrätt.

 

Elis salta fröknäcke (ca 16 bitar)

Recept:

  • 1 ¾ dl mandelmjöl
  • 1 dl chiafrön
  • ¾ dl skalade sesamfrön
  • ¾ dl linfrön
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 tsk fiberhusk
  • 2 krm salt
  • ½ dl ekologisk rapsolja
  • 2 ½ dl vatten, kokhett
  • Garnering – flingsalt

Gör så här:
Sätt ugnen på 160 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt olja och vatten, rör om. Kavla ut degen tunt mellan två bakplåtspapper. Lägg på plåt, ta bort övre papper. Strö över flingsalt efter smak och tycke. Skär degen i rutmönster ( ca 16 bitar). Grädda brödet i ugnen i ca 45-60 minuter (beroende på ugn). Brödet kan med fördel stå och svalna i ugnens eftervärme.

Njut!

Bidraget inskickat av Elisabeth Bargel