fbpx
Tillverka egen vätskeersättning

Tillverka egen vätskeersättning

 

Törstig, trött och slö? Ont i huvudet och går sällan på toa? Då kan det vara som så att du har lite vätskebrist. Något som då är bra att komplettera med är vätskeersättning så som Resorb. Men den långvariga värmen har gjort att det just nu är väldigt svårt att få tag i Resorb och annan vätskeersättning. Men misströsta inte, det är väldigt lätt att göra egen.

Nu i värmen så sikta på att få i dig 2-3 liter vatten.

Dagar då du tränar så behöver du få i dig mer vätska. Hur mycket man tappar i vätska när man tränar mäts lättast genom att väga dig innan och efter passet. Viktminskningen är mängden vatten du förlorat.  Hur mycket vi svettas beror på temperatur, vind/luftmotstånd och klädsel.

Man kommer lång med att lyssna på törstsignalen även om man dessa varma dagar kan försöka dricka lite mer än vad törsten signalerar.

Recept på vätskeersättning för vuxna

  • 1 liter vatten
  • 1/2 tsk salt 
  • 6 tsk socker 
  • Citron

Koka upp vattnet. Tillsätt sockret och saltet. Kyl vätskan snabbt och förvara i kylskåp. Smaksätt gärna vätskeersättningen med exempelvis citron. Då smakar den bättre och blir lättare att dricka. Drick 1-2 dl per dag.

 

Kram
Louise

Konsten att hemestra

Konsten att hemestra

Hemester är just nu ett ord på allas läppar. Att hemestra innebär att man helt enkelt har semester i närheten av hemmet. Att det nu är populärare än någonsin tror jag beror på två saker, dels att vi har den varmaste sommaren på väldigt länge, samt att vi blir mer och mer miljömedvetna. Vem har behov av att åka till varma länder när vi just nu har allt vi kan önska oss av en sommar här hemma i Sverige? Om man dessutom kan spara lite på miljön blir det ju ännu bättre.

Själv tycker jag det är genialt, jag älskar att vara hemma och hitta på mysiga saker. Vi har i år valt att inte resa någonstans utan har ägnat semestern åt att bada, segla, cykla och SUPa.

IMG_5532

Börjar man bara fundera lite så finns det så otroligt mycket kul att hitta på precis runt hörnet.  Man kan göra dagsutflykter, hoppa på cykeln och upptäcka närområdet. Det finns massor runt omkring oss som dessutom är helt gratis, saker man oftast inte hinner med under resten av året.

IMG_5571

Något som inte blivit av i år men som jag hade velat hinna med är att åka på loppissafari. Att googla upp vilka loppisar som finns i närheten och åka på fyndjakt. Jag är väldigt svag för gammaldagsporslin, gärna med blommor på :-). Tror det får bli lite loppissafari någon helg framöver.

Kram Louise

 

 

Milen på 10 veckor

Från nybörjare till milen på 10 veckor!

_DSF1180

Vi söker nu en grupp med personer i Kungsbacka som vill träna målinriktat och komma igång med löpning under 10 veckor i höst (start v. 35). Träningsupplägget vänder sig till dig som är nybörjare eller som tidigare löptränat regelbundet men av olika anledningar haft ett längre uppehåll. Du ska i dagsläget klara av att springa 10 minuter i sträck i ett lugnt tempo.

Du har kanske försökt komma igång med löpträningen tidigare men aldrig kommit in i ett flyt eller fått rätt rutin för att se alla dess positiva effekter med träningen. Många gör felet att de börjar med för långa och tuffa pass, kanske från 0 till flera dagar i veckan. Det är då vanligt att man får olika typer av skador, tappar motivationen och ger upp…Känner du igen dig?

Målet med löpgruppen är att du som nybörjare ska komma igång med löpningen och efter 10 veckor fixa milen på din individuella tid och nivå. Träningen kommer ske både i grupp (5 tillfällen) samt på egen hand med olika pass som ska genomföras varje vecka. Fördelen är att du kan planera in dina pass i kalendern när de passar dig och att du enbart behöver infinna dig och träna 5 ledarledda pass under dessa 10 veckor.

Följande ingår:

  • 5 träffar och träningspass med certifierad och utbildad löpcoach. Vi ses varannan onsdag 17.30-18.30 i Björkris Kungsbacka med start 29e augusti.
  • Mängder med tekniktips och konkreta övningar för att springa så effektivt och ekonomiskt som möjligt.
  • 10 veckors träningsprogram med 3-4 pass i veckan.
  • Personlig inloggning till en app där du enkelt registrerar och följer ditt träningsupplägg.
  • Sluten Facebookgrupp med möjlighet till coachning och pepp från såväl deltagare som löpcoach.

Förutom bättre kondition och styrka kan du även förvänta dig flera positiva effekter så som mer energi, bättre sömn, ev viktnedgång och ny motivation och gemenskap.

Pris: 1995 kr.

Skicka ett mejl och ansök idag! 
[email protected]

OBS! Begränsat antal platser.

_DSF1197

Jag erkänner-jag är superlat

Jag erkänner-jag är superlat

 

Jag tränar en hel del per vecka, nästan varje dag. Så utåt sett kan det nog se ut som jag rör mig en hel del. Men alla de timmarna mellan träningspassen, då är jag superlat och mer eller mindre helt stillasittande. Snittar 3000-4000 steg per dag utöver träningen. Det så lite så jag nästan skäms att berätta det. Men nu är det ändring på gång.

I måndags blev jag utmanad av min kompis Johan i en stegtävling. Flest antal steg fram till idag kl 08:00. Så 5 dygn att samla steg på. Sagt och gjort, nu blev det till att börja gå. Varje litet tillfälle som gavs började jag gå på. Alla lediga stunder samlade jag steg. Till saken hör att jag älskar att tävla, få saker som får mig att kika igång så mycket som just en tävling. Dessutom visste jag att Johan skulle ge mig en rejäl match. En helt vanlig dag rör sig Johan över 10.000 steg och jag då ca 3500 steg, så han skulle behöva anstränga sig betydligt mindre än mig.

Idag avgjordes tävlingen och vi hade bägge gått över 100.000 steg. Jag vann med liten marginal, vilket såklart känns kul. Men den största segern är att  jag skrämt bort latmasken. Målet framöver ska bli att snitta 50.000 steg per vecka utöver det jag tränar. Det känns som ett bra och rimligt mål. Det är ca dubbelt så mycket mot vad jag snittade innan tävlingen.

Förutom att jag går väldigt lite sitter jag också väldigt mycket. Även detta ska nu bli ändring på. Målet är minst 5 h per dag.

Man kan ju lite undra hur någon som jobbar med träning och vet alla vinster med att vara vardagsaktiv, kan vara så lat. Jag kan inte riktigt svara på det. Men tänker att det är lite samma sak som att man vet att man ska använda tandtråd mer än 14 dagar innan tandläkarbesöket, att man bör göra knipövningar varje dag osv. Väldigt få som gör det, fastän man vet att det är bra för en.

Men som sagt nu är det nya mål satta och förändring på g. Jag kommer starta en FB-grupp där vi kan peppa varandra och man lägger upp sina veckomål och antal steg, allt för att tagga till och se till att man sätter en vana. Vill du vara med så hojta till så lägger jag till dig.

Alla små förändringar är summan av målet, så bara att börja, varje steg räknas!

Kram
Louise

 

 

Använder du mat som muta, tröst eller hot till dina barn?

Använder du mat som muta, tröst eller hot till dina barn?

 

Att som förälder använda mat som belöning, staff, muta eller tröst är ju väldigt behändigt. Räck upp en hand ni som aldrig gjort det. Jag har definitivt gjort det. Skulle jag säga annat så skulle jag ljuga.

“Sköt er nu så blir det glass sen”  Hur praktisk är inte den egentligen? När man verkligen måste få någonting gjort.

“Äter upp alla grönsaker, annars blir det ingen efterrätt”  Man gör det ju av välvilja för deras hälsa, eller hur?

“Ät upp din mat, annars får du gå till ditt rum”  Slänga mat vill man ju inte göra? De måste ju lära sig att det man tagit till sig äter man upp, visst är det så?

Dock vill jag nu att vi alla stannar upp lite, att vi lyfter blicken. Tittar lite framåt i tiden, inte bara just nu i stundens hetta, utan många år framåt. Att använda maten på detta sätt, vad tror du att det skapar för individer? Vad skapar det för beteenden?
Ett barn som lärt sig att mat är belöning, ett barn som lärt sig att mat kan vara ett sätt att straffa sig själv på, ett barn som blir tröstad med mat – vad tror du det barnet kommer använda maten som när hen blir vuxen? Rätt lätt att räkna ut, eller hur?

Det är som gjort för att skapa ett osunt förhållande till maten, i värsta fall någon typ av ätstörning.

Men hur ska jag då få mitt barn att äta grönsaker, sitta stilla vid bordet, sköta sig och äta upp? Jag säger inte att det är lätt, men att respektera barnet, att behandla barnet som en vuxen individ med mindre erfarenhet är mitt tips. Barn har exakt samma känslor som vi vuxna, de upplever förnedring och bestraffning på precis samma sätt som oss vuxna. Det enda som skiljer är mängden erfarenhet. Vår uppgift är att guida dem i livet. Måltiden är ju i många familjer det enda tillfället då alla i familjen hinner talas vid och uppdatera sig om dagen, måltiden i sig är ett sätt att lära sig att vara social och hur man ”uppför” sig. Barn härmar oss vuxna, speglar vårt beteende. Så att uppföra sig mot barnen så som man vill att barnen ska uppföra sig mot andra, är en väldigt bra början. Inte skulle du någonsin använda något av ovanstående hot mot en annan vuxen, eller hur? Så varför gör du det då mot ditt barn?

Det är bra att stanna upp och fundera lite tycker jag. Många saker gör man på ren rutin utan att ens reflektera varför man väljer att göra det. För även om det är en enkel väg att välja att använda maten som belöning, straff, muta eller tröst så måste  det inte vara den enda riktiga vägen. Testa att göra på annat sätt och se om det sker en förändring. Försök att få måltiden till dagens höjdpunkt då man tar sig tid att lyssna, prata och verkligen se varandra och se vad som sker. Om det kan ge ditt barn ett hälsosammare förhållande till maten så kan det ju vara värt det, eller hur? Om man på köpet får en trevligare stund vid middagsbordet skulle jag säga att man inget har att förlora.

Kram
Louise

 

 

 

Trivs du på ditt jobb?

Trivs du på ditt jobb?

Jag överdriver inte om jag säger att minst 1/3 av alla nya kunder jag startar upp berättar för mig att de av en eller annan anledning inte trivs med sitt arbete. Att det är för mycket att göra, hög stress eller helt orimliga krav och förväntningar.

Om man jobbar heltid så upptar jobbet minst 9h av ens vakna tid, oftast lite mer om man räknar med resvägen. Är det rimligt att något man lägger så stor del av dagens timmar på är något man inte mår bra av? Att ens arbetssituation påverkar ens välbefinnande, ork och hälsa?

Om du frågar mig är svaret nej.

Stressen gör att man äter sämre, sover mindre och väldigt ofta prioriterar bort sin träning. Det blir en ond spiral när man slarvar med det som annars skull ge en extra energi. Det tär och det bryter ner. Om man vantrivs, om man mår dåligt, om man går runt och är stressad då kommer till slut stresshormonet kortisol slås på.

Som ett brev på posten kommer extra kilon, ökad mängd bukfett och en minskad muskelmassa.

Ungefär här brukar de söka min hjälp. Förhoppningen är att bättre kost och träning ska hjälpa dem, få dem att må bättre. För en del blir det såklart så, men för många måste man ta tag i den själva bakomliggande orsaken. Går inte att behandla enbart symptomen. Även fast du börjar träna och äta bra så kommer din arbetssituation inte att bli bättre om du inte tar tag i just den.

Jag vill som så ofta verkligen slå ett slag för vikten av att våga förändra saker du inte är nöjd med. Vill du ha det så här? Om inte, gör något åt det! Lev här och nu.

Du är skyldig dig själv att göra dit liv så bra du bara kan!

Kram
Louise

 

Workshop med Marie Ahlsten- Europamästare i knäböj

Workshop med Marie Ahlsten- Europamästare i knäböj

 

Vi strävar alltid efter att bli bättre, att utvecklas och utbilda oss. Vi söker ständigt ny kunskap. Detta för att alltid kunna erbjuda våra kunder den höga kunskapsnivån som vi eftersträvar och som är Vetenskapshälsans signum.

Vi kontaktade därför Marie Ahlsten för en workshop. Hon har Europarekordet i knäböj på 135 kilo. SM- guld i styrkelyft och ett SM-silver i bänkpress. Innehavare av alla svenska rekord i klassen Master 2 —84 kilo. Hon är helt enkelt förbannat bra på att lyfta tungt :-)

IMG_4714

Marie är även utbildad coach och lärare, vilket verkligen märks av när hon lär ut. Hon är superpedagogiskt och delade med sig av sin kunskap och gav oss massa matnyttiga tips.
Hennes energi och personlighet smittar av sig, så vi lämnade workshopen både klokare och gladare.

Nu ser vi fram emot att gör våra egna workshops ännu bättre. Till hösten drar vi igång igen så håll ögonen öppna :-).

IMG_4715 (2)

Den 6 juni tävlar Marie för Sverige i VeteranVM i Calgary Canada- då kommer vi hålla tummar för att det ska bli ytterligare några medaljer på hennes meritlista.

Kram Louise

Träningshelg på Skårs Gård

Vi är grymt glada att vi nu kan presentera en egen träningshelg i närområdet (Fjärås). Perfekt “get away” och sätt att kicka igång kropp och knopp efter semestern. Lördagen den 18:e augusti kör vi en powerhelg på Skårs Gård. Ta chansen och koppla av, umgås, träna, äta gott och framförallt ha riktigt skoj!

Vi, Sara och Louise håller i schemat för helgen och vi har även bjudit in en grym massör som erbjuder halv och helkroppsmassage till riktigt förmånliga priser.

Maten lagas av bl.a Cecilia Urbanke som drivit Berit och Elvys tidigare. Brunchen är verkligen något man INTE vill missa…smaker utöver det vanliga.

Vi kommer försöka tillgodose önskemål om ev. rumskamrat i stugorna så långt det bara går. Ju tidigare man bokar desto större chans.

Exakta schemat släpps inom kort!
Varma välkomna Sara och Louise

powerweekend

Inspirationsföreläsning på ÅF inför Göteborgsvarvet 2018

Inspirationsföreläsning på ÅF inför Göteborgsvarvet 2018

Vilken fantastisk kväll det blev!!! Igår fick vi, Sara och Louise äran att föreläsa tillsammans med Mustafa Mohammed och Sanna Kallur på ÅF:s huvudkontor i Göteborg. För andra året i rad så är ÅF huvudsponsor till Göteborgsvarvet. Kvällen inleddes med mingel och presentation av samarbetet mellan just ÅF och Göteborgsvarvet. Så otroligt coolt att Göteborgsvarvet är väldens största halvmara.

Jag fick äran att inleda kvällen med min föreläsning  “Hur hittar man motivationen när allt blir svart? En personlig berättelse om cancer, kaos och drivkraft”. Det blev en otroligt känslofylld halvtimme med många blöta ögon som avslutades med varma kramar och samtal om livet. Jag är otroligt glad att jag fick prata om ett ämne som ligger mig själv varmt om hjärtat, samtidigt som det är fyllt av smärta och oro. Att uppleva cancer nära i familjen, när både sin mamma och dotter drabbas samtidigt så kan livet bli otroligt svart. Vi har under ca 6, år levt i cancervärlden och har dessvärre fortfarande en tuff resa framför oss. Att hitta glädjen, drivkraften, motivation till att fortsätta “brinna” och utvecklas trots mörkret är något som har varit avgörande för mig. Hur motgångarna sporrat mig att ta mig vidare.

_DSF2645

Näst på tur var Louise med sin föreläsning om kost och prestation. En informativ och väldigt inspirerande föreläsning om kostens betydelse i t.ex lopp och uthållighetsidrotter. Louise styrka är att hon gör det väldigt enkelt. Bara en sak som att välja mat som levt eller växt i naturen istället för halvfabrikat känns sunt och smart. Ät mat som är 100% bra för kroppen eller 100% njutning för själen så kommer du långt. Dock är det 90/10 regeln som gäller. Du kan inte ha fest varje dag…

_DSF2652

I pausen bjöds det på schysst mellis och fika. Färsk frukt, keso, nötter och smoothies från Innocent.

_DSF2630

_DSF2635

Efter pausen var det Sanna Kallur och Mustafa Mohammeds tur att föreläsa. Sanna tog oss med på en resa från elitidrottare till motionär. En inspirerande historia som fick oss alla att le och inse att även proffsen är helt vanliga människor bakom medaljerna och prestationerna. Musse avslutade med att snacka löpning, taktik och härliga upplevelser om tidigare lopp och prestationer. Med ett smittande leende fick han alla att bli peppade och inspirerade att dra på sig löparskorna.

_DSF2671

Vi är så galet glada att vi får arbeta med det vi älskar. Att komma ut och föreläsa, hålla i bl.a företagsträning med anställda och se alla kämpa mot sina mål är fantastiskt. Om ditt företag är sugen på att inspireras så tveka inte att höra ev er till oss. Vi skräddarsyr allt från individanpassade upplägg med kost och träning till mer eventliknade arrangemang.

Varma hälsningar Sara och Louise!

“Jag har tidigare levt efter 5:2 dieten men aldrig riktigt fått dom resultatet jag velat få”

“Jag har tidigare levt efter 5:2 dieten men aldrig riktigt fått dom resultatet jag velat få”

 

Att som Mikaela vara villig att öka upp mängden mat för att väga lite mer och på så sätt kunna bli starkare, är något jag hade hoppats att fler smala personer hade vågat göra. Mikaela är en riktig drömkund att jobba med. Hon är fantastiskt positiv och antar alla utmaningar hon får av mig med entusiasm och glädje, det är en fantastisk egenskap att se möjligheter istället för svårigheter. Från att vissa dagar knappt ätit då hon körde 5:2 till att äta regelbundet och betydligt mer än tidigare är en stor del i hennes fina resultat. Vill man bygga muskler och bli starkare krävs det att man äter mycket och bra mat med högt proteininnehåll. Detta är Mikaela ett bra exempel på. Hon har varit villig att göra jobbet som krävts och det har gett fina resultat. Läs hennes egna ord om sin Vetenskapshälsoresa. 

“Har varit hos Louise i ett år nu och det som gjorde att jag fastnade för Vetenskapshälsan var förankringen i forskningen och att det inte bara var en till PT. Bestämde mig förra året för att göra ändringar i mina kost och träningsvanor men behövde hjälp och pepp av någon som verkligen kan det. Har tidigare levt efter 5:2 dieten och tränat av och till i perioder men aldrig riktigt fått dom resultatet jag velat. När jag tog kontakt med Louise så var det för att jag ville bli vardagsstark då jag har ett krävande jobb och samtidigt lära mig att äta rätt. 

Jag har tidigare inte varit så stor i maten och kunnat gå flera timmar utan att bli hungrig så det var en omställning till att börja äta fem mål per dag. Fick i början äta efter klockan då jag inte var van vid att äta så ofta. Största skillnaden med kosten för mig har blivit att jag äter mycket mer frukt och grönsaker och prioriterar att få i mig alla dagens mål och ser till att ha med mig mellanmål om jag ska iväg. Det har varit mycket allt eller inget för mig innan, kunnat vara jättestrikt och äta lite på veckodagarna för att sen släppa alla spärrar till helgen och äta allting. Idag äter jag allting men inte hela tiden och gör jag det så lever jag nu efter det Louise lärt mig om 100% njutning, äter bara om det verkligen är något jag verkligen vill ha och inte som tidigare för att det fanns hemma. 

Träningen har gett mig mycket det senaste året, roligt när man tydligt märker att man klarar mer armhävningar än tidigare, att vilopulsen gått ned eller att man klarar av att lyfta tyngre vikter. Ser även positiva saker i spegeln och att kroppen förändrats. Jag har gått upp ett kilo eller två sedan jag började men kläderna sitter lösare och kroppen har fått en annan form. Känner mig mycket starkare i vardagen. 

Det Louise lärt mig om kost och träning kommer jag ha med mig resten av livet och jag har fått en hälsosam inställning till maten. Hon har pushat mig att lyfta tyngre än vad jag trodde jag klarat av, peppat mig när jag fått en dipp och alltid funnits till hands när jag haft frågor och funderingar om matval eller träningen. 

Hälsningar Michaela”