Om man frågar folk vilka symptom som man kopplar samman med klimakteriet så svarar troligtvis väldigt många, humörsvängningar och värmesvallningar. Men det finns även en hel del andra symptom som är vanliga, så som viktuppgång, minskad sexlust, led och muskelvärk, hjärtklappning, UVI och urogenitala symptom.
När vi som coacher träffar dessa kvinnor och hör om deras symptom så är alltid vårat mål att bygga tränings och kostupplägg för att minska deras klimakteriesymptom. För att vi ska kunna ta reda på om ett upplägg fungerar så behövs det olika parametrar som man kan mäta.
Om vi hjälper dessa kvinnor med en livsstilsförändring, ändrar deras kost och träning, vad får vi då för resultat på H.E.S.S.H-Hunger, Energi, Sömn, Sug och Humör? För att veta att ett upplägg fungerar vill vi att alla dessa parametrar ska förbättras.
Om man ska titta på vilken insats som ger störst output på ens H.E.S.S.H status så är det utan tvekan sömnen. För en kvinna mitt i livet som antingen är i förklimakteriet eller klimakteriet skulle jag säga att sömnen verkligen är A och O. Dålig sömn ger nämligen ökad hunger, mindre energi, ökat sötsug och sämre humör. Det vill säga din totala H.E.S.S.H försämras. Så börja med att försöka få ordning på din sömn så gott det går. Det som kan hjälpa är bland annat; fysisk aktivitet, förändringar i kosten, andningsövningar, meditation, yoga, tyngdtäcke, hormonbehandling mm. Se till att ha det svalt och mörkt i sovrummet. Är du ljus och ljudkänslig så skaffa ögonmask och bra öronproppar. Vad man har för sängkläder kan också göra stor skillnad. Själv föredrar jag linne framför annat material då det andas så bra och aldrig skrynklar sig. Så sover du inte bra, börja då där. Väldigt mycket annat kommer lösa sig på vägen och din H.E.S.S.H status kommer förbättras.
Denna bouilliabaisse är inte bara den enklaste soppan man kan göra, utan också en av de godaste. Fylld med massa härliga och nyttiga ingredienser. Så varsågod här kommer receptet.
Ingredienser:
500g lax
400g torsk
400g krossade tomater (helst polpa)
8dl vatten
1dl vitt vin (går bra med matlagningsvin)
1 fiskbuljongtärning
1tsk torkad timjan
1tsk fänkålsfrön
1-2 påsar saffran beroende på hur mycket man själv vill ha
2 pressade vitlöksklyftor
1 gul lök finhackad
Gör såhär:
Stek vitlök och lök i smör eller kokosolja, häll på vatten, krossade tomater, vin, timjan, fänkål, buljong och saffran. Låt puttra en stund och lägg i fisken ca 5-10 min innan servering och koka på svag värme. Servera ihop med våra goda proteinfrallor och en enklare variant av aioli – lätt crème fraiche blandat med pressad vitlök.
Dags att säkra din plats om du vill följa med på höstens skönaste träningsresa!
Häng med Rootcamp och Vetenskapshälsan på höstens skönaste träningsresa. Den 19.e september 2020 drar vi till Kroatien för en fantastisk vecka med träning, sköna bad, god mat och härliga vänner.
Pris: 13 995 kr Datum: 19 september – 26 september 2020 Ingår:
Flyg t/r Split
Transport till och från Split flygplats
”Gör-det-själv-frukost” (allt ingår, men ni fixar själva)
Lunch inkl. dryck
Middag inkl. dryck
Fri bar i ”fitnessbaren” varje eftermiddag
Boende i enkla lägenheter direkt vid havet
Träningspass varje dag med styrka, löpning, rörlighet, funktionell styrka och avslappning. Vi tränat i utegymmet men även i naturen med vår egen kropp.
Workshops
Teknikklasser
Föreläsningar
Fri tillgång till utegym & hinderbana
Roliga tävlingar & aktiviteter
Vill du komma hem full av ny inspiration, starkare, mer avslappnad och med nya vänner? På den här resan får man inte bara träning, sol och bad utan ny kunskap och motivation att leva ett långsiktigt hälsosamt liv.
Att aldrig sluta lära sig nytt, att hela tiden skaffa sig kunskap och hålla sig uppdaterad kring den senaste forskningen är något som alltid kommer vara viktigt för oss på Vetenskapshälsan. Igår åkte vi alla fyra coacher för en heldags vidareutbildning på Sank Jörgen Park. Ämnet som stod på schemat var klimakteriet och föreläsare var Monika Björn.
Vi träffar dagligdags kvinnor som antingen är i klimakteriet eller på väg in i klimakteriet. Att nu ha fått massor med kunskap och bra verktyg för att kunna coacha dessa kvinnor på ett ännu bättre sätt känns otroligt viktigt och väldigt bra. Att få förståelse för att man inte kan träna en kvinna i 50-års åldern på samma sätt som en kvinna i 30- års åldern, eller samma sätt som en man är något alla tränare och coacher borde ha koll på. Att kunskapen och intresset är så lågt för hur kvinnors kroppar påverkas av alla hormonerna under menscykeln, förklimakteriet och menopaus är skrämmande tycker jag. Är otroligt många som lider i det tysta. En miljon kvinnor i Sverige är i detta nu i klimakteriet, 80% har symptom som påverkar deras liv i stor utsträckning. Ändå är det väldigt få som pratar om symptomen, och ännu färre som vet att det finns för hjälp att få.
Att ens kost och träning inte längre ger samma resultat som innan är inte alls ovanligt. Ändå är klimakteriet något man knappt berör när man utbildas till personlig tränare eller kostrådgivare. Väldigt vanligt att man ger samma tränings och kostråd som till yngre kvinnor och män. Detta kan vara förödande, leda till bortkastade pengar och ge massor av frustration. Så är du kvinna i 40-60-års åldern och märker att kilorna ökar fast du äter som vanligt, träningen ger inget resultat och kroppen svarar inte som den tidigare gjort. Ta då hjälp! Leta upp en PT som har erfarenheten och kunskapen kring hur kvinnokroppen faktiskt fungerar. Leta upp någon som är utbildad och har “Stark genom klimakteriet Certifieringen “. Vi finns här för dig!
Stort tack till Monika Björn för att fantastisk bra utbildning, vi är supernöjda och väldigt pepp att ta oss an alla starka kvinnor där ute som behöver rätt typ av coachning.
I torsdags var det äntligen dags för invigning av Vetenskapshälsan Torslanda. Som jag längtat! Och vilken fantastiskt trevlig och lyckad kväll det blev tack vare alla er som kom förbi och lyckönskade och minglade.
Flera personer valde att boka upp sig under kvällen för att inom kort starta sin resa mot en hälsosammare livsstil. Jag ser fram emot att starta er vetenskapshälsoresa. Tillsammans når vi dina mål!
Kvällen bjöd på bubbel och nyttigare fika samt en tävling där man bland annat kunde vinna en månad personligt kost- och träningsupplägg. Det fanns även förmånliga erbjudanden inom kost- och träning samt gratis kroppssammansättningsmätningar. Louise och Helena från Vetenskapshälsan hade minst sagt fullt upp med att göra mätningar och hålla hälsosamtal medan jag serverade bubbel och minglade runt.
Många frågade efter recepten på den nyttigare fikan som fanns att mumsa på under kvällen och nedan följer recepten på fröknäcke, bananmuffins och rawfoodbollar. Det glutenfria fröknäcket är hämtat från Vetenskapshälsans receptsamling. Lycka till!
/Caroline
Glutenfritt fröknäcke 1 plåt
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
2 msk chiafrön
1 dl hela linfrön
0,5 dl psylliumfrön
0,5 dl sesamfrön
1/2 tsk flingsalt
1 msk kokosolja
2,5 dl varmt vatten
Flingsalt till topping
Blanda alla torra ingredienser och tillsätt olja och varmt vatten. Rör om och låt stå ca 10 minuter. Bred ut ett tunt lager av smeten på ett bakplåtspapper, hela plåten ska täckas. Toppa med lite flingsalt. Grädda i mitten av ugnen i 180 grader i cirka 25 minuter. Jag drog därefter ner värmen till 150 grader och bakade dem i ca 10 minuter till för att få dem riktigt spröda ock torra. Låt fröknäcket kallna på plåten. Bryt i lagom stora bitar och förvara torrt, gärna i plåtburk. Servera gärna med en skiva 10% ost.
Nyttiga bananmuffins ca 40 små
3 mogna bananer
4 ägg
2 dl riven kokos
2 1/2 dl mandelmjöl
2 msk bakpulver
8 färska urkärnade dadlar
3 msk kokosolja
1 tsk vaniljpulver
Mixa bananer och dadlar i en kraftfull mixer eller med mixerstav. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda till en jämn smet. Häll smeten i muffinsformar. Jag använde små formar (för hallongrottor) och fick då ihop ca 40 st. Dessa muffins fungerar utmärkt som mellanmål men då skulle jag rekommendera att använda större formar. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 10 minuter för mindre muffins och ca 15-20 minuter för större muffins.
Rawfoodbollar Ca 15 st
2 dl pumpakärnor
½ dl riven kokos
8 färska urkärnade dadlar (torkade går också bra)
½ dl kakao
1,5 msk honung
1,5 msk kaffe
2 krm salt
Mixa alla ingredienser i en kraftfull mixer. Knåda ihop degen med händerna och forma till små bollar. Rulla bollarna i kokos och förvara i kylskåp.
Idag tänkte jag bjuda på en riktigt smarrig rätt som vi lagade till lunch här hemma i veckan. Jag älskar tonfisk och just kombon med massa fräscha grönsaker, mynta och citrus blev verkligen en riktig fullträff i den här rätten. Hoppas ni gillar och blir sugna på att testa själva.
Ingredienser: (2 port)
1 st rödlök
1 st citron
1 påse mynta
1 paket kikärtor
100 g quinoa
Grönsaksbuljong
200 g körsbärstomater
1 zucchini
50 g rucola
20 g mandel
2 bitar färsk tonfisk
Salt, peppar och olivolja
Smör
Gör såhär:
Koka upp vatten. Halvera och finhacka rödlöken. Finriv citronens yttersta skal och dela sen citronen. Grovhacka mynta. Skölj kikärtor i en sil med kalt vatten tills vattnet klarnar.
Hetta upp lite smör i en kastrull på medelstark värme. Fräs rödlök tills den har mjuknat, 2-3 min. Lägg i quinoa och grönsaksbuljong i en kastrull och koka enligt anvisningarna. Halvera körsbärstomaterna. Skala zucchinin i långa remsor med en grönsaksskalare tills du når den mjuka insidan.Grovhacka resterande del på zucchinin. Blanda zucchini med en skvätt olivolja, citronjuice, en nypa salt och peppar i en bunke. Rör i kikärtor i quinoan när den är klar och sätt på ett lock. Låt den stå några minuter, rör sen i myntan och körsbärstomaterna. Tillsätt en nypa citronzest, Smaksätt med salt, peppar och citronjuice efter smak.
Stek tonfisken i lite smör på medelhög värme så att det får en fin stekyta, va försiktig så den inte blir bränd. Fisken ska få en gråaktig ton runt om men vara rosa i mitten när den är klar. Skiva upp fisken i centimetertjock skivor. Lägg upp quinoan och kikärtsröran i tallrikarna. Toppa med ruccola och prydligt upplagda zucchiniremsorna. Avsluta med mandlar och en skvätt olivolja och lägg tonfisken på toppen.
Mättande, god och vegetarisk. Dessutom är den nyttig, billig och superenkel att göra. Här är receptet på en av mina absoluta favoritsoppor. Den passar perfekt nu på höst- och vinterhalvåret när man är sugen på varma soppor och grytor. Dubbla gärna receptet och fyll veckans matlådor. Den klarar flera dagar i kylskåp. När jag lagar mat vill jag gärna att det ska gå relativt snabbt, i alla fall till vardags när hungriga barn stryker runt benen och frågar när maten är klar. Denna soppa tar max 30 minuter att laga inklusive förberedelser.
Ingredienser (för ca 4 portioner)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 morötter
1 liter vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
1 burk (400g) krossade tomater
2 dl torkade röda linser (som sköljs i vatten)
2 tsk paprikapulver
2-3 lagerblad
½ msk rödvinsvinäger
½ tsk timjan
1 tsk basilika
Salt efter smak (ca 1 tsk)
Gör så här:
Hacka en gul lök och 2 vitlöksklyftor. Skala morötterna och skär i minder bitar.
Fräs den gula löken tillsammans med vitlöken i lite olja tills den blir blank. Tillsätt morötter, 1 liter vatten, 2 tärningar buljong, krossade tomater, sköljda linser, paprikapulver och lagerblad. Låt allt koka i ca 20 min med lock på. Tillsätt rödvinsvinäger och kryddor. Klart att avnjutas som den är eller tillsammans med ett gott fiberrikt bröd. Jag gillar att det är bitar av tomat, lök och morot i soppan men kan tipsa om att mixa soppan med stavmixer innan den serveras till barn. Då blir det en len och god ”tomatsoppa” som mina barn kallar den.
Gillar du lite starkare mat så är det även supergott att krydda soppan med chili flakes.
Har du testat alla dieter och är tillbaka på ruta ett? Smyger sig kilona på för varje år och du börjar få nog? Då är det här workshopen och föreläsningen om viktminskning är för dig. Vi ger dig en förmiddag full av kunskap och inspiration.
Vi på Vetenskapshälsan arbetar dagligen med klienter och kunder som lyckas att nå sina mål. Vi har erfarenheten och kunskapen som krävs för att nå en långsiktig och hälsosam livsstil. Hos oss är allt vetenskapligt förankrat och med forskningen som bakgrund kan vi erbjuda en inspirerande förmiddag som kommer att ge dig ny kunskap, motivation och flera nya verktyg.
Program och innehåll
Hur når du din målvikt?
Hur bibehåller man en hälsosam vikt resten av livet?
Vi reder upp i djungeln av pulver och kosttillskott
Forskning och statistik om viktminskning- vad är det som egentligen fungerar?
Lär dig välja rätt produkter i matbutiken, lär dig läsa innehållsförteckningen
Sötsug och hunger, hur hanterar man det på bästa sätt?
Motivation och målbild
Grunderna i näringslära
Skillnaden mellan kolhydrater, proteiner och fetter
Under eventet bjuds det även på nyttigare mellanmål/fika samt kaffe/te.
Den här workshopen och föreläsningen vänder sig till dig som behöver en kickstart inför året, ny motivation och kunskap. Workshopen passar både för dig som har behov av att gå ner i vikt, men även dig som vill bibehålla din vikt.
Jag har, som många andra, spenderar mestadels av mitt liv med att jaga den perfekta kroppen. Jag har gått på pulverdiet, GI, LCHF, ISO dieten etc etc. Nämn en diet eller kur – jag har provat den. Det hänger ihop med 8 års mobbning i skolan, jag var för tjock, för ful, för duktig eller så var det bara det faktum att jag existerade. Det sätter sina spår på självkänslan så klart, och oavsett vad jag gjorde så kom aldrig känslan av att jag duger.
Min riktiga resa mot ett hälsosamt liv började dock 2014.
Min första dotter föddes 2012, när jag var gravid var det första gången någonsin i mitt liv som jag kände ”jag skiter i det”. Jag passade liksom på för att stor skulle jag ju bli oavsett, och alla sa ju att alla kilo försvinner när man ammar – så vad hade jag att förlora? Jag gick upp nästan 40kilo…
När hon var 3 månader så låg jag på en övervikt på 25 kilo, dessa skulle inte försvinna av sig självt. Men det tog lång tid innan jag insåg det, innan jag var ”redo” att inse fakta. Jag var trött konstant, hade en dotter som aldrig sov, var väldigt ensam så vi bodde på en ort där vi inte kände någon och min man jobbade väldigt mycket. Jag mådde väldigt dåligt och det enda som tröstade mig där och då var mat och godsaker.
Men när dottern var ca 1.5 år så kände jag att nog var nog, den dåliga mamma jag blivit ville jag inte vara och ångesten kom krypandes! Bredvid min säng låg en bok om träning för nyblivna mammor, en bok jag tittat på varje dag sedan jag var gravid. Kände till slut att – varför går jag här och mår dåligt när lösningen ligger bredvid mig.
Det blev min vändning, jag skulle för en gång skull ge det tid och låta det ta tid.
Träningen var uppbyggd på hemmaträning, 3 pass i veckan och resten promenader. Jag tränade, började äta bättre mat, åt mer mat och började sakta med säkert gå ner i vikt. Men det handlade om så mycket mer än vikten för mig, jag fick tillbaka energin, blev en roligare mamma som inte bara låg på soffan, lekte och busade, hittade på saker och ville vara med min man igen. Man kan säga att jag fick mitt liv tillbaka.
Efter ca 1 år hade jag landat i en trivselvikt, hade en annan syn på mat och träning men hjärnspökena försvann inte direkt det tog tid. Varje gång vi ”unnade” oss något gott så fick jag panik och kände att allt var i förgäves, räknade kcal som en galning och minsta lilla äpple för mycket kunde förstöra min dag. Så även det gick till överdrift… så det skulle komma att ta ytterligare 2 år innan jag kom till ro i min kropp, i min mat, i mitt ätande innan hjärnspökena gav upp och lämnade mig i fred.
Min resa kommer aldrig ta slut, det har blivit en livsstil för mig nu. En livsstil jag vill vara med och förmedla till andra kvinnor och män, att allt går men vi får inte ha så bråttom. Ska man göra en livsförändring så kommer det att kräva tid och tålamod och stöd hemifrån.
Jag har gjort den viktigaste resa i mitt liv, en som förmodligen räddade mitt liv – eller åtminstone förlängde det. En resa jag vill förmedla till mina barn, ett sunt sätt att se på hälsa, en resa jag vill förmedla till er. Alla där ute som vill göra samma resa men inte vet hur eller var man ska börja. Det kommer bli tufft, det kommer kräva tid och tålamod – men det går! Och vi gör resan tillsammans, du kommer aldrig vara ensam eller utan stöd när du väljer att göra den med oss.
När jag var liten så var min farmors risgrynspudding bland det godaste jag visste. Så idag har jag gjort en proteinrik variant som funkar lika bra som frukost som mellanmål. Kommer helt klart bli ett återkommande inslag hemma hos mig i vinter.
Risgrynsgröt kan vara ett riktigt hälsosamt och bra alternativ. Gör den enligt receptet på paketet, välj gärna lättmjölk eller mellanmjölk. Ät med bär eller frukt, eller sockerfria “sylten” Bra Bär.
Recept (4-6 portioner)
Koka 4 portioner av gröten enligt receptet på paketet, gärna lätt eller mellanmjölk.
Låt gröten svalna och häll upp den i en ungsfastform.
Tillsätt 3-4 hela ägg och blanda runt.
Tillaga i 175 C i 20-25 minuter, eller tills den fått färg och stannat.