Två nya favoriter fyllda med mycket proteiner och bra näringsämnen. Receptet på ostkakan är ifrån #kristinaskostpepp och proteinbrödet är mitt eget.
Ostkaka:
500 g keso
6 ägg
2 dl hackad/mixad sötmandel
2 små bananer
ev. 1 msk honung
Bär till servering ex. hallon och granatäpple
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda keso och ägg (+ev. honung och vaniljstång), och banan. Kör gärna några varv med stavmixer för att få en något jämnare smet. Mixa sötmandel för sig och rör sen ner mandelmjölet i smeten. Blanda ordentligt. Häll blandningen i en ugnsfast form (ca 30×20 cm) och grädda i ugnen 25-30 minuter, tills den fått färg. Servera med bär och ev. lite mjölk.
Proteinbrödet:
500 g kvarg
50 g jäst
5 msk physlliumfrön
2 dl vatten
2dl dinkelflingor (kokas i vatten och låt svalna innan de tillsätts)
Brödkryddor efter tycke och smak
8-9 dl Grovt mjöl, gärna något fullkorn.
Blanda vatten och kvarg, värm till 37C. Tillsätt jäst. Blanda sen i de torra ingredienserna.
Jäs 30 min. Forma därefter 15 st lika stora bullar. Jäs ytterligare 30 min. Grädda 12-15 min i 175C.