Fredagstacon, denna maträtt som så många av oss äter vecka in och vecka ut. Tror vi är många som tycker det är skönt att en dag i veckan ha en stående rätt som alla i familjen gillar.
Bjuder idag på lite enkla tips och trix för att tacosen ska bli lite mer hälsosam och ett bra val och maträtt.
Tips nummer 1: Välj nötfärs
Tips nummer 2: Byt ut den köpta tacokryddan till egengjord
Tacokrydda:
- 1,5 tsk salt
- 1 tsk vitlökspulver
- 2 tsk chilipulver
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk lökpulver
- 2 krm cayennepeppar
- 2 tsk paprikapulver
Allt blandas och förvaras i burk med lock. Beräkna ca 1,5 tsk krydda till 500 g köttfärs. Går fint att göra en större sats och spara.
Tips nummer 3: Byt ut tomat, gurka och tomat till mer grova grönsaker så som:
- Sojabönor
- Stekt grönkål
- Paprika
- Bladspenat
- Wokad röd eller vitkål
- Blandade bönor
- Broccoli
Tips nummer 4: Håll dig till ett bröd som du fyller på med mycket grönsaker och köttfärs
Tips nummer 5: Välj 10% ost istället för den feta 28-32%
Tips nummer 6: Välj kvargsås istället för crème fraish
Tips nummer 7: Gör egen guacamole
Guacamole
- 2 st avokado
- 1 st chilifrukt (t ex spansk peppar)
- 1/2 dl hackad färsk koriander
- 1/2 dl matyoghurt eller kvarg
- 1 krm salt
- 1/2 krm peppar
Om du gör dessa förändringar kan du med gott samvete äta tacos varje fredag. Var som vanligt noga med att det är hälften grova grönsaker, 1/4 del kolhydrater och 1/4 protein.
Önskar er alla en skön helg!