fbpx

 

Fredagstacon, denna maträtt som så många av oss äter vecka in och vecka ut. Tror vi är många som tycker det är skönt att en dag i veckan ha en stående rätt som alla i familjen gillar.
Bjuder idag på lite enkla tips och trix för att tacosen ska bli lite mer hälsosam och ett bra val och maträtt.

Tips nummer 1: Välj nötfärs

Tips nummer 2: Byt ut den köpta tacokryddan till egengjord

Tacokrydda:

  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 2 tsk chilipulver
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk lökpulver
  • 2 krm cayennepeppar
  • 2 tsk paprikapulver

Allt blandas och förvaras i burk med lock. Beräkna ca 1,5 tsk krydda till 500 g köttfärs. Går fint att göra en större sats och spara.

 

Tips nummer 3: Byt ut tomat, gurka och tomat till mer grova grönsaker så som:

  • Sojabönor
  • Stekt grönkål
  • Paprika
  • Bladspenat
  • Wokad röd eller vitkål
  • Blandade bönor
  • Broccoli

 

Tips nummer 4: Håll dig till ett bröd som du fyller på med mycket grönsaker och köttfärs

Tips nummer 5: Välj 10% ost istället för den feta 28-32%

Tips nummer 6: Välj kvargsås istället för crème fraish

Tips nummer 7: Gör egen guacamole

Guacamole

  • 2 st avokado
  • 1 st chilifrukt (t ex spansk peppar)
  • 1/2 dl hackad färsk koriander
  • 1/2 dl matyoghurt eller kvarg
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm peppar

Om du gör dessa förändringar kan du med gott samvete äta tacos varje fredag. Var som vanligt noga med att det är hälften grova grönsaker, 1/4 del kolhydrater och 1/4 protein.

Önskar er alla en skön helg!