fbpx

Vi är ganska övertygade om att du ibland kör den klassiska fredagstacosen med vännerna eller familjen. Tacos kan vara en riktig kaloribomb och ganska näringsfattig om du köper alla färdiga mixer, såser och väljer gurka och isbergssallad som tillbehör samt om du tar stora bröd och toppar med fet ost. Vi vill däremot påstå att tacos kan bli en supergrym rätt fullproppad med både proteiner och vitaminer om du väljer rena råvaror med högt näringsinnehåll. Här kommer ett gäng tips och recept som vi hoppas faller hela sällskapet i smaken. Glöm inte att trots att det är plockmat så räcker det att fylla tallriken en gång och inte ta om.

Tacokrydda

1,5 tsk salt
1 tsk vitlökspulver
2 tsk chilipulver
1 tsk spiskummin
1 tsk lökpulver
2 krm cayennepeppar
2 tsk paprikapulver

Gör så här:
Allt blandas och förvaras i burk med lock. Beräkna ca 1,5 tsk krydda till 500 g köttfärs. Går fint att göra en större sats och spara.

Tacopaj, (ca 6 port)

Pajdeg:
3 dl mandelmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön
40 gram smör
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
1 ägg

Fyllning:
ca 600-800 g nötfärs
egen tacokrydda
vatten
1 gul lök (hackad)
1 burk lättcrème fraiche (krydda med t.ex chili och paprika)
2 skivade tomater att lägga uppe på
1/2 dl 10% ost

Gör så här:
Blanda alla ingredienser till pajdegen. Tryck försiktigt ut degen i en form så att kanten går upp en liten bit. Sätt in pajskalet i ugnen i 175 grader och grädda i 8-10 minuter. Stek köttfärs och lök, blanda sen i tacokryddan och en skvätt vatten. När allt är väl blandat rör man i crème fraichen. Låt allt snabbt koka ihop. Fyll sen pajskalet och garnera med skivade tomater och lite riven ost. Pajen ska sen gräddas i ca 20 minuter i 200 grader.

Servera med en stor härlig råkostsallad.

Guacamole

2 st avokado (eller köp fryst som du tinar)
1 st chilifrukt (t ex spansk peppar)
1/2 dl hackad färsk koriander
1/2 dl matyoghurt eller kvarg
1 krm salt
1/2 krm peppar

Tomat och avokadosalsa

2 st avokados
4 st tomater
1 st rödlök
1 msk olivolja
saft från en halv citron eller en lime
2 krm salt
1 krm vitpeppar

Bra tillbehör till tacos

Sojabönor
Stekt grönkål
Paprika
Mango
Bladspenat
Wokad röd eller vitkål
Quinoa
Tomater
Blandade bönor
Salsa
Guacamole
Tomat och avokadosallad
10 % ost

Tacoskal, tortilla eller chips?

Inget av dessa alternativen är jättebra om man ser till innehållet. Det viktiga är att man tar ett bröd eller max 2 om man känner att just brödet är viktigt. Det går jättebra att köpa stora romansalladsblad att rulla in tillbehören i eller använda fincrisp som ”chips”. Men som sagt, äter man tacos någon gång då och då och ser till att resterande val blir toppen så är inte ett tacoskal eller tortilla något ”farligt”.