Jag är definitivt en person som faller inom kategori hangry när jag inte äter på regelbundna tider. För er som kanske inte vet så är ordet en klyftig kombination av hungry och angry. Med andra ord är jag sur när jag är hungrig. Vi är tre medlemmar i familjen som lider av hangry och en tjej som kan gå långa stunder utan mat. Alla har vi olika förhållande till mat.
I samband med min PT-utbildning har jag funderat mycket på mat. Både min egen relation till mat men även hur stor betydelse mat har i vårt samhälle och i vår kultur. Mycket av det vi gör, planerar att göra eller vill göra, kretsar kring mat. Vi bjuder hem vänner på middag, vi träffas på en lunch, vi går och fikar. Mat är ofta centralt i våra liv, inte längre bara för överlevnad, utan även för den viktiga sociala funktionen vi har tillskrivit den. De senaste hundra åren har inneburit ett stort skifte i vilken typ och hur mycket mat vi har tillgång till. För hundra år sedan var det mer överlevnad som gällde. I dag har vi sådant utbud att även vi här i norden kan äta färsk mango och ananas. Vi har tillgång till mat från alla världens hörn, nästan när vi vill och i princip hur mycket vi vill. Det finns så klart många fördelar med ett sådant urval men det kan också innebära svårigheter med vad som är ”bra” mat och vad som är mindre bra. Och hur mycket skall vi äta, för det är inte längre en självklarhet i västvärldens överflöde.
I vårt media flöde är vi överrösta med information om dieter, recept och att mat kan till och med vara farligt. Det är därför inte så konstigt att mat ofta kan bli ett laddat ämne med tanke på all uppmärksamhet.
Så hur skall vi egentligen förhålla oss till mat?
Som så många andra frågor i vår komplexa värld så finns det inte ett rätt och enkelt svar till dessa frågor. Utan svaret är att det beror på. Det beror på vem du är. Om du är frisk. Om du tränar mycket eller inte tränar alls. Det och en mängd andra faktorer är det som påverkar men det vi kan säga som är en sanning för de allra flesta av oss är följande:
1. Se till att äta tillräckligt med energi, inte för mycket och inte för lite, utan lagom av allt.
2. Se till att täcka näringsbehovet.
3. Se till att det är hållbart över tid, man skall kunna äta så här under en lång tid. Gärna resten av sitt liv.
Givetvis finns det inga perfekta svar utan med denna informationen önskar jag så ett frö hos er som funderar kring mat. Detta utgångsläge kanske kan hjälpa till att göra livet lite mer hälsosamt och måendet lite bättre. Ett steg på vägen mot något nytt.
/Annica
Skulle du vilja ha mer hjälp så in och kika på våra individanpassade kost och träningsupplägg
https://www.vetenskapshalsan.se/